0 ΣΧΟΛΙΑ

Βρέθηκε χειρόγραφο τεσσάρων αιώνων με περιλήψεις για πάνω από 15.000 γνωστά και άγνωστα βιβλία!


Μια εντυπωσιακή ανακάλυψη περίμενε υπομονετικά 350 χρόνια για να έρθει στο φως. Σε μια βιβλιοθήκη στην Κοπεγχάγη εντοπίστηκε ένα μεγαλειώδες χειρόγραφο, το οποίο περιέχει τις περιλήψεις χιλιάδων βιβλίων της αρχαιότητας και όχι μόνο, πολλά απ’ο τα οποία δεν έχουν πια σωθει.

Πρόκειται για το χειρόγραφο Libro de los Epitomes, το οποίο εκτείνεται σε περισσότερες από 2.000 σελίδες και περιέχει περιλήψεις βιβλίων από τη βιβλιοθήκη του Ερνάντο Κολόν, του νόθου γιου του Χριστόφορου Κολόμβου που ονειρευόταν να φτιάξει τη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη όλων των εποχών. Ο Κολόν ταξίδεψε σε πολλά μέρη του κόσμου και συγκέντρωσε περίπου 15.000 βιβλία, από τα οποία σήμερα διασώζονται μόνο 3.500 και στεγάζονται από το 1552 στον Καθεδρικό Ναό της Σεβίλλης.

Ο Κολόν ανέθεσε σε μια ομάδα συγγραφέων να διαβάσουν όλα τα βιβλία της βιβλιοθήκης του και να γράψουν μία σύντομη περίληψη για το καθένα στο LibrodelosEpitomes. Οι περιλήψεις αυτές εκτείνονται από λίγες γραμμές για τα πιο μικρά βιβλία έως και 30 σελίδες για μεγάλα έργα όπως τα Άπαντα του Πλάτωνα.

Το πολύτιμο χειρόγραφο, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, βρέθηκε στη συλλογή του Ισλανδού ακαδημαϊκού Άρνι Μάγκνουσον, που το 1730 δώρισε τη συλλογή βιβλίων του στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, μια συλλογή με περίπου 3.000 βιβλία, όλα σχεδόν στα ισλανδικά ή σε άλλες σκανδιναβικές γλώσσες. Μόνο περίπου 20 από αυτά ήταν γραμμένα στα ισπανικά και ανάμεσά τους το χειρόγραφο του Κολόν!


ΣΧΟΛΙΑΑΡΘΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΕΠΟΜΕΝΟ