Ο Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς ξεκίνησε την καριέρα του στη Βοϊβοντίνα παίζοντας ως αριστερός εξτρέμ ωστόσο από τη μετακίνησή του στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης και μετά καθιερώθηκε στον άξονα όπου βρήκε και το στοιχείο του, έχοντας όμως πολύπλευρες δυνατότητες στο παιχνίδι του. Στο heat map του Wyscout κάτω από την κεντρική φωτογραφία του άρθρου μπορείτε να δείτε τους χώρους στους οποίους κινείται ο Σέρβος μέσα στο γήπεδο.
Ασυνήθιστες παραστάσεις για χαφ της ΑΕΚ
Αν εξαιρέσουμε την παρουσία του Κριχόβιακ που ήρθε την περασμένη σεζόν ως… guest star αλλά και την ελάχιστη (λόγω ατυχίας) και εύκολα ξεχασμένη παρουσία του Ζουκουλίνι στα Σπάτα, ποτέ η ΑΕΚ δεν έφερε χαφ με αυτές τις παραστάσεις. 142 ματς στην Μπουντεσλίγκα με περίπου 8.000 λεπτά συμμετοχής με τη φανέλα της Άιντραχτ (κυρίως) αλλά και της Χοφενχάιμ, δεν είναι νούμερα που έχουν ξαναμπεί σε βιογραφικό χαφ τον οποίο η «Ένωση» πρόκειται να κάνει δικό της.
Στο δεύτερο μισό της περασμένης σεζόν με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, ο Γκατσίνοβιτς έδωσε ένα σοβαρό δείγμα αφήνοντας πολύ καλές εντυπώσεις και στο ελληνικό κοινό, σε μια ομάδα με την οποία δεν έκανε προετοιμασία και που τη γνώρισε παίζοντας. Σημαντική παράμετρος η παραπάνω, γιατί εξηγεί πως αν «δέσει» καλύτερα με μια ομάδα από το καλοκαίρι τότε το ταβάνι του μέσα στη σεζόν θα είναι ακόμα ψηλότερο.
Χαφ που ντριμπλάρει
Ο Γκατσίνοβιτς είναι ένα 8άρι το οποίο δε διστάζει να κάνει κάτι το οποίο για να το βρει κανείς σε προηγούμενο χαφ της ΑΕΚ πρέπει να ανατρέξει αρκετά χρόνια πίσω προκειμένου να το δει: Ντριμπλάρει. Στο ελληνικό πρωτάθλημα στο δεύτερο μισό της προηγούμενης σεζόν, ο Σέρβος είχε μέσο όρο 4.15 προσπάθειες στο ένας εναντίον ενός ανά παιχνίδι με ποσοστό επιτυχίας 44.7%. Για να υπάρχει μια σύγκριση οι αριθμοί των υπόλοιπων παικτών της ΑΕΚ σε αυτό το κομμάτι ήταν 1.23 (46%) ο Σιμάνσκι και 1.4 (58%) ο Σάκχοφ.
Αν βάλουμε και τον Κριχόβιακ στην κουβέντα, ο Πολωνός ήταν στο 2.87 (40%), πιο πίσω από τον Γκατσίνοβιτς σε αυτό το κομμάτι ωστόσο είναι παίκτες διαφορετικών ποιοτικών χαρακτηριστικών ως προς τον τρόπο παιχνιδιού τους. Συνεπώς η ΑΕΚ παίρνει κάτι το οποίο έλειπε επί σειρά ετών από τα χαφ της, όπως η ικανότητα του Γκατσίνοβιτς να κουβαλήσει την μπάλα και να περάσει τον αντίπαλο.
Πολύ καλός πασέρ
Ένα στοιχείο του Γκατσίνοβιτς στο οποίο έχουν σταθεί αρκετά και στον Παναθηναϊκό ήταν οι πάσες του. Ο μέσος όρος 1.2 στην κατηγορία διαπεραστικές πάσες του Wyscout (είναι οι πιο δύσκολες πάσες που αξιολογούν το κάθετο παιχνίδι ενός ποδοσφαιριστή) με ποσοστό επιτυχίας 27.3% είναι αρκετά πιο ψηλά από όλα τα 8άρια της ΑΕΚ τα τελευταία πολλά χρόνια, με εξαίρεση τον Κριχόβιακ. Αν πάρουμε ως δεδομένο ότι από τα χαφ με τα οποία η «Ένωση» ξεκίνησε την προηγούμενη σεζόν ο καλύτερος με την μπάλα ήταν ο Σάκχοφ, τότε η διαφορά φαίνεται αμέσως αφού ο Ουκρανός στην αντίστοιχη κατηγορία είχε 0.4 διαπεραστικές πάσες με 25% επιτυχία.
Από την άλλη ο Κριχόβιακ ο οποίος έκανε μια σπουδαία καριέρα χάρη στο μυαλό και στο κάθετο παιχνίδι του δεν ήταν ότι επιχειρούσε πολύ περισσότερες φορές διαπεραστικές πάσες σε σχέση με τον Γκατσίνοβιτς (1.56) είχε όμως αρκετά πιο ψηλό ποσοστό επιτυχίας σε αυτές (43.9%).
Στις υπόλοιπες κατηγορίες πάσας, ο Σέρβος την περασμένη σεζόν με τη φανέλα του Παναθηναϊκού στο ελληνικό πρωτάθλημα είχε 2.4 μεταβιβάσεις προς το τελευταίο τρίτο ανά ματς (77.3% επιτυχία), 2.29 πάσες προς την αντίπαλη περιοχή (33.3%) και 7.2 πάσες προς τα μπροστά ανά αγώνα με ποσοστό επιτυχίας 53%.
Ανασταλτική συμπεριφορά
Παρότι πρόκειται για… πρώην μεσοεπιθετικό, η μετατόπισή του στον άξονα τον έβαλε σε μια διαδικασία απόκτησης και ανασταλτικής παιδείας. Λέγεται μάλιστα πως ένας από τους λόγους που έκαναν τον Γιοβάνοβιτς να τον θέλει σαν τρελός τον περασμένο Γενάρη στον Παναθηναϊκό ήταν το γεγονός ότι διέκρινε ισορροπία στο παιχνίδι του. Το ίδιο σύμφωνα με το ρεπορτάζ έπαιξε βασικό ρόλο και στο να τον επιλέξει ο Ματίας Αλμέιδα. Δεδομένα οι σημαντικότερες δυνατότητες στο παιχνίδι του Γκατσίνοβιτς αφορούν το δημιουργικό κομμάτι ωστόσο είναι χρήσιμος και ανασταλτικά με το πρέσινγκ του σε όποιο σημείο βρίσκεται να βοηθάει πολύ στην άμεση ανάκτηση της μπάλας από την ομάδα του.
Έχει 5 ανακτήσεις κατοχής κατά μέσο όρο ανά ματς, 2.62 κλεψίματα και 65.4% στις συνολικές του αμυντικές προσπάθειες ανά παιχνίδι. Με δεδομένο πως πρόκειται για παίκτη με πιο δημιουργικά χαρακτηριστικά, στο ανασταλτικό κομμάτι θα παίξει ρόλο το «πάντρεμα» με έναν πιο αμυντικογενή χαφ ενώ σημαντικό στην οικονομία της συγκεκριμένης κουβέντας είναι και το σχήμα με το οποίο πρόκειται να αγωνιστεί τη νέα σεζόν η ΑΕΚ, κάτι που για την ώρα δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο. Πάντως με δεδομένη την προσπάθεια για αποκτηση Γιόνσον και Πινεδα φαίνεται πως ένα από τα βασικά συστήματα του Αλμέιδα θα είναι το 4-3-3.
ΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Η 1η ελληνική crypto πλατφόρμα έρχεται...Επένδυσε εύκολα, γρήγορα & με ασφάλεια!
Κάνε την προεγγραφή σου τώρα! Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Τώρα φταίω εγώ να κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου??? Πέρσι τον χειμώνα έπαιξε το όνομα του και κατέληξε στον βαζελο... Τότε προσπαθούσαν να μας καθησυχάσουν απο την ΠΑΕ ότι δεν είναι παίκτης από το πάνω ράφι και τα σχετικά... Αποτελέσμα να άλλαξε όλη την μεσαία γραμμή του παο και η συνέχεια γνωστή... Τι θέλω να πω??? Πάλι αργοπορημενα δρασαμε
Αν τον θέλαμε το χειμών και δε τον πήραμε, καλύτερα. Θα είχε βιώσει την περσυνή μιζέρια, ηττοπάθεια και κατάντια και μπορεί να ήθελε να φύγει τώρα. Αντιθέτως, έκανε μια χαρά χρονιά ποδοσφαιρικά και θα έρθει ορεξάτος.
Εγώ δεν θυμάμαι να μας είπε κανένας τίποτα από την διοίκηση πάντως... Τώρα που το θυμάσαι , μόνο εσύ ξέρεις...
Σε ποιο ονειρο ειδες πως σου ειπαν κατι απο την ΠΑΕ μεταμεσονυχτιο η εκει κοντα στην αυγη? Ρε πατε καλα ?
Εχω την εντυπωση οτι και ο Ινσουα με ιδιες καλες εντυπωσεις ειχε ερθει σε μας και μετα μας βγηκε γατακι.Θα τον δουμε κι αυτον στο γηπεδο.Υπομονη..
Καμία σχέση. Ο Ινσούα πάντα ήταν άμπαλο ταγάρι και αν δεις τα σχόλια της εποχής θα το διαπιστώσεις. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ΑΕΚτζήδων είχαν ξενερώσει, ενώ η όποια θετική τοποθέτηση αφορούσε το νεύρο και τον τσαμπουκά που έλλειπε από την ομάδα.
Αυτο με τα χερια στη μεση ειναι σποντα για καποιον ?
Ευθεια βολη ηταν και βρηκε κεντρο στοχο.χαχα
Λιγο κακο αυτο με τα χερια στην μεση.
Είναι σχόλιο για παίκτη μας; Αν ναι, ας το συζητήσουμε.
Πάλι?
Κακό για αυτόν που το έκανε… και το τρίψιμο μαλιού να συμπληρώσω εγώ….
Το ενθαρρυντικό επιτέλους είναι ότι φαίνεται να υπάρχει πλάνο στην ομάδα. Υπάρχουν άνθρωποι με ξεκάθαρους ρόλους στο αγωνιστικό τμήμα , υπάρχει προπονητής που εισηγείται παίχτες ανάλογα με αυτό που θέλει να παίξει και η διοίκηση κάνει αυτό ακριβώς που εισηγείται ο coach. Αυτό και μόνο σου αφήνει μια αισιοδοξία! Τις προηγούμενες χρονιές παίρναμε ότι βρίσκαμε μπροστά μας χωρίς να ξέρουμε τι θέλουμε να παίξουμε. Αυτό πλέον τελείωσε. Συνεχίζουμε!!