«Τύραννο» χαρακτήρισε τον Μπασάρ αλ-Άσαντ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα από το βήμα της 70ής Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ωστόσο τόνισε ότι είναι πρόθυμος να εργαστεί με κάθε κράτος για τη Συρία, περιλαμβανομένων Ρωσίας και Ιράν, για τη διαχείριση διαδικασίας πολιτικής μετάβασης χωρίς τον «τύραννο» Μπασάρ αλ-Άσαντ.
«Δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή στο καθεστώς προ του πολέμου» διακήρυξε -κόντρα στη ρωσική γραμμή- λίγες ώρες πριν έλθει συναντήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν -υπεραμυνόμενος παράλληλα των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας για την ουκρανική κρίση και την προσάρτηση της Κριμαίας.
Ο Αμερικανός πρόεδρος απέκρουσε τη συνεχή υποστήριξη Πούτιν στον Μπασάρ αλ-Άσαντ, λέγοντας ότι απλώς και μόνο η επιχειρηματολογία ότι «η εναλλακτική είναι σίγουρα χειρότερη» δεν αποτελεί λύση.
Το τελευταίο διάστημα, και εν μέσω της ολοένα και αυξανόμενης ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στη σύμμαχο Συρία, Δυτικοί ηγέτες έχουν «χαλαρώσει» πάντως τη στάση τους έναντι του Μπασάρ αλ-Άσαντ, αποδεχόμενοι ότι θα μπορούσε ίσως να παραμείνει βραχυπρόθεσμα στην εξουσία κατά τη διάρκεια πολιτικής μετάβασης.
Επίσης, τάχθηκε υπέρ της άρσης των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ουάσιγκτον σε βάρος της Κούβας.
«Είμαι πεπεισμένος ότι το Κογκρέσο μας αναπόφευκτα θα άρει το εμπάργκο που δεν πρέπει πλέον να παραμένει σε ισχύ» επισήμανε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους, ενώ προσέθεσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κούβα «μέσω των διπλωματικών, εμπορικών και διαπροσωπικών σχέσεων».
Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ξεκαθάρισε ότι η διεθνής κοινότητα οφείλει να εργαστεί από κοινού με την Ρωσία, «όμως οφείλουν να κατανοήσουν ότι η πολιτική λύση στη χώρα δεν μπορεί να περιλαμβάνει τον Άσαντ».
«Ο Άσαντ δεν μπορεί να αποτελεί μέρος της μεταβατικής διαδικασίας στη Συρία» είπε και ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.
«Ο Άσαντ είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος της κρίσης. Έχει διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Χρειάζεται μεταβατική περίοδος στη Συρία που δεν θα περιλαμβάνει τον ίδιο και τις ομάδες που εμπλέκονται σε αυτά τα εγκλήματα» τόνισε.
Ανοίγοντας νωρίτερα τις εργασίες της 70ής Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Μπαν Γκι-μουν ζήτησε παραπομπή της Συρίας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, λέγοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει ατιμωρησία για «ειδεχθή εγκλήματα».
Υπογράμμισε ότι πέντε χώρες -ΗΠΑ, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Τουρκία και Ιράν- κρατούν το «κλειδί» για την εξεύρεση πολιτικής λύσης, αλλά εάν δεν μπορέσουν να βρουν έναν συμβιβασμό θα ήταν «μάταιο» να περιμένουμε αλλαγή επί του πεδίου.
Η Μόσχα είχε λίγη ώρα πριν αναφορά σε σχέδια για τη συγκρότηση διεθνούς ομάδας επαφής με τη συμμετοχή όλων των προαναφερθέντων χωρών και της Αιγύπτου. Επικαλούμενο τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών, το πρακτορείο RIA είχε μεταδώσει πως μπορεί να υπάρξει συνάντηση της ομάδας επαφής εντός Οκτωβρίου.
Novibet ΕΠΑΘΑ με Super Προσφορά* Γνωριμίας* 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
SEAJETS Ταξιδεύουμε μαζί με το μεγαλύτερο στόλο ταχύπλοων παγκοσμίως σε 50 προορισμούς του Αιγαίου!
