Στο Ιράν, μια φοιτήτρια δεν θέλησε να ακολουθήσει τους αυστηρούς νόμους για το χιτζάμπ, με αποτέλεσμα να συλληφθεί και εκείνη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίθεση που δέχθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας, έμεινε με τα εσώρουχά της.
Το περιστατικό συνέβη, το Σάββατο, μέσα στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Έρευνας Azad της Τεχεράνης. Ένα βίντεο που κυκλοφόρησε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει μια γυναίκα να κάθεται και να περπατά στην πανεπιστημιούπολη με τα εσώρουχά της. Ένα άλλο βίντεο δείχνει να την κρατούν οι δυνάμεις ασφαλείας και να τη βάζουν σε ένα αυτοκίνητο. Το Ισλαμικό Πανεπιστήμιο Αζάντ επιβεβαίωσε τη σύλληψή της στο Χ χωρίς να να αναφερθεί στον λόγο.
A female Iranian student removed her clothing, reportedly in protest after being assaulted by the security forces of Tehran's Islamic Azad University for not wearing a proper hijab, a viral video shows. An arrest order was swiftly issued for her, according to Iran International… pic.twitter.com/H3nLa98rew
— Iran International English (@IranIntl_En) November 2, 2024
«Μετά από μια άσεμνη πράξη ενός φοιτητή στο Παράρτημα Επιστήμης και Έρευνας του πανεπιστημίου, η ασφάλεια της πανεπιστημιούπολης παρενέβη και παρέδωσε το άτομο στις αρχές επιβολής του νόμου», έγραψε στο X ο Amir Mahjoub, γενικός διευθυντής δημοσίων σχέσεων στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο Αζάντ. «Τα κίνητρα και οι βαθύτεροι λόγοι για τις ενέργειες του μαθητή βρίσκονται υπό διερεύνηση».
Η φοιτήτρια τραυματίστηκε μετά από σωματική επίθεση κατά τη σύλληψή της, ανέφερε το Iran International, επικαλούμενο ενημερωτικό δελτίο της φοιτητικής ομάδας Amir Kabir Newsletter. Ανέφερε ότι η φοιτήτρια «έβγαλε τα ρούχα της μετά την παρενόχληση επειδή δεν φορούσε μαντίλα και αφού της έσκισαν τα ρούχα δυνάμεις ασφαλείας». Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο, χτύπησαν το κεφάλι της φοιτήτριας είτε σε πόρτα αυτοκινήτου είτε σε κολώνα με αποτέλεσμα να της προκαλέσουν αιμορραγία και φέρονται να εντοπίστηκαν λεκέδες αίματος σε λάστιχα αυτοκινήτου.
Η μονάδα της Διεθνούς Αμνηστίας για το Ιράν κάλεσε τις ιρανικές αρχές να απελευθερώσουν «άμεσα και άνευ όρων» την φοιτήτρια. που συνελήφθη βίαια το Σάββατο.
«Εν αναμονή της απελευθέρωσής της, οι Αρχές πρέπει να την προστατεύσουν από βασανιστήρια και άλλη κακομεταχείριση και να εξασφαλίσουν πρόσβαση στην οικογένεια και τον δικηγόρο. Οι ισχυρισμοί για ξυλοδαρμό και σεξουαλική βία εναντίον της κατά τη σύλληψη χρειάζονται ανεξάρτητες και αμερόληπτες έρευνες. Οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν», ανέφερε σε ανακοίνωσή της στο X.
Όλο και περισσότερες γυναίκες στο Ιράν αψηφούν τους αυστηρούς νόμους για το χιτζάμπ στη χώρα μετά τον βάναυσο θάνατο της Μάχσα Αμίνι το 2022.
Novibet ΕΠΑΘΑ με Super Προσφορά* Γνωριμίας* 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
SEAJETS Ταξιδεύουμε μαζί με το μεγαλύτερο στόλο ταχύπλοων παγκοσμίως σε 50 προορισμούς του Αιγαίου!

