Το ΕΣΡ απαγόρευσε την προβολή του τηλεοπτικού σποτ του AthensPride 2016 καθώς σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης το μήνυμα «δεν ήταν ξεκάθαρο». Ωστόσο, η απάντηση του ΕΣΡ δόθηκε στους διοργανωτές μόνο τηλεφωνικώς και όχι γραπτώς!
Σύμφωνα με τους διοργανωτές μετά την πρώτη – τηλεφωνική - απόρριψη έγιναν όλες οι διορθώσεις ώστε να αποσαφηνιστεί το μήνυμα και εστάλη εκ νέου το σποτ.
«Η δεύτερη απάντηση, τηλεφωνικώς και πάλι, ήταν ότι το σποτ δεν περιλαμβάνει κοινωνικό μήνυμα αλλά διεκδίκηση», αναφέρεται σχετικά.
Το όλο ζήτημα φαίνεται πώς «κολλάει» στο γεγονός ότι δεν έχει συγκροτηθεί ακόμη η Ολομέλεια του ΕΣΡ, κάτι που αναμένεται να γίνει το φθινόπωρο. Όπως αναφέρεται άλλωστε, «το ΕΣΡ μπορεί να εγκρίνει μόνο τα τελευταία δυο καρέ του σποτ που αφορούν στην εκδήλωση της ημέρας, αλλά το υπόλοιπο θα πρέπει να παραπεμφθεί σε ολομέλεια. Η ολομέλεια αυτή προβλέπεται να συσταθεί τον Οκτώβριο».
Σημειώνεται πως η νομοθεσία επιτρέπει στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης να χαρακτηρίσει ένα οπτικοακουστικό έργο συγκεκριμένης διάρκειας ως «κοινωνικό μήνυμα», με αποτέλεσμα να καθίσταται υποχρεωτική η δωρεάν μετάδοσή του από τα ιδιωτικά και δημόσια ραδιοτηλεοπτικά μέσα, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Τα κριτήρια που θέτει ο νόμος είναι γενικά και γι' αυτό η εφαρμογή του έχει ανατεθεί σε μια ανεξάρτητη αρχή. Μόνο που αυτή τη στιγμή η συγκεκριμένη αρχή, υπολειτουργεί.
Πέρυσι, είχε προκύψει και πάλι θέμα, με το ΕΣΡ να δέχεται τελικά την προβολή του αντίστοιχου σποτ, μετά από τέσσερις διαδοχικές προσπάθειες των διοργανωτών.
Η ανακοίνωση του AthensPride:
«Το φετινό σποτ για το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας – AthensPride 2016 κατατέθηκε στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης για έγκριση ως κοινωνικό μήνυμα σύμφωνα με την υπόδειξη Αριθ. 3/19.12.2011. Η πρώτη απάντηση ήρθε τηλεφωνικώς αφού σύμφωνα με την κρίση της επιτροπής που είναι αρμόδια για την έγκριση ή την παραπομπή των αιτημάτων σε ολομέλεια, η οποία σημειωτέον δεν υπάρχει, ήταν πως το μήνυμα "δεν ήταν ξεκάθαρο".
Από το AthensPride έγιναν όλες οι διορθώσεις ώστε να αποσαφηνίστει και εστάλη εκ νέου το σποτ. Η δεύτερη απάντηση, τηλεφωνικώς και πάλι, ήταν ότι το σποτ δεν περιλαμβάνει κοινωνικό μήνυμα αλλά διεκδίκηση.
Στη μακρά επιχειρηματολογία για να δικαιολογηθεί η απόφαση αναφέρθηκε ότι «η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου δεν υπάρχει σε πολλές χώρες και υπάρχει πολύς κόσμος που πιστεύει ότι άνδρας και γυναίκα γεννιέσαι άρα το μήνυμα που περνάει στον κόσμο αφήνει απορίες».
Η θέση του AthensPride είναι ότι η μη ύπαρξη σχετικού νομοθετικού πλαισίου που να καλύπτει τους/τις τρανς συμπολίτες/ισσες μας, αποτελεί από μόνη της διάκριση και ως εκ τούτου η αναφορά σε αυτή τη διεκδίκηση αποτελεί και ξεκάθαρο κοινωνικό μήνυμα. Από το AthensPride εστάλη επίσης ενημερωτικό υλικό για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, στην προσπάθεια να γίνει πιο σαφές το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε μέσω του φετινού σποτ.
Η τελική απάντηση – την οποία μας αρνήθηκαν να στείλουν γραπτώς -ήταν ότι το ΕΣΡ μπορεί να εγκρίνει μόνο τα τελευταία δυο καρέ του σποτ που αφορούν στην εκδήλωση της ημέρας, αλλά το υπόλοιπο θα πρέπει να παραπεμφθεί σε ολομέλεια. Η ολομέλεια αυτή προβλέπεται να συσταθεί τον Οκτώβριο (!)
Είναι λυπηρό, ένας οργανισμός όπως το ΕΣΡ, να απορρίπτει αιτήματα κοινωνικού χαρακτήρα, σύμφωνα με την υποκειμενική κρίση του κάθε αρμόδιου/ας, που δεν βλέπει κανένα κοινωνικό μήνυμα πίσω από μια τόσο σοβαρή διεκδίκηση».
Novibet ΕΠΑΘΑ με Super Προσφορά* Γνωριμίας* 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
SEAJETS Ταξιδεύουμε μαζί με το μεγαλύτερο στόλο ταχύπλοων παγκοσμίως σε 50 προορισμούς του Αιγαίου!

Οοοξξξωωωωωωωω.......
τα ειπες ολα κ δε κουρασες
'Aρα και γκέι γίνεσαι και δεν γεννιέσαι..? Δεν με ενδιαφέρει τι κάνει ο καθένας στο κρεβάτι του, αλλά μην μας περνάτε και για μακακες. Πιο ''ομοφοβικοί''(κοίτα λέξη που ανακάλυψαν) φαίνεται να είναι οι ίδιοι πάντως..
Αντε καλα... Στο 1700 ειμαστε ακομα στην γαμ$@#!νη την Ελλαδα... Ας βγουμε να καψουμε ζωντανες και τις μαγεισες
Από ομοφοβία καλά πάμε....
Ισως το μήνυμα να έπρεπε να ήταν πιο ήπιο δεδομένης της Ελληνικής νοοτροπίας. Kαλώς ή κακώς όμως ορισμένοι γεννιούνται με διαφορετικές προτιμήσεις από τους υπόλοιπους που απαρτίζουν τον κανόνα. Για ποιο λόγο θα πρέπει να ζουν καταπιεσμένοι ολόκληρη τη ζωή τους; Περιορίζουν τις δικές μας ελευθερίες; Μας προκαλούν κάποιο πρόβλημα; Υπάρχει νόημα στη ζωή χωρίς ατομικές ελευθερίες;;;
Ε ρε που εχουμε καταντήσει
Το κοινωνικο μηνυμα ειναι με αλλα λογια: "Αν θες γινεσαι τραβελος!".. Και θελανε να γινεται και δωρεαν ...
εννοειτε πως απαγορευεις τετοια πραγματα,το ΕΣΡ εκανε και κατι σωστο απαγορευοντας αυτη την γελοιοτητα,ακου εκει δεν γεννιεσαι αλλα γινεσαι......τι μακακιες ειναι αυτες,πανε να μας πουν οτι οι ανωμ...λιες ειναι φυσιολογικο,ε οχι ρε φιλε δεν ειναι πως να το κανουμε.
Α τωρα θα εχουμε και χαρτι του τι φυλου ειμαστε;;; Παντως απορια το εχω τι γεννιομαστε τελικα...