Quantcast
NEWS

Την ερχόμενη εβδομάδα βγαίνουν τα εισιτήρια διαρκείας, θα σκάσουν και οι πρώτες μεταγραφές, ο αετός ολοκληρώνεται, μπαίνουν και οι αριθμοί στα καρεκλάκια και εκεί που δεν φαίνεται, στα έγκατα της Αγιά Σοφιάς, δουλεύει πολύς κόσμος ασταμάτητα. Ερχεται. Και όσο πλησιάζει η μέρα τόσο μεγαλώνει η προσμονή. Και δεν αντέχεται. Σκέφτομαι ότι είναι πλέον θέμα μηνών και δεν μπορώ να το πιστέψω. Πάνω από όλα όμως δεν μπορώ να περιμένω. Οπως και όλοι μας σίγουρα. Εφτασε όμως η ώρα. Τα 10 πρωταθλήματα και οι 100 μεταγραφές μαζί έφτασαν. Πόσοι τα λέγαμε όλα αυτά τα χρόνια της αναμονής πως το γήπεδο είναι σαν 10 πρωταθλήματα και 100 μεταγραφές. Η… απονομή πλησιάζει λοιπόν. Θα τα σηκώσουμε!

Η ΑΕΚ επιστρέφει στην Φιλαδέλφεια και θα παίζει στο πιο σύγχρονο, στο καλύτερο γήπεδο της Ελλάδας. Στην πιο καυτή έδρα της Ελλάδας. Σε ένα γήπεδο όπου οι αντίπαλοι θα πρέπει να φοράνε ωτοασπίδες. Κι αυτές θα… τρυπιούνται. Σε αυτό το γήπεδο, σε αυτόν το ΝΑΟ θα χτιστεί η νέα αυτοκρατορία της ΑΕΚ. Επειδή απλά δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Και αυτό θα ξεκινήσει φέτος. Πέρυσι παρότι είχαν γίνει πάρα πολλές αλλαγές, παρά τις μεγάλες μεταγραφές και τον ενθουσιασμό που δημιουργήθηκε στο τέλος της μεταγραφικής περιόδου ποτέ δεν ξέφυγε η αισιοδοξία. Για μένα τουλάχιστον. Ο στόχος ήταν να φτιαχτεί ομάδα όμως το πρωτάθλημα έμοιαζε μακρινό. Οχι τόσο μακρινό όσο… αποδείχτηκε βέβαια και το χειρότερο ήταν πως δεν φτιάχτηκε και ομάδα. 

Φέτος όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η ΑΕΚ τερμάτισε πέμπτη και έμεινε εκτός Ευρώπης μόλις πριν ένα μήνα. Ακόμη χειρότερα από την σεζόν 2020-2021. Ακόμη δεν έχουν γίνει όχι μεγάλες μεταγραφές αλλά ούτε καν η πρώτη. Η ΑΕΚ έχει προπονητή, τεχνικό διευθυντή και αθλητικό διευθυντή, όλοι νέοι. Κι όμως. Φέτος η ΑΕΚ θα χτυπήσει το πρωτάθλημα. Δεν είναι προφητεία. Είναι πρόβλεψη. Το βασικό συστατικό θα είναι η Φιλαδέλφεια. Η ΑΕΚ γυρίζει σπίτι της και αποκτά επιτέλους έδρα μετά από 19 χρόνια. Το γήπεδο δεν θα πάρει πρωτάθλημα μόνο του. Είναι δεδομένο αυτό. Ομως ούτε εμείς οι ίδιοι δεν μπορούμε να διανοηθούμε τώρα το πόσο δύναμη θα δίνει στην ΑΕΚ Κυριακή παρά Κυριακή το ότι θα παίζει στην έδρα της. Μετά από 19 χρόνια εξορίας σε ουδέτερο. Γιατί ποτέ δεν είχε έδρα η ΑΕΚ από το 2003. Και ποτέ δεν θα αποκτούσε ξανά αν δεν γινόταν το θαύμα που πλέον είναι απτή πραγματικότητα. 

Ακόμη κι αυτή η ΑΕΚ που κατέρρευσε το 2022 πάρα πολλά από τα παιχνίδια που έχασε ή δεν κέρδισε στο ΟΑΚΑ θα τα είχε πάρει στη Φιλαδέλφεια. Στην Αγιά Σοφιά… Επίσης σίγουρα θα είχε αποκλείσει τον ΠΑΟΚ στο κύπελλο. Η ίδια ομάδα. Ο ίδιος προπονητής. Οι ίδιοι παίκτες. Είμαι από τους ευλογημένους που έχει ζήσει την Φιλαδέλφεια. Κι έχει δει πολύ χειρότερες ΑΕΚ από την περυσινή να έχει πάρει παιχνίδια με χειρότερες εμφανίσεις απέναντι και σε καλύτερους αντιπάλους. Ακόμη και χρονιές που η ΑΕΚ έπαιρνε πρωταθλήματα με ομαδάρες υπήρξαν παιχνίδια ακόμη και με αντιπάλους όπως η Παναχαϊκή ή τέτοιου βεληνεκούς ομάδες που η ΑΕΚ δεν μπορούσε αλλά μπορούσε η… Φιλαδέλφεια…

Το ότι τα γήπεδα δεν παίζουν μπάλα το ακούμε συνέχεια τα δύο τελευταία χρόνια. Κάποιοι δυστυχώς ειρωνεύονται μετά από 19 χρόνια προσμονής και λένε ότι δεν παίζουν τα… τσιμέντα. Κι όμως. Τα γήπεδα παίζουν μπάλα. Και μπορεί να μην είναι στην πραγματικότητα 10 πρωταθλήματα και 100 μεταγραφές που λέγαμε όταν αρχίσαμε να συμβιβαζόμαστε με την ιδέα πως μάλλον θα μείνει χωράφι για πάντα όμως χωρίς το γήπεδο ποτέ η ΑΕΚ δεν θα γινόταν ξανά η ΑΕΚ που ζήσαμε… 

Τα γράφω όλα αυτά χωρίς να φοβάμαι μην εφησυχάσει η διοίκηση στις μεταγραφές και μετά οι παίκτες. Το αντίθετο θα συμβεί. Σε όλους το γήπεδο θα δώσει το μέγιστο κίνητρο. Και θα φανεί σύντομα…

Ενα αντιπαράδειγμα που επίσης ακούμε συνέχεια ενόψει της επιστροφής στη Νέα Φιλαδέλφεια είναι πως και η Αρσεναλ και η Τότεναμ φτιάξανε γήπεδο αλλά δεν πήγαν καλύτερα. Ας αφήσουμε έξω το ότι μιλάμε για άλλα πρωταθλήματα, άλλες χώρες, άλλες ομάδες κτλ. Οσοι το λένε αυτό και δεν είναι λίγοι ξεχνάνε το βασικότερο. Η Αρσεναλ πήγε στο καινούργιο της γήπεδο από το Χάιμπουρι και η Τότεναμ από το Ουάιτ Χαρτ Λέιν. Οι ομάδες αυτές και οι δύο δεν επέστρεψαν στην έδρα τους όπως επιστρέφει η ΑΕΚ από το… Νταχάου. Εφυγαν από τις έδρες τους… Πήγαν σε δικά τους μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα γήπεδα αλλά άφησαν για πάντα την δική τους Φιλαδέλφεια. Δεν έχει καμία απολύτως σχέση η μετάβαση της ΑΕΚ από το ΟΑΚΑ στη Φιλαδέλφεια με την μετάβαση των δύο αυτών ομάδων, της Αρσεναλ και της Τότεναμ, από την φυσική τους έδρα στα καινούργια τους γήπεδα που σίγουρα δεν ήταν τόσο έδρα.

 Η ΑΕΚ φεύγει από ένα γήπεδο που δεν γίνεται έδρα ούτε με… 80.000 κόσμο και πάει σε ένα γήπεδο που θα είναι έδρα και άδειο. Είναι κατανοητή η πίκρα για τις τραγικές τελευταίες σεζόν. Και όταν υπάρχει πίκρα, στεναχώρια και αγανάκτηση λέγονται πάρα πολλά. Και μετά ξεχνιούνται. Ετσι είναι το ποδόσφαιρο. Ομως μην μειώνουμε την ίδια την δυναμική που αποκτά η ΑΕΚ με άσχετα και άστοχα παραδείγματα. 

Φυσικά η Φιλαδέλφεια δεν θα πάρει τα παιχνίδια μόνη της. Θα δώσει όμως την έξτρα ώθηση. Το μικρό ή μεγαλύτερο κλικ που έλειψε τόσες φορές αυτά τα χρόνια της ξενιτιάς. Γιατί ζήσαμε ξενιτιά. Προσφυγιά. Μέσα στην πόλη μας. Λίγα χιλιόμετρα από το σπίτι μας. Θα είναι αλλιώς. Από την πρώτη μέρα. Από την πρώτη σεζόν. Για αυτό πιστεύω πως η ΑΕΚ θα πάει σίγουρα για πρωτάθλημα φέτος. Δεν ξέρω αν θα ζήσουμε το νέο 18 αλλά δεν θα ξαναζήσουμε 20-21-22… Από εκεί και πέρα αυτό που παραμένει το πρωτεύον είναι να βγει ο προπονητής. Να βγει ο Αλμέιδα. Αν γίνει αυτό τότε η ΑΕΚ θα πετύχει τα πάντα. Ρόστερ είχαμε καλό και σε αυτό το πρωτάθλημα θα έχουμε πολύ καλύτερο. Κι αν η ομάδα είναι όπως πρέπει δεν θα χάνουν από την… Δεκελείας. Από αλλο δρόμο θα έρχονται. Από όπου κι αν έρχονται θα χάνουν. Οχι πάντα. Αλλά η μη ήττα τους θα είναι έκπληξη… Ξανά!

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ: