Quantcast
NEWS
0 ΣΧΟΛΙΑ
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Κουφοντίνας: Δεν μπορώ να απαρνηθώ την ιστορία μου. Πάλι το ίδιο θα έκανα (VIDEO)

Οι δηλώσεις του στο ντοκιμαντέρ του Αλέξη Παπαχελά για την 17 Νοέμβρη


Νέα Στοιχηματική
Μοναδικές Προσφορές* Γνωριμίας ELA όπως είσαι
*Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας εμφανίστηκε στο πέμπτο επεισόδιο του ντοκιμαντέρ του Αλέξη Παπαχελά για την 17 Νοέμβρη παρουσιάζοντας άγνωστες πτυχές από το χρονικό της εξάρθρωσης της οργάνωσης το καλοκαίρι του 2002. Παράλληλα, δηλώνει αμετανόητος για τα όσα έκανε ως μέλος της οργάνωσης.

Το επεισόδιο εστίασε στην αρχή του τέλους για την τρομοκρατική οργάνωση, όταν βόμβα εξερράγη στα χέρια του Σάββα Ξηρού στο λιμάνι του Πειραιά τον Ιούνιο του 2002.

Το περιστατικό αρχικά φάνηκε τυχαίο, ωστόσο πολύ γρήγορα οι αρχές αντιλήφθηκαν ότι επρόκειτο για υπόθεση τρομοκρατίας.

Ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, είχε ενημερωθεί για το συμβάν χωρίς να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα. Λίγο αργότερα όμως, μετά τον εντοπισμό δεύτερης βόμβας που παρέπεμπε στη 17Ν, κινητοποιήθηκε άμεσα.

«Είναι 17, ξεκινάμε», ήταν το μήνυμα που πυροδότησε τη μαζική επιχείρηση και το ανθρωποκυνηγητό της Ελληνικής Αστυνομίας.

O υπουργός φτάνει ξημερώματα στην Αθήνα και ενημερώνει τον Κώστα Σημίτη «χωρίς πολλές λεπτομέρειες». Αμέσως σημαίνει «κόκκινος συναγερμός»: FBI, Scotland Yard και φυσικά η ηγεσία της ΕΛΑΣ συνωστίζονται στο γραφείο του τότε πρωθυπουργού.

Στα εγκληματολογικά εργαστήρια εξετάζουν ένα πιστόλι που βρέθηκε πάνω στον – αταυτοποίητο έως εκείνες τις στιγμές – Σάββα Ξηρό, αλλά έχει σβησμένο τον σειριακό αριθμό. Καταφέρνουν να τον ανακτήσουν και προκύπτει ότι ανήκε στον αστυνομικό Χρήστο Μάτη που δολοφονήθηκε από τη 17Ν κατά τη διάρκεια ληστείας σε υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στα Πετράλωνα στις 24 Δεκεμβρίου 1984.

Η ταυτοποίηση του Σάββα Ξηρού αποτέλεσε κομβικό σημείο. Μέσω άρσης απορρήτου και εγκληματολογικών στοιχείων, οι αρχές κατάφεραν να τον συνδέσουν με παλαιότερες ενέργειες της οργάνωσης, όπως η δολοφονία του Θάνου Περατικού.

Για πρώτη φορά προβλήθηκαν και βίντεο από τις γιάφκες της οργάνωσης, αποκαλύπτοντας οπλισμό, εκρηκτικά, περούκες και τη γνωστή σημαία της 17 Νοέμβρη. Οι εικόνες από το εσωτερικό των κρησφύγετων στάθηκαν αποκαλυπτικές για τον τρόπο δράσης της οργάνωσης.

Κουφοντίνας: Πάλι το ίδιο θα έκανα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι αναφορές του Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος δίνει τη δική του εκδοχή για τα γεγονότα. Υποστηρίζει ότι η έκρηξη στον Πειραιά δεν ήταν απλό ατύχημα.

«Δεν ήταν ένα απλό ατύχημα. Έσπρωξε και ξανάσπρωχνε τη βόμβα για να μην υπάρξουν θύματα» υποστηρίζει για την έκρηξη της βόμβας στα χέρια του Σάββα Ξηρού.

Όταν ρωτήθηκε: «Ο Σάββας θα μπορούσε να μιλήσει. Πέρασε από το μυαλό σου ότι θα έπρεπε να τον τελειώσεις εκείνη την ημέρα;», απαντά:

«Είναι μια κρίσιμη απόφαση. Ό,τι αποφασίσεις είναι σωστό και ταυτόχρονα είναι λάθος».

Παράλληλα, εμφανίστηκε αμετανόητος για τη δράση του, τονίζοντας πως «δεν μπορώ να απαρνηθώ την ιστορία μου».

«Θυμάμαι μετά την έκρηξη όταν πληροφορήθηκε ο τότε πρωθυπουργός Σημίτης ότι ενδεχομένως υπάρχει κάποιο μέλος είπε προσέξτε μη χάσετε το δώρο. Αυτό είναι μια αντίληψη, ότι είναι μια αποθήκη πληροφοριών, εμείς έχουμε μια άλλη άποψη από το αξιακό μας σύστημα. Πάλι το ίδιο θα έκανα», ανέφερε.

Ακόμα, μίλησε για την ύπαρξη ενός άγνωστου προσώπου με ισχυρές διασυνδέσεις, το οποίο φέρεται να βοηθούσε την οργάνωση, αφήνοντας ανοιχτά ερωτήματα για το εύρος του δικτύου της.

Η επιχείρηση που ακολούθησε οδήγησε σε ένα εκτεταμένο ανθρωποκυνηγητό, με τις αρχές να εντοπίζουν και τελικά να οδηγούν στη σύλληψη βασικών μελών. Ο ίδιος ο Δημήτρης Κουφοντίνας παραδόθηκε στη ΓΑΔΑ, δηλώνοντας «είμαι αυτός που ψάχνετε».




Novibet ΕΠΑΘΑ με Super Προσφορά* Γνωριμίας* 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

SEAJETS Ταξιδεύουμε μαζί με το μεγαλύτερο στόλο ταχύπλοων παγκοσμίως σε 50 προορισμούς του Αιγαίου!
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:


ΣΧΟΛΙΑ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΕΠΟΜΕΝΟ