Ο ετήσιος ισολογισμός της ΠΑΕ ΑΕΚ, για την περίοδο Ιουνίου 2008-Ιουνίου 2009 δημοσιεύθηκε και σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από αυτόν, τα στοιχεία που έχει παρουσιάσει ο Νίκος Θανόπουλος στις συνεντεύξεις Τύπου, αλλά και όσα έχει ήδη παραδώσει στα χέρια του Χαράλαμπου Κοζώνη, είναι και τα πραγματικά. Το άνοιγμα της ΠΑΕ ΑΕΚ, μέχρι και τον περασμένο Ιούνιο, φτάνει τα 30-32 εκ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι οι έλεγχοι που θα γίνουν από τους ορκωτούς λογιστές, για λογαριασμό του Χαράλαμπου Κοζώνη, δεν θα βγάλουν... τέρατα. Σημαντικό για να ολοκληρωθεί το πολυαναμενόμενο deal με τον ελληνοαμερικανό επιχειρηματία.
Μάλιστα όπως προκύπτει και από τα νούμερα του ισολογισμού, η ΠΑΕ ΑΕΚ έχει καταφέρει να μειώσει κατά ένα 1 εκ. ευρώ το ποσό του ομολογιακού δανείου στη Morgan Stanley (από 5.998.477.55 ευρώ σε 4.998.477.55 ευρώ), σε σχέση με πέρσι, σε αντίθεση με τις μακροπρόθεσμες οφειλές της, που έχουν αυξηθεί κατά 9 εκ. ευρώ (15.587.343 ευρώ σε 24.198.471), προφανώς λόγω και της ζημίας της φετινής χρήσης. Η οικονομική θέση της ΠΑΕ ΑΕΚ είναι βεβαίως αρνητική και υπολογίζεται βάσει ισολογισμού στα -24.080.955 ευρώ και από αυτό το ποσό προκύπτει και η ανάγκη της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου στα 22 εκατ. ευρώ. Όπως γίνεται λοιπόν αντιληπτό, τα χρήματα αυτά που αναμένεται να βάλει άμεσα στα ταμεία της ΠΑΕ ο Χαράλαμπος Κοζώνης είναι ζωτικής σημασίας καθώς επαναφέρουν τα οικονομικά της ΠΑΕ σε μηδενικό σημείο.
Όπως είχε ενημερώσει ο Θανόπουλος ως προς το άνοιγμα που είχε η ΠΑΕ την φετινή περίοδο, αυτό φτάνει τα 15 εκ. ευρώ (15.803.834.82 ευρώ), με τα 6 (6.285.670.96 ευρώ) να έχουν ήδη καλυφθεί από την προηγούμενη ΑΜΚ, την οποία κάλυψε ο Νίκος Νοτιάς και υπήρχε η αισιοδοξία ότι τα υπόλοιπα χρήματα θα έμπαιναν από τους Κύπριους Κροίσους. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε και πλέον όλες οι ελπίδες έχουν πέσει πάνω στον Χαράλαμπο Κοζώνη.
Τα χρέη του Ψωμιάδη
Το περασμένο έτος η ΠΑΕ ΑΕΚ παρουσίασε κέρδη ύψους 12 εκ ευρώ, εξαιτίας της οφειλής του Μάκη Ψωμιάδη (21.056.811,15 ευρώ, όπως επιδικάστηκε από τα αρμόδια όργανα) προς την ΠΑΕ, χρήματα βέβαια που ουδέποτε μπήκαν στα ταμεία της ομάδας, εν αντιθέσει με την έκτακτη εισφορά που πλήρωσε η ΠΑΕ (840.000 ευρώ) λόγω του ότι ο ορκωτός ελεγκτής που είχε εξετάσει τον ισολογισμό της περασμένης περιόδου στην έκθεσή του ανέφερε ότι πρόκειται για ποσό αμφιβόλου εισπραξιμότητας και θα έπρεπε να διενεργηθεί πρόβλεψη σε βάρος των αποτελεσμάτων της κλειόμενης χρήσης για το σύνολό της. Σε αυτή την περίπτωση βεβαίως η ζημία της ΑΕΚ για το οικονομικό έτος 2008-09 θα εκτοξευόταν κοντά στα 30 εκατ. ευρώ
Οι μέτοχοι της ΠΑΕ ΑΕΚ αποφάσισαν στη γενική συνέλευση στις 30 Ιουνίου του 2009 ότι η εν λόγω απαίτηση θα αποσβεστεί τμηματικά από το ενεργητικό της ΠΑΕ σε τέσσερις ισόποσες δόσεις των 4.211.362,23 ευρώ κατ' έτος και για τα επόμενα πέντε χρόνια, εφόσον δεν υπήρχε κάποια μεγάλη εισροή χρημάτων στα ταμεία. Αυτός λοιπόν ήταν ο λόγος που η ΠΑΕ ΑΕΚ παρουσιάστηκε πέρσι ως κερδοφόρα επιχείρηση και κατάφερε να εξασφαλίσει την αδειοδότηση της για συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Για να μπορέσει όμως και φέτος να εξασφαλίσει και φέτος την άδεια, για του χρόνου, θα πρέπει να μπουν άμεσα χρήματα και αυτά μόνο ο Χαράλαμπος Κοζώνης μπορεί αυτή την στιγμή να τα βάλει, εφόσον ολοκληρωθεί το deal.
Οι οφειλές προς το δημόσιο
Από τη στιγμή που τα οικονομικά δεδομένα της ΠΑΕ ΑΕΚ, όπως έχουν περιγραφεί στους συνεργάτες του Χαράλαμπου Κοζώνη, επιβεβαιώνονται και στον ισολογισμό θεωρείται μάλλον απίθανο να υπάρξουν αποκλίσεις στον έλεγχο που θα κάνουν οι ορκωτοί ελεγκτές. Παίρνοντας μάλιστα σαν δεδομένο ότι υπάρχει και απόκλιση της τάξεως του 7%, όπως τονίζουν οι εκπρόσωποι του ελληνοαμερικανού επιχειρηματία, τότε πολύ δύσκολα θα χαλάσει το deal. Μόνο μεμπτό σημείο που παρατηρείται στον ισολογισμό, είναι το γεγονός ότι παρουσιάζονται ανεξόφλητες οφειλές της ΑΕΚ προς το Ελληνικό Δημόσιο και τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς που μέχρι τις 30 Ιουνίου ανέρχονταν στα 2.350.000 ευρώ.
Μάλιστα, επί λέξει αναφέρεται στην έκθεση: «Εφιστούμε την προσοχή σας στο ότι η εταιρία έχει ελεγχθεί οριστικά από τις Φορολογικές Αρχές έως και την 30/6/2003 (σ.σ. πρόκειται για τον έλεγχο που είχε προκαλέσει ο Πέτρος Στάθης για την υπαγωγή της ΠΑΕ στο άρθρο 44 και είχε βγάλει τα πορίσματα του ΠΕΚ για τις χρήσεις Ψωμιάδη!) και προσωρινά έως την 30/9/2008 (ο τελευταίος προσωρινός έλεγχος που είχε ζητήσει ο Ντέμης Νικολαϊδης για το περίφημο κλείσιμο των βιβλίων λίγο πριν παραιτηθεί και φύγει...) με συνέπεια να υπάρχει το ενδεχόμενο επιβολής πρόσθετων φόρων και προσαυξήσεων κατά το χρόνο διενέργειας του τακτικού φορολογικού ελέγχου για τις ανέλεγκτες χρήσεις, το ύψος των οποίων δεν μπορεί να προσδιοριστεί στην παρούσα φάση»...
Novibet ΕΠΑΘΑ με Super Προσφορά* Γνωριμίας* 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
SEAJETS Ταξιδεύουμε μαζί με το μεγαλύτερο στόλο ταχύπλοων παγκοσμίως σε 50 προορισμούς του Αιγαίου!
