Quantcast
1 ΣΧΟΛΙΑ

Η Βρετανία σε...pingdemic: Εκατομμύρια σε καραντίνα και άδεια τα ράφια των σούπερ μάρκετ

Το νέο πρόγραμμα ιχνηλάτησης του NHS έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο» στη Βρετανία

Άδεια έχουν αρχίσει να μένουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ στην Μεγάλη Βρετανία ύστερα από το νέο αυτόματο σύστημα της κυβέρνησης που ειδοποιεί τους πολίτες ότι πρέπει να μπουν σε καραντίνα εφόσον έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα.

Η Ομοσπονδία Βρετανών Διανομέων Τροφίμων απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση της Βρετανίας να χαλαρώσει τους κανόνες αυτοαπομόνωσης για όσους έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα covid-19, καθώς όπως λένε απειλείται ο ανεφοδιασμός των σούπερ μάρκετ.

Ήδη υπολογίζεται ότι πάνω από 1,7 εκ. κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν λάβει την ειδοποίηση να μείνουν σε απομόνωση για δέκα ημέρες, μεταξύ των οποίων ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις στη στελέχωση πόστων σε κρίσιμους τομείς, όπως τα νοσοκομεία, οι βασικές υποδομές και υπηρεσίες, οι υπηρεσίες συνόρων και η επεξεργασία τροφίμων, αλλά και σε εργοστάσια, καταστήματα, σούπερ μάρκετ και σχολεία.

Η επανέναρξη της οικονομίας και η άρση όλων των μέτρων στη Βρετανία, έχει αμαυρωθεί από τη λεγόμενη «pingdemic», όπως την ονομάζουν στην Βρετανία, (ένα λογοπαίγνιο με τις λέξεις «ping»- τον ήχο της ειδοποίησης που λαμβάνει κάποιος στο κινητό του-- και το «epidemic» – επιδημία), με πολλούς ανθρώπους να λαμβάνουν ειδοποίηση από την ειδική εφαρμογή του προγράμματος ιχνηλάτησης του συστήματος υγείας ΝΗS εφόσον έρθουν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Όπως λάβει την ειδοποίηση πρέπει να μείνει σε καραντίνα για 10 ημέρες.

Σε αντίδραση, πολλοί πολίτες έχουν απλώς διαγράψει την εφαρμογή από τα τηλέφωνά τους. Από την άλλη, οι Βρετανοί υπουργοί τονίζουν ότι η εφαρμογή συμβάλλει σημαντικά στην ανάσχεση της εξάπλωσης της covid-19, την ώρα που παρατηρείται έξαρση των κρουσμάτων στη χώρα, με περισσότερα από 44.000 να καταγράφονται μόνο χθες Τετάρτη.

Στο πρωτοσέλιδό τους βρετανικές εφημερίδες είχαν σήμερα φωτογραφίες άδειων ραφιών στα σούπερ μάρκετ.

«Αυτή η pingdemic οξύνει την πίεση στους εμπόρους να διατηρήσουν τις ώρες λειτουργίας τους και να ανεφοδιάζονται», δήλωσε ο Άντριου Όπι στέλεχος της Ομοσπονδίας Βρετανών Λιανεμπόρων. «Η κυβέρνηση πρέπει να δράσει άμεσα», τόνισε.

Πολλές αλυσίδες σούπερ μάρκετ όπως και η ένωση παραγωγών κρέατος και εταιρείες μεταφορών καταγγέλλουν την έλλειψη εργατικών χεριών, καθώς μέρος των εργαζομένων τους αναγκάστηκε να μπει σε καραντίνα. Μάλιστα, η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Iceland ανακοίνωσε ότι ανέστειλε τη λειτουργία κάποιων καταστημάτων της λόγω της έλλειψης προσωπικού.

Η κυβέρνηση της Βρετανίας έχει δεσμευθεί να εξαιρέσει από την υποχρέωση να μπαίνουν σε αυτοαπομόνωση κάποιοι εργαζόμενοι πρώτης γραμμής, όπως οι υπάλληλοι των εταιρειών σιδηροδρόμων, με την προϋπόθεση ότι έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου κατά της covid-19 ή έχουν αρνητικό διαγνωστικό τεστ.

Το μέτρο ήδη ισχύει από τη Δευτέρα για τους εργαζόμενους στο εθνικό σύστημα υγείας «σε εξαιρετικές περιστάσεις».


Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα (21+)

ΣΧΟΛΙΑΑΡΘΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣΧΟΛΙΑ
corfaek - 22/7/2021 15:24

τους βάρεσε το Euro στο κεφάλι

ΕΠΟΜΕΝΟ