Quantcast
0 ΣΧΟΛΙΑ

Ερευνητές δημιούργησαν ανθρώπινα κύτταρα μέσα σε έμβρυα μαϊμούδων!

Ένα μοναδικό επίτευγμα που δημιουργεί ωστόσο πολλές συζητήσεις

Ένα σημαντικό επίτευγμα, το οποίο ωστόσο θέτει έντονα ζητήματα βιοηθικής, ανακοίνωσαν ερευνητές από το Ινστιτούτο Salk στις ΗΠΑ. Όπως αναφέρουν κατάφεραν να παράγουν σρα εργαστήριά τους έμβρυα μαϊμούς με ανθρώπινα κύτταρα.

Τα έμβρυα που είναι γνωστά ως χίμαιρες, είναι οργανισμοί των οποίων τα κύτταρα προέρχονται από δύο ή περισσότερες «μονάδες». Στην προκειμένη περίπτωση προέρχονται από διαφορετικά είδη: έναν μακρύουρο μακάκο και έναν άνθρωπο.

Τα τελευταία χρόνια οι ερευνητές παρήγαγαν έμβρυα χοίρων και έμβρυα προβάτων που περιείχαν ανθρώπινα κύτταρα. Η έρευνα αυτή λένε είναι σημαντική καθώς θα μπορούσε μια μέρα να τους επιτρέψει να αναπτύξουν ανθρώπινα όργανα μέσα σε άλλα ζώα, αυξάνοντας τον αριθμό των οργάνων που διατίθενται για μεταμόσχευση.

Τώρα οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι παρήγαγαν έμβρυα μακάκου που περιέχουν ανθρώπινα κύτταρα, αποκαλύπτοντας ότι τα κύτταρα θα μπορούσαν να επιβιώσουν και ακόμη και να πολλαπλασιαστούν.

Επιπλέον, οι ερευνητές - με επικεφαλής τον καθηγητή Juan Carlos Izpisua Belmonte από το Ινστιτούτο Salk στις ΗΠΑ - λένε ότι τα αποτελέσματα προσφέρουν νέες γνώσεις σχετικά με τους τρόπους επικοινωνίας μεταξύ κυττάρων διαφορετικών ειδών, κάτι που θα μπορούσε να τους βοηθήσει με τις προσπάθειές τους να κάνουν χίμαιρες με είδη που είναι λιγότερο στενά συνδεδεμένα με το δικό μας.

«Αυτά τα αποτελέσματα μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση της πρώιμης ανθρώπινης ανάπτυξης και της εξέλιξης των πρωτευόντων και στην ανάπτυξη αποτελεσματικών στρατηγικών για τη βελτίωση του ανθρώπινου χιμαιρισμού σε εξελικτικά απομακρυσμένα είδη», έγραψαν οι συγγραφείς.

Η μελέτη επιβεβαιώνει τις φήμες που είχε ανέφερε η ισπανική εφημερίδα El País το 2019, ότι μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Belmonte είχε παράγει χίμαιρες ανθρώπινου πιθήκου.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell, αποκαλύπτει πώς οι επιστήμονες πήραν συγκεκριμένα ανθρώπινα εμβρυϊκά κύτταρα που ονομάζονται ινοβλάστες και τα επαναπρογραμμάτισαν για να γίνουν βλαστοκύτταρα. Αυτά στη συνέχεια εισήχθησαν σε 132 έμβρυα μακάκων με μακριά ουρά, έξι ημέρες μετά τη γονιμοποίηση.

«Είκοσι πέντε ανθρώπινα κύτταρα εγχύθηκαν και κατά μέσο όρο παρατηρήσαμε περίπου 4% ανθρώπινων κυττάρων στην εκβλάστηση των μαϊμούδων», δήλωσε ο Δρ Jun Wu, συν-συγγραφέας της έρευνας.

Τα έμβρυα αφέθηκαν να αναπτυχθούν σε τρυβλία Petri και τερματίστηκαν 19 ημέρες μετά την ένεση των βλαστικών κυττάρων. Προκειμένου να ελεγχθεί εάν τα έμβρυα περιείχαν ανθρώπινα κύτταρα, η ομάδα σχεδίασε τους ανθρώπινους μίσχους για να παράγει μια φθορίζουσα πρωτεΐνη.

Μεταξύ άλλων ευρημάτων, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι και τα 132 έμβρυα περιείχαν ανθρώπινα κύτταρα την έβδομη μέρα μετά τη γονιμοποίηση, αν και καθώς ανέπτυξαν το ποσοστό που περιείχε ανθρώπινα κύτταρα, αυτό μειώθηκε με την πάροδο του χρόνου.

«Αποδείξαμε ότι τα ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα επέζησαν και δημιούργησαν επιπλέον κύτταρα, όπως θα συνέβαινε κανονικά καθώς τα πρωτεύοντα έμβρυα αναπτύσσονται και σχηματίζουν τα στρώματα των κυττάρων που τελικά οδηγούν σε όλα τα όργανα ενός ζώου», δήλωσε ο Belmonte.

Η ομάδα ανέφερε επίσης ότι βρήκε κάποιες διαφορές στις αλληλεπιδράσεις των ανθρώπινων κυττάρων και αυτών των μαϊμούδων εντός χιμαιρικών εμβρύων, σε σύγκριση με τα έμβρυα των μαϊμούδων χωρίς ανθρώπινα κύτταρα.

Ο Wu είπε ότι ελπίζει ότι η έρευνα θα βοηθήσει στην ανάπτυξη «μεταμοσχεύσιμων ανθρώπινων ιστών και οργάνων σε χοίρους για να ξεπεραστεί η έλλειψη οργάνων δοτών παγκοσμίως».

Η βιοηθική του πειράματος

Η δημοσιευμένη μελέτη φούντωσε τις συζητήσεις περί ηθικής γύρω από τέτοιου είδους πειράματα. Ο καθηγητής Julian Savulescu, διευθυντής του Κέντρου Πρακτικής Δεοντολογίας του Uehiro της Οξφόρδης και συν-διευθυντής του Κέντρου Δεοντολογίας και Ανθρωπιστικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε ότι η έρευνα άνοιξε το κουτί της Πανδώρας σε ανθρώπινες-μη ανθρώπινες χίμαιρες.

«Αυτά τα έμβρυα καταστράφηκαν σε 20 ημέρες ανάπτυξης, αλλά είναι μόνο θέμα χρόνου πριν αναπτυχθούν επιτυχώς οι ανθρώπινες-μη ανθρώπινες χίμαιρες, ίσως ως πηγή οργάνων για τον άνθρωπο», είπε, προσθέτοντας ότι ένα βασικό ηθικό ερώτημα είναι ποια είναι η ηθική κατάσταση τέτοιων πλασμάτων.

«Πριν από την εκτέλεση οποιωνδήποτε πειραμάτων σε ζωντανές χίμαιρες ή στα όργανα τους που έχουν εξαχθεί, είναι απαραίτητο να αξιολογηθεί σωστά η ψυχική τους ικανότητα και η ζωή τους. Αυτό που μοιάζει με ένα μη ανθρώπινο ζώο μπορεί ψυχικά να είναι κοντά στον άνθρωπο», είπε. «Θα χρειαστούμε νέους τρόπους για να κατανοήσουμε τα ζώα, την ψυχική τους ζωή και τις σχέσεις τους προτού χρησιμοποιηθούν για ανθρώπινο όφελος».


44.000€ εγγυημένες* στην 5η περίοδο της Novileague! Ξεκίνα από σήμερα (21+)
*Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

ΣΧΟΛΙΑΑΡΘΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΕΠΟΜΕΝΟ