0 ΣΧΟΛΙΑ

Μεξικό: 39.000 αταυτοποίητοι νεκροί γεμίζουν τα νεκροτομεία από τον πόλεμο με τα καρτέλ

Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και γίνεται μόνο χειρότερη

Στα αζήτητα μένουν οι νεκροί στο Μεξικό από τον πόλεμο που έχει κηρύξει η χώρα στα καρτέλ ναρκωτικών.

Σύμφωνα με την έρευνα της ΜΚΟ QuintoElementoLabs αυτή τη στιγμή υπάρχουν 39.000 μη ταυτοποιημένοι νεκροί έχοντας γεμίσει τα νεκροτομεία, τα οποία δεν μπορούν να κάνουν νεκροψίες λόγω του φόρτου εργασίας. Άλλοι εγκαταλειφθεί σε γραφεία κηδειών και περίπου 2.500 σοροί έχουν σταλεί στις ιατρικές σχολές.

«Είναι πολύ πιθανό οι φοιτητές να διδάσκονται σε σορούς ανθρώπων που ακόμα αναζητούν οι οικογένειές τους», αναφέρεται σε άρθρο που συνοδεύει την έκθεση της ΜΚΟ. «Η κρίση έχει μετατρέψει το Μεξικό σε μια χώρα που θάβει μαζικά τους νεκρούς της: 27.271 είναι οι μη ταυτοποιημένοι σοροί που πάνε κατευθείαν από το νεκροτομείο στο νεκροταφείο- δηλαδή το 70% του συνόλου».

Ο πόλεμος που έχει κηρύξει το Μεξικό με τη βοήθεια του στρατού κατά των καρτέλ έχει κοστίσει τη ζωή σχεδόν σε 300.000 ανθρώπους τα τελευταία 14 χρόνια. Άλλοι 73.000 είναι οι αγνοούμενοι, με τους συγγενείς τους συχνά να τους αναζητούν επί χρόνια χωρίς καμία βοήθεια από τις αρχές.

Σύμφωνα με την έρευνα της  ΜΚΟ οι μη ταυτοποιημένοι νεκροί ήταν μόλις 178 το 2006, τη χρονιά που, για πρώτη φορά, ο τότε πρόεδρος της χώρας Φελίπε Καλντερόν αποφάσισε να αναπτύξει τον στρατό κατά των καρτέλ. Ο αριθμός αυτός εκτοξεύτηκε κατά 1.032% τα επόμενα 13 χρόνια στους 38.891 νεκρούς, με τις δολοφονίες να πολλαπλασιάζονται.

Οι σοροί δεν χωράνε πλέον στα ψυγεία των νεκροτομείων και σε μερικές περιοχές χρησιμοποιούνται φορτηγά-ψυγεία. Χαρακτηριστική περίπτωση ήταν το σκάνδαλο του 2018 στη Γουαδαλαχάρα, όταν έντονη οσμή αποσύνθεσης οδήγησε στην αποκάλυψη ενός τρέιλερ, σταθμευμένο σε μια γειτονιά στα προάστια, που περιείχε 273 πτώματα.

Ο αριθμός των μη ταυτοποιημένων σορών συνεχίζει να αυξάνεται και με την τρέχουσα κυβέρνηση του προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ: σύμφωνα με την έρευνα, 4.905 σοροί προστέθηκαν το 2019 σε αυτές που ήδη σωρεύονται στα νεκροτομεία.

 

 


Η Novileague ήρθε με 500,000€ και καθημερινά δώρα! (21+)
*ΙΣΧΥΟΥΝ ΟΡΟΙ & ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΑΡΘΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΕΠΟΜΕΝΟ