Quantcast
0 ΣΧΟΛΙΑ

Γκίκας Μαγιοργκίνης: Σταματήστε να λέτε «αθηναϊκή μετάλλαξη», δεν ισχύει

Τι είναι τελικά αυτή η μετάλλαξη που εμφανίζεται στην Αθήνα

Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στους επιστήμονες η εμφάνιση μιας νέας μετάλλαξης του κοροναϊού που εντοπίζεται στο κέντρο της Αθήνας. Αυτό έκανες πολλούς – ακόμα και επιστήμονες- να υιοθετήσουν το όνομα «αθηναϊκή μετάλλαξη», ωστόσο ο Γκίκας Μαγιορκίνης με παρέμβασή του υποστήριξε ότι είναι αδόκιμο και παραπλανητικό να κάνουμε κάτι τέτεοιο.

Πρόκειται για την μετάλλαξη Β.1.1.318 (Variant E484K). Το στέλεχος 318 είναι ένα στέλεχος του οποίου η παλιά απομόνωσή του βρίσκεται στη Νιγηρία. «Πρόκειται για ένα στέλεχος που έχει τη μετάλλαξη 484Κ, η οποία σχετίζεται με ανοσολογική διαφυγή» διευκρίνισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης. Δηλαδή πρόκειται για μια μετάλλαξη που ενδέχεται να διαφεύγει από την προστασία των διαθέσιμων έως τώρα εμβολίων.

«Δεν γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι αυτή τη στιγμή. Να θυμίσω ότι στην αρχή λέγαμε ότι η νοτιοαφρικάνικη είναι πολύ επιθετική. Δεν έχει αποδειχθεί αυτό ακόμα, ούτε η βραζιλιάνικη έχει αποδειχθεί. Η βρετανική αποδείχθηκε τελικά ότι είναι αρκετά επιθετική. Χρειάζεται χρόνος και το παρακολουθούμε. Σε κάθε περίπτωση, περιχαρακώνεται οποιαδήποτε περίεργη μετάλλαξη με επαρκή ιχνηλάτηση και επιδημιολογική επιτήρηση» είχε πει.

Μετά την μεγάλη κυκλοφορία της φράσης «αθηναϊκή μετάλλαξη», ο Γκίκας Μαγιορκίνης παρενέβη προσπαθώντας να εξηγήσει γιατί πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιείται ο όρος. Όπως ξεκαθάρισε «Δεν υπάρχει αθηναϊκή μετάλλαξη, είναι νιγηριανή». Μάλιστα, όπως ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και ο ίδιος ενημερώθηκε από τα ΜΜΕ για αυτόν τον όρο και επισήμανε ότι υπάρχει από τον Φεβρουάριο. Έκανε μάλιστα λόγο για «παγκόσμια πρωτοτυπία» η αυθαίρετη αυτή χρήση του όρου.

«Απομονώθηκε στην Νιγηρία, δεν απομονώθηκε στην Ελλάδα και μάλιστα τον Φεβρουάριο» είπε ο κ. Μαγιορκίνης σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ. «Δεν είναι δόκιμο να λέμε τοποθεσίες» σημείωσε.

«Δεν ξέρω από πού ονομάστηκε αθηναϊκή μετάλλαξη, η επιστημονική κοινότητα δεν θα το υιοθετήσει» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Στο ερώτημα πώς προέκυψε η ονομασία, ο επίκουρος καθηγητής απάντησε: «Εγώ το άκουσα από εσάς, από τα ΜΜΕ».

Όπως εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης, «είναι viral under invstegation αυτή τη στιγμή την μελετάμε, αυξάνεται, βλέπουμε περισσότερα κρούσματα από ό,τι συνήθως».

Πόσα κρούσματα υπάρχουν; «Περισσότερα από 1.000» απάντησε, ωστόσο, υπογράμμισε πως «δεν είναι τυχαία η δειγματοληψία, είναι στοχευμένη». «Δεν χρησιμοποιείται για την εκτίμηση της συχνότητας της μετάδοσης» εξήγησε ο καθηγητής.

«Δεν αποδεικνύεται αυξημένη μετάδοση» καθησύχασε ο ίδιος, και επισήμανε πως «θέλουμε λίγο χρόνο ακόμα για να βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα».

Παρείχε, τέλος, περισσότερες λεπτομέρειες, λέγοντας πως «δεν χρειάστηκε να πάνε σε νοσοκομείο και μιλάμε για γηραιό πληθυσμό». «Γενικά δεν μας πολυαπασχολεί σε αυτή τη φάση, αλλά δεν την υποτιμούμε κιόλας» ξεκαθάρισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Στο θέμα της συγκεκριμένης μετάλλαξης αναφέρθηκε και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, εστιάζοντας στο γεγονός πως στην παρούσα φάση δεν συντρέχει σοβαρός λόγος ανησυχίας.

Όπως είπε, δεν είναι μία μετάλλαξη που πρέπει να ανησυχεί καθώς δεν είναι τόσο διαδεδομένη ακόμα. «Το 10% που εμφανίστηκε είναι ποσοστό από τεστ σε συγκεκριμένη ομάδα που έγινε και όχι στον συνολικό πληθυσμό της χώρας» είπε χαρακτηριστικά.

«Η ‘αθηναϊκή μετάλλαξη’ είναι όπως όλες. Όταν πρωτοβγαίνει ανησυχεί» ανέφερε και προσέθεσε: «Με τη μετάλλαξη ασχολείται εργαστηριακά η επιστημονική κοινότητα. Οι μέχρι τώρα μεταλλάξεις καλύπτονται από τα εμβόλια. Είναι το ίδιο ή λίγο περισσότερο μεταδοτική».

Αναλύοντας τη φύση της συγκεκριμένης μετάλλαξης, επεσήμανε πως «είναι μία μίξη αφρικανικής και βραζιλιάνικης μετάλλαξης. Τα δεδομένα θα τα έχουμε σε λίγες ημέρες. Τα συμπτώματα είναι ακριβώς τα ίδια. Αυτό που πρέπει να δούμε είναι η μεταδοτικότητα».


Ευρωπαϊκό χωρίς Έλληνες δεν γίνεται! Καθημερινές Euro προσφορές, πρωτότυπα στοιχήματα & EuroNovileague με 2.020.000€*
*Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

ΣΧΟΛΙΑΑΡΘΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΕΠΟΜΕΝΟ