Ήταν σχεδόν τέσσερις το πρωί στο Μιλάνο. Αλλά τα φώτα ήταν ακόμα αναμμένα στο δημαρχείο. Οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν ετοιμάζονταν να παρακολουθήσουν τον Γιανίκ Σίνερ στα ημιτελικά του China Open. Κάτι που σχετιζόταν με τον αθλητισμό αλλά πολύ πιο σημαντικό συνέβαινε στο Palazzo Marino. Διεξαγόταν ψηφοφορία, το αποτέλεσμα της οποίας υποσχόταν όχι μόνο να αλλάξει το Μιλάνο αλλά και τις προοπτικές των ποδοσφαιρικών συλλόγων της πόλης.
Ενώ ορισμένοι δημοτικοί σύμβουλοι έγνεψαν καταφατικά ή έγειραν πίσω στις καρέκλες τους και χασμουρήθηκαν, εγκρίθηκε η πώληση του «Σαν Σίρο» στους συνενοικιαστές Μίλαν και Ίντερ.
Ήταν μια οριακή ψηφοφορία: 24 υπέρ έναντι 20 κατά. Υπήρξαν αποχές και απροσδόκητες αλλαγές θέσεων. Αλλά πέρασε, και καθώς ο ήλιος ανέτειλε πάνω από την πόλη, το φως που έριχνε στις κόκκινες δοκούς και τους διαδρόμους του εδάφους που ήταν αφιερωμένοι στον μεγάλο Τζουζέπε Μεάτσα υποδήλωνε μια νέα αυγή.
Αυτοί είναι τοίχοι γεμάτη ιστορία. Κάθε μέρος του Σαν Σίρο λέει μια διαφορετική ιστορία. Ιστορίες για ομάδες που κέρδισαν το Champions League, τη Μίλαν του Σάκι και την Ίντερ του Μουρίνιο, τα αδέρφια Μπαρέζι και τη δυναστεία του Μαλντίνι — μια σκηνή για τους νικητές της Χρυσής Μπάλας και τις θεϊκές αλογοουρές, όπου ο Μάρκο Ματεράτσι ακούμπησε στον ώμο του Ρούι Κόστα.
Αυτό είναι, από ορισμένες απόψεις, ένα μεγάλο αντίο σε όλα αυτά. Μέχρι τη στιγμή που η Ιταλία θα συνδιοργανώσει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανδρών με την Τουρκία το 2032, ένα νέο γήπεδο χωρητικότητας 71.500 θέσεων θα πρέπει να βρίσκεται στο χώρο στάθμευσης δίπλα στο σημερινό Meazza, στη δυτική πλευρά του, δίπλα στο δημόσιο πάρκο Capitani.
Πολλά θα αλλάξουν. Αλλά πολλά πράγματα θα παραμείνουν ίδια. Θα συνεχίσετε να πηγαίνεται για να παρακολουθήσετε ποδόσφαιρο στη γειτονιά του Σαν Σίρο. Η Μίλαν και η Ίντερ θα συνεχίσουν να μοιράζονται ένα γήπεδο. Αλλά η ίδια η αρένα και η περιοχή θα είναι διαφορετικές. πράσινο αντί για γκρι, ανακατασκευασμένο και αναγεννημένο.
Αυτό φαίνεται καλύτερο αποτέλεσμα από το να ακολουθήσουν χωριστούς δρόμους η Μίλαν και η Ίντερ, όπως απείλησαν να κάνουν, και να χτίσουν ανεξάρτητα στο Σαν Ντονάτο και το Ροτσάνο.
Τα συναισθήματα είναι έντονα ανεξάρτητα. Τα δελτία ειδήσεων χρησιμοποίησαν αναπόφευκτα το τραγούδι του Roberto Vecchioni Luci a San Siro (Φώτα του Σαν Σίρο) για να τραβήξουν τις καρδιές των Milanisti, Interisti και των οπαδών του ποδοσφαίρου γενικότερα. Είναι μια νοσταλγική μπαλάντα για τις παλιές καλές μέρες: να ερωτεύεσαι στα είκοσί σου. Ένα Fiat 600. Ένα κορίτσι. Το πάθος. Τα δάκρυα. Οι καλύτερες στιγμές. Οι χειρότερες στιγμές. Μαζί. Όλες οι αναμνήσεις που δημιουργήθηκαν. Εδώ σε ένα μέρος.
Ακόμη και για εκείνους που επιλέγουν να παίξουν στο San Siro η να παρακολουθήσουν ένα παιχνίδι της Μίλαν η της Ίντερ είναι σαν μια επίσκεψη στο Μαρακανά, το Bombonera, ένα θαύμα του κόσμου του ποδοσφαίρου, μια εκδρομή που πρέπει να κάνει οποιοσδήποτε αγαπά το ποδόσφαιρο.
Υπάρχει μια γοητεία γύρω από τις άκρες για το San Siro και, σε αντίθεση με πολλά άλλα γήπεδα στην Ιταλία όπου υπάρχει ένα γήπεδο στίβου που σε αφήνει, βρίσκεστε ακριβώς δίπλα στο χορτάρι.
Για πολλούς είναι το αγαπημένο μέρος του για να βλέπουν ποδόσφαιρο. Η UEFA, όμως, δεν το βλέπει έτσι.
Το διοικητικό όργανο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου αφαίρεσε από το Σαν Σίρο το καθεστώς του γηπέδου φιλοξενίας για τον τελικό του Champions League του 2027 και, όπως είναι σήμερα, δεν θα πληρούσε τα κριτήρια που απαιτούνται για να χρησιμοποιηθεί στο Euro 2032.
Το γεγονός ότι η Ιταλία δεν είναι σε θέση να διοργανώσει αυτή τη διοργάνωση από μόνη της είναι εκπληκτικό.
Σκεφτείτε το για μια στιγμή. Το Σαν Σίρο, το μεγαλύτερο γήπεδο της Ιταλίας, δεν είναι αρκετά καλό. Ένα τουρνουά που παίζεται στην Ιταλία, το πρώτο του εδώ και περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες, δεν θα περιλαμβάνει το Μιλάνο. Ίσως δεν το έχετε σκεφτεί γιατί είναι ακριβώς αυτό: αδιανόητο.
«(Η Serie A) γίνεται όλο και πιο ενδιαφέρουσα: μεταξύ των πέντε κορυφαίων πρωταθλημάτων, το αγαπημένο μου πρωτάθλημα είναι το ιταλικό», δήλωσε ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, πριν η Ιταλία φιλοξενήσει το Σούπερ Καπ του Αυγούστου μεταξύ της Παρί Σεν Ζερμέν και της Τότεναμ στο Ούντινε. Για να πω την αλήθεια, ωστόσο, δεν υπερβάλλω όταν λέω ότι οι υποδομές σας είναι κακές. Υπάρχει κάτι που πρέπει να γίνει, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τα τοπικά συμβούλια».
«Περισσότερα από τα μισά γήπεδα της Serie A χτίστηκαν πριν από τη δεκαετία του 1940 και αυτό κρατά πίσω τους συλλόγους και το πρωτάθλημα. Πρέπει να εξελιχθούν για να συμβαδίσουν με την υπόλοιπη Ευρώπη».
Δεν υπήρξε καμία αντίδραση στα λόγια του Τσέφεριν, καμία άμυνα. Στην Ιταλία, το στάδιο Mapei της Σασουόλο θεωρείται σύγχρονο. Είναι ένας χώρος που χρησιμοποιείται για αγώνες εθνικών ομάδων και τελικούς Coppa Italia. Κι όμως χτίστηκε το 1994.
Τα μόνα που αισθάνονται σύγχρονα είναι το ειδικά κατασκευασμένο σπίτι της Γιουβέντους, το οποίο υπερτροφοδότησε το εννιάχρονο νικηφόρο σερί της στη Serie A, , το ανακαινισμένο Gewiss της Αταλάντα και το Bluenergy Stadium της Ουντινέζε.
Το Σαν Σίρο γίνεται 100 ετών τον επόμενο χρόνο και θα φιλοξενήσει τελετές για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Μιλάνο-Κορτίνα τον Φεβρουάριο. Θα είναι κλειστό για το ποδόσφαιρο, γι' αυτό η Serie A ελπίζει να μεταφέρει έναν αγώνα πρωταθλήματος κανονικής περιόδου, Μιλάνο εναντίον Κόμο, στην Αυστραλία.
Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες θα είναι πιθανότατα η τελευταία μεγάλη διεθνής διοργάνωση που θα φιλοξενήσει το Σαν Σίρο. Όταν του ανατέθηκε ο τελικός του Champions League για το 2027, υπήρχε η ελπίδα ότι θα διεξαγόταν ήδη σε ένα νέο γήπεδο στην τοποθεσία.
Η Μίλαν και η Ίντερ συνεργάστηκαν ήδη στο έργο The Cathedral το 2018. Εκπονήθηκε μελέτη σκοπιμότητας. Ως αρχιτέκτονας επιλέχθηκε ο Populous. Στη συνέχεια, χτύπησε ο Covid-19 και έβαλε τα πάντα σε παύση. Ο δήμαρχος της πόλης Μπέπε Σάλα επανεξελέγη, καθυστερώντας ξανά τα πράγματα. Η Μίλαν ήθελε τα πράγματα να συνεχίσουν από εκεί που έμειναν, ενώ η Ίντερ όχι.
Και οι δύο σύλλογοι άλλαξαν ιδιοκτησιακό καθεστώς, αν και με μεγαλύτερο επίπεδο συνέχειας στη Μίλαν. Και οι δύο εξερεύνησαν την προοπτική να χτίσουν τα δικά τους γήπεδα. Και οι δύο επέστρεψαν στο Σαν Σίρο με νέους αρχιτέκτονες στο Foster + Partners και στη Manica — και εδώ είμαστε. Επτά χρόνια μετά. Και ακόμα (λίγο λιγότερο από) επτά χρόνια μακριά από ένα νέο γήπεδο.
Για τους ρομαντικούς του ποδοσφαίρου, είναι ακόμα πολύ νωρίς. Αλλά ο ρεαλισμός πρέπει να υπερισχύσει του ρομαντισμού, η οικονομία έναντι του συναισθήματος.
Το 2020, ο Πάολο Μαλντίνι, η ζωντανή προσωποποίηση της Μίλαν τόσο ως σύλλογος όσο και ως πόλη, είπε στο The Athletic: «Το να παίζεις στο Σαν Σίρο είναι υπέροχο. Οι αναμνήσεις είναι επίσης υπέροχες. Αλλά γίνεται λίγο ξεπερασμένο για τους συλλόγους των φιλοδοξιών της Ίντερ και της Μίλαν».
Αφήνοντας κατά μέρος το τεράστιο χάσμα στα χρήματα των εγχώριων και διεθνών μεταδόσεων μεταξύ της Premier League και της Serie A, τα έσοδα από τους αγώνες είναι εκεί που οι ιταλικοί σύλλογοι έχουν μείνει πίσω.
Όταν η Μίλαν κέρδισε τη Ρεάλ Μαδρίτης στο Μπερναμπέου στη League Phase του Champions League της περασμένης σεζόν, έπαιζε σε ένα ανακαινισμένο γήπεδο που απέφερε 362 εκατομμύρια ευρώ για τη χρονιά. Είναι τέσσερις φορές περισσότερα χρήματα από αυτά που έβγαλε η Μίλαν από το Σαν Σίρο στο ίδιο χρονικό διάστημα.
Υπάρχει μεγάλη διαφορά. Σήμερα, η Μίλαν και η Ίντερ είναι πιο κοντά και όμως απέχουν ακόμη χρόνια από το να έχουν κάτι που να φτάνει τα λεφτά που παίρνουν οι αγγλικές και οι ισπανικές ομάδες.
Το ότι η Ίντερ έφτασε σε δύο τελικούς Champions League τις τελευταίες τρεις σεζόν δεν είναι ένα θαύμα — ιδιαίτερα δεδομένου ότι ο σύλλογος ανακτήθηκε από την επενδυτική εταιρεία Oaktree πριν από λίγο περισσότερο από ένα χρόνο.
«Το Μιλάνο είναι μια από τις πιο ελκυστικές πόλεις της Ευρώπης και η Μίλαν και η Ίντερ είναι δύο από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά της. Παρόλα αυτά, η πόλη διατρέχει τον κίνδυνο να περιθωριοποιηθεί στον κόσμο του ποδοσφαίρου», δήλωσε ο πρόεδρος της Ίντερ, Μπέπε Μαρότα, την περασμένη εβδομάδα, εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας ότι το δημοτικό συμβούλιο θα καταψηφίσει την πώληση του Σαν Σίρο.
«Δεν είναι πλέον σε θέση να φιλοξενήσει τελικό Champions League, ούτε θα είναι μια από τις υποψήφιες πόλεις για το Euro το 2032. Όλα αυτά επειδή έχει προκύψει μια πολιτική συζήτηση, όπου οι κύριοι παίκτες είναι πολιτικοί πριν από 30 χρόνια, πολύ συντηρητικοί, που δεν είναι εξοικειωμένοι με την καινοτομία. Το Σαν Σίρο πρέπει να γίνει σεβαστό. Υπήρξε ένας χώρος για μεγάλες συγκινήσεις και αντιπροσωπεύει την ιστορία δύο συλλόγων. Αλλά πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά: είναι μια ερειπωμένη, αρχαία κατασκευή που χρειάζεται συνεχή συντήρηση. Το Γουέμπλεϊ κατεδαφίστηκε και ξαναχτίστηκε, και εδώ υπάρχει έντονη ανάγκη να γίνει το ίδιο».
Η έγκριση που ήρθε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης δείχνει μια πρόοδο. Ήταν, από ορισμένες απόψεις, η τελευταία ευκαιρία για το Σαν Σίρο να παραμείνει το σπίτι της Μίλαν και της Ίντερ.
Σαν να μην ήταν ήδη επείγον, η δεύτερη βαθμίδα του επρόκειτο να καταχωρηθεί και να περιοριστεί ως τοπικό ιστορικό ορόσημο τον Νοέμβριο. Αυτός ο περιορισμός δεν θα ίσχυε σε περίπτωση που το γήπεδο ήταν ιδιόκτητο.
Τώρα πρόκειται να πωληθεί για 197 εκατομμύρια ευρώ. Τον επόμενο μήνα, το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να εγκρίνει το πολεοδομικό σχέδιο. Στη συνέχεια μπορεί να ξεκινήσει η φάση του σχεδιασμού.
Έπειτα, οι Foster + Partners και Manica θα παρουσιάσουν το όραμά τους για το νέο γήπεδο και, αν όλα πάνε καλά, η κατασκευή του νέου γηπέδου θα ξεκινήσει γύρω στο 2027, οπότε θα είναι έτοιμο για το Euro του 2032. Ας ελπίσουμε ότι αυτό το έργο θα έχει φέρει εξελίξεις και σε άλλες πόλεις της Ιταλίας. Η Φιορεντίνα, ίσως έχετε παρατηρήσει, παίζει στο γήπεδο Artemio Franchi ενώ γίνονται εργασίες για την ανακαίνισή του.
Η πρόθεση θα ήταν η Μίλαν και η Ίντερ να συνεχίσουν να παίζουν στο Σαν Σίρο ενώ το νέο τους σπίτι χτίζεται δίπλα — όπως συνέβη όταν οι New York Yankees μετακόμισαν από το παλιό Yankee Stadium στο νέο, ένα τετράγωνο μακριά, το 2010.
Αναπόφευκτα, οι ιδιοκτήτες των συλλόγων RedBird και Oaktree θα αντιμετωπίσουν την ίδια κριτική που έχει αντιμετωπίσει κάθε Αμερικανός επενδυτής όταν προσπαθεί να ανοίξει το έδαφος και να χτίσει ένα νέο γήπεδο στην Ιταλία. Θα κατηγορηθούν ότι τους νοιάζει πρώτα το οικονομικό και μετά ποδόσφαιρο.
Όσο για το ίδιο το νέο στάδιο, «θα διαθέτει δύο μεγάλες βαθμίδες με κλίση σχεδιασμένη να εξασφαλίζει βέλτιστη ορατότητα από κάθε τμήμα. Θα πληροί επίσης τα υψηλότερα πρότυπα προσβασιμότητας, παρέχοντας αποκλειστικές εμπειρίες για όλους τους θαυμαστές και προσφέροντας ενότητες με προσιτές τιμές».
Σε έναν κόσμο όπου το οικονομικό fair play σημαίνει ότι οι σύλλογοι μπορούν να ξοδέψουν μόνο ό,τι κερδίζουν, το πλεονέκτημα που θα φέρει ένα νέο Σαν Σίρο είναι ένας από τους λίγους τρόπους με τους οποίους η Μίλαν και η Ίντερ μπορούν να δημιουργήσουν περισσότερα έσοδα για να κρατήσουν τους καλύτερους παίκτες τους, να υπογράψουν άλλους και να γίνουν, μακροπρόθεσμα, πιο ανταγωνιστικοί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΑΣΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΗΓΗ: The Athletic
Novibet ΕΠΑΘΑ με Super Προσφορά* Γνωριμίας* 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
SEAJETS Ταξιδεύουμε μαζί με το μεγαλύτερο στόλο ταχύπλοων παγκοσμίως σε 50 προορισμούς του Αιγαίου!