Quantcast
2 ΣΧΟΛΙΑ

Σοκαριστικές καταγγελίες για την Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αυστραλίας

Η χλιδάτη ζωή του Αρχιεπισκόπου, τα εκατομμύρια στα ταμεία της εκκλησίας και οι παραμελημένοι ηλιωκιωμένοι

«Σκάνδαλο μεγατόνων» αποκαλεί το κρατικό ραδιοτηλεπτικό δίκτυο ABCτης Αυστραλίας τα όσα αποκαλύπτει σε μια έρευνά του για τους οίκους ευγηρίας «StBasil's» και την Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αυστραλίας

Το δίκτυο παρουσιάζοντας εκτεταμένη έρευνά του αναφέρει ότι οι οίκοι ευγηρίας του StBasil's (γνωστοί και ως «Βασιλειάδα»), οι οποίοι ανήκουν στην Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αυστραλίας, αλλά χρηματοδοτούνται από το δημόσιο, επέστρεψαν 31 εκατομμύρια δολάρια στα ταμεία της Αρχιεπισκοπής. Σύμφωνα με την έρευνα μάλιστα ] μόνο η μονάδα της Μελβούρνης, τα τελευταία οκτώ χρόνια, έχει πληρώσει πάνω από 22 εκατομμύρια σε ενοίκια και τέλη στην Ορθόδοξη Εκκλησία, διάστημα στο οποίο, όπως τονίζεται, το StBasil's συνολικά έλαβε περίπου 73 εκατομμύρια δολάρια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Το ρεπορτάζ τονίζει ιδιαίτερα τον «πλούσιο τρόπο ζωής του Αρχιεπισκόπου, Μακάριου» τη στιγμή που άνθρωποι πέθαναν αβοήθητοι μέσα στους οίκους ευγηρίας λόγω κοροναϊού, παραθέτοντας ως πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα «την αγορά διαμερίσματος αξίας 6,5 εκατομμυρίων δολαρίων στο Σίδνεϊ με θέα στο λιμάνι». Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται την ίδια στιγμή «45 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον οίκο ευγηρίας στη Μελβούρνη από κοροναϊό».

Μάλιστα, αναφορικά με τα ενοίκια που φέρεται να πληρώνει το StBasil's στην Εκκλησία καθώς στεγάζεται σε κτίριά της, σύμφωνα με εκτίμηση κτηματομεσίτη, αυτά είναι διπλάσια από τα ενοίκια που ισχύουν στην αγορά.

Το ABCστο ρεπορτάζ του επανέρχεται στη «χλιδάτη» ζωή του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Μακάριου, για τον οποίο φέρει μαρτυρίες που κάνουν λόγο για «υπερβολικό τρόπο ζωής», τη στιγμή μάλιστα που πρόκειται για «έναν άνθρωπο που έχει πάρει όρκο φτώχειας». Το δίκτυο συνοδεύει το ρεπορτάζ με φωτογραφίες που απεικονίζουν δύο σπίτια, ένα αυτό που φέρεται να κόστισε 6,5 εκ. δολάρια και άλλο ένα στο οποίο μετακόμισε το περασμένο έτος, πράγμα όπου, όπως τονίζεται, επιβεβαίωσε και η ίδια Αρχιεπισκοπή. Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει πως πριν τη μετακόμισή του, στο διαμέρισμα έγινε ανακαίνιση που κόστισε 3 εκατομμύρια δολάρια.

Εν συνεχεία, παρατίθενται φωτογραφίες με τα ιερατικά άμφια του Αρχιεπισκόπου Μακάριου τα οποία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ «κοστολογούνται στα 30.000 δολάρια το καθένα», καθώς και μία φωτογραφία με ένα πολυτελές αυτοκίνητο « HoldenCapric» το οποίο φέρεται, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, να ανήκει στον Αρχιεπίσκοπο, έχοντας πινακίδα που έχει σχεδιαστεί ειδικά για αυτόν με τα γράμματα «ARCHBM».

Φυσικά αμέσως μετά την δημοσιοποίηση του θέματος προκλήθηκε σωρεία αντιδράσεων, χωρίς ωστόσο να έχουν δοθεί ακόμα απαντήσεις από την πλευρά της Αρχιεπισκοπής, η οποία, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ διατηρεί περίπου 15 κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων στη χώρα. Όλα είναι χρηματοδοτούμενα από την κυβέρνηση, με πολλά από αυτά να φέρονται ότι μεταβιβάζουν απευθείας χρήματα στην εκκλησία τα τελευταία χρόνια.

Μάλιστα, άνθρωπος που ειδικεύεται με τα οικονομικά των οίκων ευγηρίας από το «CentreforInternationalCorporateTaxAccountabilityandResearch» ανέφερε πως «το πρώτο πράγμα που εμφανίζεται στις καταθέσεις του StBasil's είναι το ποσό του ενοικίου που έχει καταβληθεί στην εκκλησία», είπε ο JasonWard για να προσθέσει πως «Υπάρχουν και άλλα λειτουργικά έξοδα που δεν εξηγούνται, αλλά αυτό που φαίνεται είναι ότι μέρος αυτών είναι και τα τέλη στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία».

Συγκεκριμένη μονάδα πάντως εξέδωσε ανακοίνωση, διαχωρίζοντας τη θέση της.

Την ίδια ώρα, το δημοσίευμα φιλοξενεί μαρτυρίες ανθρώπων και μάλιστα Ελλήνων ομογενών που κάνουν λόγο για ανεπαρκή προστασία των ηλικιωμένων κατά την έξαρση του κοροναϊού στη χώρα και για απουσία ακόμη και των βασικών συστημάτων υγιεινής, όπως αποχέτευση και βρύσες.

Ο Σπύρος Βασιλάκης λέει πως η μητέρα του, Βασιλική έφυγε από τον κοροναϊό αβοήθητη στο StBasil's της Μελβούρνης, λέγοντας πως υπήρχαν ενδείξεις ότι κάτι δεν πήγαινε καλά στον συγκεκριμένο οίκο ευγηρίας, ισχυριζόμενος μάλιστα πως το προσωπικό δεν είχε καν ιατρικό αρχείο αρκετών ηλικιωμένων.

Την κατάσταση στη συγκεκριμένη μονάδα περιέγραψε και μία εκπαιδευόμενη νοσοκόμα στην ίδια ιστοσελίδα, με τις περιγραφές να σοκάρουν. Η νοσοκόμα έκανε λόγο για παραμέληση των ηλικιωμένων από το προσωπικό, τονίζοντας ότι «εδώ τα πράγματα ήταν πολύ χειρότερα από μία απλή έξαρση κρουσμάτων» και φέρνοντας το παράδειγμα ενός ασθενούς για τον οποίο είπε ότι «δεν είχαν αλλάξει τον καθετήρα του εδώ και πάρα πολύ καιρό με αποτέλεσμα τα ούρα να γίνουν σχεδόν μαύρα».


44.000€ εγγυημένες* στην 5η περίοδο της Novileague! Ξεκίνα από σήμερα (21+)
*Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

ΣΧΟΛΙΑΑΡΘΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣΧΟΛΙΑ
aek_prosfugia_r21 - 17/4/2021 09:56

Same to you γραμματείς και Φαρισαίοι you are hypocrites

_TDC_ - 16/4/2021 18:00

Πέφτω από τα σύννεφα

ΕΠΟΜΕΝΟ