Σκεπτικισμό και ανησυχία προκαλεί στην Αθήνα η πληροφορία για επεκτάσεις των καταπατήσεων σε εκτάσεις που ανήκουν στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία στη Δυτική Οχθη από Ισραηλινούς εποίκους.
Συγκεκριμένα, στην Αθήνα έγινε χθες εκτενής σύσκεψη προκειμένου να συζητηθεί το τελευταίο ανησυχητικό επεισόδιο το οποίο, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ», αφορά επέκταση των καταπατήσεων στη Μονή του Αββά Γερασίμου του Ιορδανίτη στην Ιεριχώ της Δυτικής Οχθης.
Η ιστορική μονή, που σύμφωνα με την παράδοση είχε χτιστεί τον 5ο αιώνα από τον ίδιο τον Άγιο Γεράσιμο, βρίσκεται στα βόρεια της Νεκράς Θάλασσας. Το μοναστήρι έχει σύγχρονες κτιριακές υποδομές, ωστόσο κάποια τμήματά του ανάγονται στον 9ο και τον 12ο αιώνα.
Τις λεπτές αυτές υποθέσεις χειρίζεται πάντα το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο έχει την ευθύνη για τις διπλωματικές συνεννοήσεις. Και αν η Αθήνα δεν μπορεί να παρέμβει για το ζήτημα των εποικισμών συνολικότερα, όταν οι καταπατήσεις περιλαμβάνουν περιοχές που ανήκουν στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, τότε τίθεται σε λειτουργία ο σταθερός διπλωματικός δίαυλος ανάμεσα σε Ελλάδα και Ισραήλ, ο οποίος, μάλιστα, αφορά πολύ συχνά και θετικές ειδήσεις, όπως –για παράδειγμα– η συνεργασία ανάμεσα σε θέματα πολιτισμού. Αθήνα και Ιερουσαλήμ έχουν έλθει τα τελευταία χρόνια αρκετές φορές σε αντιπαράθεση για την περιουσία και τις εκτάσεις που ανήκουν στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Και οι εποικισμοί της Δυτικής Οχθης δεν είναι νέο φαινόμενο, ούτε βέβαια και παροδικό. Ωστόσο τα τελευταία δύο χρόνια, ιδιαίτερα μετά τη δολοφονική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023 και εν συνεχεία του πολέμου που ξεκίνησε στη Λωρίδα της Γάζας, παρατηρείται το φαινόμενο του πολλαπλασιασμού των εποικισμών στη Δυτική Οχθη.
Η ευρύτερη περιοχή της Ιεριχούς, η οποία βρίσκεται μάλιστα στο ανατολικό άκρο της Δυτικής Οχθης με στρατηγική θέση στο μέσον της παλαιστινιακής αυτής περιοχής, είναι στο επίκεντρο της πίεσης των εποίκων τους τελευταίους μήνες, με τουλάχιστον πέντε νέα φυλάκια τα οποία αποτελούν πάντα προπομπό των καταπατήσεων που συνήθως ακολουθούν. Για την Αθήνα η διαφύλαξη της περιουσίας των ελληνορθόδοξων μοναστηριών είναι καίριας σημασίας και μπορεί να αποτελέσει σημείο τριβής με την Ιερουσαλήμ, ιδιαίτερα καθώς το ενδιαφέρον αυτό είναι γνωστό στο Ισραήλ.
Novibet ΕΠΑΘΑ με Super Προσφορά* Γνωριμίας* 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
SEAJETS Ταξιδεύουμε μαζί με το μεγαλύτερο στόλο ταχύπλοων παγκοσμίως σε 50 προορισμούς του Αιγαίου!

