Quantcast
NEWS
0 ΣΧΟΛΙΑ
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Δικαστήριο έκρινε ότι οι δημοσιογράφοι έχουν δικαίωμα να είναι απεργοσπάστες και η ΕΣΗΕΑ δεν μπορεί να τους τιμωρεί

Μετά από προσφυγή των δημοσιογράφων του ΣΚΑΪ,  Άρη Πορτοσάλτε, Νότη Παπαδόπουλου και Βασίλη Χιώτη


Νέα Στοιχηματική
Μοναδικές Προσφορές* Γνωριμίας ELA όπως είσαι
*Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Μια απόφαση, που αλλάζει τα δεδομένα στην λειτουργία των Μέσων Ενημέρωσης κατά την διάρκεια απεργιακών κινητοποιήσεων, έλαβε την περασμένη εβδομάδα το Πρωτοδικείο Αθηνών. Κατόπιν προσφυγής των δημοσιογράφων του ΣΚΑΪ,  Άρη Πορτοσάλτε, Νότη Παπαδόπουλου και Βασίλη Χιώτη, το δικαστήριο αποφάσισε ότι οι δημοσιογράφοι έχουν δικαίωμα να εργαστούν αν το επιθυμούν τις ημέρες της απεργίας, να είναι ουσιαστικά νομίμως απεργοσπάστες και να μην τους επιβάλλονται ποινές από τα αρμόδια όργανα.

-1. Να ακυρωθούν οι ποινές, της οριστικής διαγραφής που είχε επιβληθεί στον Άρη Πορτοσάλτε και της προσωρινής διαγραφής στους Νότη Παπαδόπουλο και Βασίλη Χιώτη  που είχαν επιβληθεί  από το πειθαρχικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, επειδή εργάστηκαν κατά την διάρκεια της απεργίας που είχε προκηρύξει το σωματείο τους στις 10 Ιουνίου 2021, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις.

-2.Να αναγνωρίζεται στο εξής το δικαίωμα των δημοσιογράφων να ενημερώνουν την κοινή γνώμη κατά την διάρκεια απεργιακών κινητοποιήσεων και να μην επιβάλλονται ποινές σε όσους επιθυμούν να εργαστούν.

Οι τρεις δημοσιογράφοι κατά την διάρκεια της συγκεκριμένης απεργίας στις 10 Ιουνίου 2021, αποφάσισαν τη μη συμμετοχή τους στην απεργία. Υποστηρίξαν ότι το έκαναν επειδή η ΕΣΗΕΑ αρνήθηκε να επιτρέψει κατά την διάρκεια της απεργίας, την μετάδοση έστω ολιγόλεπτων δελτίων ειδήσεων  ή ορισμένων ενημερωτικών εκπομπών για την ενημέρωση της κοινής γνώμης για τα ζητήματα της επικαιρότητας (πανδημία, εθνικά θέματα κ.λ.π.). Τόνισε πως κάθε φορά που απεργεί η ΕΣΗΕΑ δημιουργείται έλλειμμα ενημέρωσης.

Τέσσερις μήνες αργότερα, τον Οκτώβριο του 2021, το πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε την προσωρινή διαγραφή για έξι μήνες από τα μητρώα του Σωματείου για τον Νότη Παπαδόπουλο και για τον Βασίλη Χιώτη, ενώ για τον Άρη Πορτοσάλτε αποφασίστηκε η οριστική διαγραφή του.

Μόλις πληροφορήθηκαν την απόφαση οι τρεις δημοσιογράφοι, αποφάσισαν να προσφύγουν στο Πρωτοδικείο Αθηνών,

Με την υπ’ αριθμόν 3705/2022 το δικαστήριο τους δικαίωσε κάνοντας δεκτή την προσφυγή τους κι έκρινε άκυρες της ποινές διαγραφής τους.

Η απόφαση αυτή, έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι αποκτά τον χαρακτήρα νομολογίας και υποχρεώνει την ΕΣΗΕΑ να μην τιμωρεί τα μέλη της που επιλέγουν να εργαστούν.

Παράλληλα, κρίθηκε ότι η όποια κριτική κατά της υποχρεωτικής συμμετοχής στην απεργία, ακόμη και αιχμηρή, είναι καθόλα θεμιτή στο πλαίσιο μίας δημοκρατικής κοινωνίας με πλουραλισμό απόψεων.




Novibet ΕΠΑΘΑ με Super Προσφορά* Γνωριμίας* 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

SEAJETS Ταξιδεύουμε μαζί με το μεγαλύτερο στόλο ταχύπλοων παγκοσμίως σε 50 προορισμούς του Αιγαίου!
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:


ΣΧΟΛΙΑ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΕΠΟΜΕΝΟ