0 ΣΧΟΛΙΑ

Συνάντηση Μητσοτάκη, Μέρκελ, Μακρόν και Αναστασιάδη μετά το «βέτο» στο προσχέδιο για την Τουρκια

Η ελληνική και κυπριακή πλευρά δεν αποδέχονται την πρόταση της ΕΕ

Τετραμερή συνάντηση έχον στο περιθώριο του δείπνου ηγετών της ΕΕ οι Μητσοτάκης, Μέρκελ, Μακρόν και Αναστασιάδης ύστερα από την απόρριψη του προσχεδίου για Τουρκία από την ελληνική και την κυπριακή πλευρά, οι οποίες το χαρακτήρισαν ως απαράδεκτο.

Μετά το ελληνικό και κυπριακό βέτο στο προσχέδιο η συζήτηση διεκόπη για 45 λεπτά. Το βέτο τέθηκε καθώς το προσχέδιο δεν περιείχε καμία απολύτως συγκεκριμένη αναφορά σε κυρώσεις στην Άγκυρα, παρά μόνο ευχολόγια. Αντίθετα αναφερόταν ότι οι ηγέτες της ΕΕ «συμφωνούν να δρομολογήσουν μια θετική πολιτική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας με ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης και στη διευκόλυνση του εμπορίου, καθώς και στους υψηλού επιπέδου διαλόγους και στη συνεχή συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης, σύμφωνα με τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για το 2016».

Μάλιστα το προσχέδιο έκανε αναφορά σε μία πολυμερή διάσκεψη των χωρών της περιοχής, δηλαδή στην πρόταση Μπορέλ, την οποία η Αθήνα δέχεται μόνο υπό την προϋπόθεση να συμμετάσχει η Λευκωσία, αλλά η Τουρκία δεν δέχεται συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας και ζητά να εκπροσωπηθεί το ψευδοκράτος.

Το συγκεκριμένο προσχέδιο όμως κάνει λόγο για τουρκικές δραστηριότητες στα κυπριακά ύδατα που πρέπει να σταματήσουν, χωρίς τη λέξη παράνομες και χωρίς καμία αναφορά σε κυρώσεις. Τουναντίον, το προσχέδιο καλούσε σε διάλογο των δύο χωρών για τις θαλάσσιες διαφορές και στην επανέναρξη διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα της Μεγάλης Βρετανίας για τη δημιουργία μιας «δικοινοτικής ομοσπονδίας» στη Μεγαλόνησο.

«Το κείμενο είναι απαράδεκτο. Αποκλίνει από τις ελληνικές θέσεις και δεν μπορεί να γίνει δεκτό», τόνιζαν κυβερνητικές πηγές και ευλόγως, καθώς ούτε το ελάχιστο από τα αιτήματα της Ελλάδας και της Κύπρου δεν είχε συμπεριληφθεί στο προσχέδιο, το οποίο έχει άρωμα γερμανικής παρέμβασης. Σε ένα βαθμό βέβαια αναμενόμενο αν αναλογιστεί κανείς ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής εξέφρασε ευθέως την αντίθεση της στην επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.

Στη συνάντηση που ξεκίνησε λίγο μετά τις εννέα το βράδυ ώρα Ελλάδος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η κ.Μέρκελ, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης προσπαθούν να καταλήξουν σε μία διατύπωση που να ικανοποιεί όλες τις πλευρές.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε ότι ένα προσχέδιο για να είναι αποδεκτό πρέπει να εκφράζει έμπρακτα την αλληλεγγύη της ΕΕ σε Ελλάδα και Κύπρο, να καλεί ξεκάθαρα την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις και τις παράνομες ενέργειες, καθώς και να συνδέει την όποια ευρωπαϊκή βοήθεια στην ΕΕ με την αποκλιμάκωση, αλλά εκτός από το καρότο να εμπεριέχει και το μαστίγιο, δηλαδή την επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα εάν δεν δείξει διάθεση έμπρακτης αποκλιμάκωσης.


Γράφεις ιστορία με καθημερινές προσφορές* & ενισχυμένες αποδόσεις (21+) *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

ΣΧΟΛΙΑΑΡΘΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΕΠΟΜΕΝΟ