Quantcast
NEWS
0 ΣΧΟΛΙΑ
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Περιθώριο τριών μηνών για κατεδάφιση δύο ορόφων του ξενοδοχείου της Coco-Mat στου Μακρυγιάννη

Το ξενοδοχείο πρέπει να... κοντύνει κατά δύο ορόφους, λέει το ΣτΕ και ζητεί από τον Δήμο Αθηναίων αυτό να συμβεί εντός τριμήνου


Νέα Στοιχηματική
Μοναδικές Προσφορές* Γνωριμίας ELA όπως είσαι
*Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Περιθώριο τριών μηνών να κατεδαφίσει τους δύο τελευταίους ορόφους και το δώμα του ξενοδοχείου της Coco-Mat στου Μακρυγιάννη έδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας στον Δήμο Αθηναίων. Το Συμβούλιο Συμμόρφωσης του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου επισημαίνει ότι ο δήμος δεν συμμορφώθηκε επί 2,5 χρόνια στην απόφαση της Ολομέλειας, η οποία ακύρωσε την οικοδομική άδεια του κτιρίου επειδή δεν είχε προηγηθεί έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού. Πρόκειται για το γνωστό ζήτημα που έχει ανακύψει τα τελευταία χρόνια με τα ανώτατα ύψη των κτιρίων που εκμεταλλεύονται μπόνους της νομοθεσίας ακόμα και σε περιοχές με ειδικούς όρους δόμησης.

Η απόφαση του Τριμελούς Συμβουλίου Συμμόρφωσης (αρ. 11/2022) εκδόθηκε χθες. Οπως υπενθυμίζεται στην απόφαση, η Ολομέλεια του ΣτΕ το 2019 (αρ. 2102) έκρινε παράνομη την οικοδομική άδεια του 2017 και την αναθεώρηση του 2019, με βάση τις οποίες ανεγέρθηκε το κτίριο με ύψος 33 μέτρων (έναντι 24+3 μέτρων, που είναι ο κανόνας για την περιοχή βάσει διατάγματος του 1955). Το ΣτΕ είχε επίσης επικρίνει την Πολιτεία γιατί απέφυγε επί μακρόν να θεσπίσει ειδικούς όρους δόμησης για την περιοχή γύρω από την Ακρόπολη, η οποία «αποτελεί ενεργό οικισμό εντός αρχαιολογικού χώρου». Περαιτέρω έκρινε ότι λόγω γειτνίασης με την Ακρόπολη, η οικοδομική άδεια θα έπρεπε να είχε εκδοθεί από το υπουργείο Πολιτισμού έπειτα από εισήγηση του ΚΑΣ και όχι από την Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Στη συνέχεια, επισημαίνει η απόφαση του ΣτΕ, τα υπουργεία Πολιτισμού και Περιβάλλοντος συμμορφώθηκαν. Το μεν υπουργείο Πολιτισμού απέρριψε τον Ιούλιο του 2020 τη μελέτη του ξενοδοχείου ως προς το ανώτατο ύψος (καθορίζοντας αυτό στα 24 μέτρα συν 3 μέτρα για το δώμα). Ακολούθησε τον Μάρτιο του 2022 προεδρικό διάταγμα του υπουργείου Περιβάλλοντος, με το οποίο θεσπίστηκαν ειδικοί όροι δόμησης για την ευρύτερη περιοχή Μακρυγιάννη – Κουκακίου (το διάταγμα διατηρούσε τον ίδιο περιορισμό στο ύψος).

Αντιθέτως, ο Δήμος Αθηναίων δεν υλοποίησε την απόφαση. Ειδικότερα, δεν προχώρησε σε ανάκληση ή τροποποίηση της οικοδομικής άδειας του κτιρίου (το οποίο, αξίζει να σημειωθεί, λειτουργεί κανονικά) ώστε να ακολουθεί το ανώτατο όριο ύψους (24+3), δεν κήρυξε αυθαίρετους και κατεδαφιστέους τους τελευταίους δύο ορόφους και το δώμα του ξενοδοχείου. Επιπλέον, ο Δήμος Αθηναίων όφειλε «να εκδώσει τις αναγκαίες διοικητικές πράξεις για την κατεδάφισή τους και να μεριμνήσει για την υλική εκτέλεση αυτών. Αντί αυτού ο δήμος προχώρησε μόνο στην “ανάκληση” της 24/2019 πράξης αναθεώρησης, η οποία όμως προδήλως δεν συνιστά συμμόρφωση και είναι περιττή», αναφέρει το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο.

Το ΣτΕ έδωσε στον Δήμο Αθηναίων τρίμηνη προθεσμία για να προχωρήσει στην κατεδάφιση των επιπλέον ορόφων, ορίζοντας ότι θα συζητήσει εκ νέου το θέμα στις 14 Φεβρουαρίου 2023.

Πηγή: kathimerini.gr




Novibet ΕΠΑΘΑ με Super Προσφορά* Γνωριμίας* 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

SEAJETS Ταξιδεύουμε μαζί με το μεγαλύτερο στόλο ταχύπλοων παγκοσμίως σε 50 προορισμούς του Αιγαίου!
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:


ΣΧΟΛΙΑ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΕΠΟΜΕΝΟ