Ο Μητροπολίτης Δωδώνης, Χρυσόστομος, έχει προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις ύστερα από τις δηλώσεις του σχετικά με τον βιασμό των γυναικών. Συγκεκριμένα, ο Μητροπολίτης δήλωσε ότι «Δεν κάθεται μια γυναίκα και να βιάζεται χωρίς να το θέλει» και ότι για να μείνει κάποια γυναίκα έγκυος θα πρέπει να συμμετέχει και αυτή στην πράξη άρα δε νοείται να κάνει μετά έκτρωση.
Αυτή ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος προκαλεί αντιδράσεις. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και το 1998 αλλά για ακριβώς αντίθετους λόγους καθώς τότε ο Μητροπολίτης είχε «κατηγορηθεί» από την εκκλησία ως άκρως προοδευτικός. Τότε, ο Χρυσόστομος ως Μητροπολίτης Ζακύνθου εκείνη την εποχή, είχε δώσει συνέντευξη στο περιοδικό Penthouse και μεταξύ άλλων είχε αναφέρει πως δεν έχει πρόβλημα με το προγαμιαίο σεξ.
Το περιοδικό μάλιστα είχε κυκλοφορήσει στο εξώφυλλο με τον τον τίτλο: «Χρυσόστομος Ζακύνθου: Ναι στο προγαμιαίο σεξ». Η συγκεκριμένη συνέντευξή του είχε προκαλέσει τριγμούς στην Εκκλησία και το θέμα είχε φτάσει ως και την Ιερά Σύνοδο, η οποία τον παρέπεμψε στο Πρωτοβάθμιο Συνοδικό Δικαστήριο για Αρχιερείς.
Συγκεκριμένα τότε με απόφαση της Ιεράς Συνόδου διετάχθη έρευνα, που ανατέθηκε στον Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο, ο οποίος κατηγόρησε τον Ζακύνθου και για νικολαϊτισμό (αίρεση που δίνει βάρος στη σάρκα) και για δεινό σκανδαλισμό των πιστών.
Παράλληλα, είχε κατατεθεί εναντίον του και μήνυση από έναν δικηγόρο που ζητούσε και τη δική του τιμωρία -όπως και τον υπευθύνων του περιοδικού- για «Περί ασέμνων δημοσιευμάτων» κατά συναυτουργία και για καθύβριση θρησκεύματος κατά συναυτουργία διά του Τύπου».
Στο περιεχόμενο της μήνυσης είχε χαρακτηριστεί η δημοσίευση της επίμαχης συνέντευξης ως κακόβουλη ενέργεια που είχε ως στόχο την εξύβριση της θρησκείας, αλλά και την βάναυση προσβολή της αιδούς. Τόσο ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Νικ. Καρπετάς, που μελέτησε την υπόθεση, όσο και το Δικαστικό Συμβούλιο, στο οποίο μετείχαν εκτός του κ. Βαζαίου, οι πρωτοδίκες Ανδρ. Παπαδημητρίου και Αργυρώ Βασιλομανωλάκη, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα καταγγελλόμενα αδικήματα δεν έχουν διαπραχθεί.
Όσον αφορά την καθύβριση θρησκεύματος, το Δικαστικό Συμβούλιο, αφού αναφέρει τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη στοιχειοθέτηση του αδικήματος, κρίνει ότι: «Στην προκειμένη περίπτωση δεν μπορεί να γίνει λόγος ούτε για περιφρονητική εκδήλωση των κατηγορουμένων προς την Ορθόδοξη Εκκλησία και τα θρησκευτικά της σύμβολα, ούτε, πολύ περισσότερο, για συνειδητή και μάλιστα κακόβουλη συμπεριφορά που αποσκοπεί στην καθύβριση θρησκεύματος και στην ικανοποίηση των κατηγορουμένων».
Τα επόμενα χρόνια, ο Μητροπολίτης κλήθηκε να απαντήσει για τον σάλο που είχε προκαλέσει εκείνη η συνέντευξη. Το 2016 είχε πει σχετικά σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πρωινός Λόγος»: «Η υποκρισία είναι κάτι που απεχθάνομαι. Ο ηθικισμός και ευσεβισμός είναι καταστάσεις που δεν με αφορούν ως νοσηρές. Δυστυχώς στην Εκκλησία υπερπερισσεύουν η υποκρισία και ο φαρισαϊσμός».
Στην Κίνα χωρίς ράσα
Ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος κατά καιρούς βρέθηκε στο προσκήνιο και για άλλες πράξεις του, όπως για παράδειγμα το 2013 όταν σε επίσημη επίσκεψή του στην Κίνα δεν φορούσε ράσα αλλά πολιτικά ρούχα! Ο ίδιος είχε δηλώσει τότε πως βρέθηκε στην Κίνα εκπροσωπώντας την Εκκλησία της Ελλάδος σε διεθνή έκθεση για τον τουρισμό, ως επικεφαλής της συνοδικής επιτροπής θρησκευτικού τουρισμού φορούσε κοστούμι διότι υπήρχε προηγούμενη ενημέρωση από το υπουργείο Εξωτερικών και τις αρμόδιες διπλωματικές αρχές πως απαγορεύεται ρητά στην μακρινή χώρα της Άπω Ανατολής οποιαδήποτε πολιτική και θρησκευτική έκφραση με οιονδήποτε τρόπο.
«Λένε ότι πέταξα τα ράσα. Στην Κωνσταντινούπολη φοράνε ράσα; Ή μήπως ήμουν σε κανένα κλαμπ;» είχε σημειώνει, καταλήγοντας: «Έχω συνηθίσει να μην κάνω την πάπια και να μην δίνω απάντηση σε τυφλοπόντικες που βγαίνουν τη νύχτα από τους υπονόμους και λερώνουν από όπου κι αν περάσουν».
Novibet ΕΠΑΘΑ με Super Προσφορά* Γνωριμίας* 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
SEAJETS Ταξιδεύουμε μαζί με το μεγαλύτερο στόλο ταχύπλοων παγκοσμίως σε 50 προορισμούς του Αιγαίου!

