0 ΣΧΟΛΙΑ

Η Tesla φτιάχνει εργοστάσιο στη Γερμανία και δημιουργεί 10.000 θέσεις εργασίας

 

Έως και 10.000 νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν στην περιοχή του Βερολίνου με την λειτουργία, πιθανότατα στο τέλος του 2021, του νέου «Giga-εργοστασίου» της αμερικανικής εταιρίας ηλεκτρικών οχημάτων και μπαταριών Tesla.

Έκπληξη ακόμη και για τον Γερμανό υπουργό Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ αποτέλεσε η ανακοίνωση του ιδρυτή της Tesla Έλον Μασκ, χθες το βράδυ, κατά την διάρκεια της καθιερωμένης εκδήλωσης της εφημερίδας Bild και του περιοδικού Bild Auto «Χρυσό Τιμόνι», ότι η εταιρία του θα κατασκευάσει λίγο έξω από το Βερολίνο το νέο της εργοστάσιο.

Οι μυστικές διαπραγματεύσεις με τον Γεργκ Στάινμπαχ, υπουργό Οικονομίας του κρατιδίου του Βρανδεμβούργου όπου θα χτιστεί το εργοστάσιο, διήρκεσαν έξι μήνες και το αποτέλεσμά τους προκάλεσε ενθουσιασμό στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, με τον Πέτερ Αλτμάιερ να κάνει λόγο για «ορόσημο» στην ανάπτυξη της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Γερμανία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ χαιρέτισε την επένδυση η οποία, όπως είπε, «δείχνει ότι ακόμη και μια εταιρία όπως η Tesla έχει πειστεί για την δύναμη καινοτομίας και τα πλεονεκτήματα την Γερμανίας».

Η κατασκευή του εργοστασίου, 35 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Βερολίνου, στην περιοχή Γκρουνχάιντε του Βρανδεμβούργου, αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα και να προχωρήσει «με ταχύτητες - ρεκόρ», σύμφωνα με τον Γεργκ Στάινμπαχ, ο οποίος εξήγησε ότι σε πρώτη φάση θα απασχοληθούν 3.000 εργαζόμενοι και ότι η επένδυση αφορά «κάποια δισεκατομμύρια». Επιπλέον, η Tesla θα δημιουργήσει στο Βερολίνο κέντρο Μηχανικής και Σχεδιασμού. «Η Γερμανία κατασκευάζει καταπληκτικά αυτοκίνητα. Κάποια από τα καλύτερα αυτοκίνητα στον κόσμο είναι "Made in Germany"», δήλωσε ο 'Ελον Μασκ, επισημαίνοντας ότι αυτό αποτέλεσε σημαντικό κίνητρο για την απόφασή του.

Η Tesla αναζητούσε εδώ και καιρό την κατάλληλη τοποθεσία για ένα «Giga-εργοστάσιο» στην Ευρώπη, και πολλές χώρες είχαν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για την επένδυση. Αρχικά το πλάνο ήταν το εργοστάσιο να εδρεύει στην Αγγλία αλλά όπως αποκάλυψε ο Μασκ οι ζυμώσεις με το Brexitοδήγησαν στο να απορριφθεί αυτή η προοπτική. Το πρώτο τέτοιο εργοστάσιο λειτουργεί στην Νεβάδα των ΗΠΑ, ενώ πριν από λίγο καιρό - και εντός έξι μηνών - ολοκληρώθηκε αντίστοιχη κατασκευή στην Κίνα. Εκεί θα παράγονται 150.000 αυτοκίνητα ετησίως, τα μοντέλα 3 και Υ.


ΣΧΟΛΙΑΑΡΘΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΕΠΟΜΕΝΟ