0 ΣΧΟΛΙΑ

Παραιτήθηκε ο πρέσβης της Βρετανίας στην Ουάσιγκτον μετά την αποκάλυψη email με σκληρή κριτική στον Τραμπ


Ο πρέσβης της Βρετανίας στην Ουάσιγκτον, Κιμ Ντάροχ, υπέβαλλε τελικά την παραίτησή του ύστερα από το σκάνδαλο που ξέσπασε με την αποκάλυψη των emails που έστελνε στο Λονδίνο στα οποία ασκούσε κριτική στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στις ΗΠΑ φέρεται να αναφέρθηκε με άκρως απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς στον Ντόναλντ Τραμπ και την διοίκησή του, σύμφωνα με διπλωματικά έγραφα που «διέρρευσαν» σε βρετανικό μέσο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε αντεπιτεθεί μέσω twitterχαρακτηρίζοντας τον Βρετανό πρεσβευτή Ντάροχ «παλαβό» και «ηλίθιο τύπο».

Σύμφωνα με τα μυστικά υπομνήματα και τηλεγραφήματα που δημοσίευσε η MailonSunday, ο Κιμ Ντάροχ ανέφερε ότι η περίοδος διακυβέρνησης του Τραμπ μπορεί να καταλήξει σε φιάσκο και στον απόλυτο εξευτελισμό του Αμερικανού προέδρου.

«Δεν πιστεύουμε ότι αυτή η διοίκηση πρόκειται να γίνει πιο φυσιολογική, λιγότερο δυσλειτουργική, λιγότερο απρόβλεπτη, λιγότερο διχασμένη, λιγότερο αδέξια και ανίκανη διπλωματικά», φέρεται να έγραψε ο Ντάροχ σε ένα ενημερωτικό υπόμνημα, σύμφωνα πάντα με τη βρετανική εφημερίδα.

Όπως αναφέρει η MailonSunday, ο Βρετανός πρέσβης χρησιμοποίησε σκληρούς χαρακτηρισμούς και για τον ίδιο τον Τραμπ. Ειδικότερα, φέρεται να τον αποκάλεσε ανασφαλή και ανίκανο. Σε ένα υπόμνημα που εστάλη μετά την επίμαχη επίσκεψη, o πρεσβευτής αναφέρει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος και η ομάδα του εντυπωσιάστηκαν από τη φιλοξενία των Βρετανών, αλλά προειδοποιεί το Λονδίνο να μην περιμένει πολλά, αφού για τον Τραμπ προτεραιότητα έχει πάντα η προάσπιση των αμερικανικών συμφερόντων.

Επίσης, ο Ντάροχ αναφέρει ότι τα αμερικανικά δημοσιεύματα για άγριους καυγάδες και χάος στον Λευκό Οίκο, που διαψεύδει κατηγορηματικά ο Τραμπ αποκαλώντας τα fakenews, σε μεγάλο βαθμό ευσταθούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ντάροχ τοποθετήθηκε στο πόστο του Βρετανού πρέσβη στις ΗΠΑ το 2016, προτού ο Τραμπ εκλεγεί πρόεδρος. Τα έγγραφα που έχει στην κατοχή της η εφημερίδα καλύπτουν μια περίοδο από 2017 μέχρι σήμερα.

Το ForeignOffice, στην πρώτη του δήλωση, δεν διέψευσε την αυθεντικότητα των υπομνημάτων.

«Οι Βρετανοί πολίτες περιμένουν από τους πρεσβευτές μας να παρέχουν στους βουλευτές μια ειλικρινή, ωμή αξιολόγηση της πολιτικής κατάστασης στη χώρα που βρίσκονται. Οι απόψεις τους δεν αντιπροσωπεύουν απαραίτητα της απόψεις των βουλευτών ούτε και της κυβέρνησης. Τους πληρώνουμε για να είναι ειλικρινείς. Η ομάδα μας στην Ουάσινγκτον έχει ισχυρούς δεσμούς με τον Λευκό Οίκο και αναμφίβολα αυτοί δεν θα επηρεαστούν από κακόβουλες συμπεριφορές», είπε η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, όταν ρωτήθηκε για πιθανές επιπτώσεις των αποκαλύψεων.


ΣΧΟΛΙΑΑΡΘΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΕΠΟΜΕΝΟ