Quantcast
5 ΣΧΟΛΙΑ

Χάντμπολ: Ηχηρή απάντηση της ΟΧΕ στα παραμύθια του Ολυμπιακού

Η Ομοσπονδία χάντμπολ απάντησε σε ένα προς ένα στους αστείους ισχυρισμούς των πρώην Σχολών Ξυνή για την απόφασή τους να αποχωρήσουν για να αποφύγουν τις συντριβές

Θέση για την αποχώρηση του Ολυμπιακού από το Πρωτάθλημα της Handball Premier πήρε η ΟΧΕ, η οποία απάντησε σε ένα προς ένα στους αστείους ισχυρισμούς των «ερυθρόλευκων». 

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

«Για την ανακοίνωση αποχώρησης του Ολυμπιακού ΣΦΠ

Η Ομοσπονδία Χειροσφαιρίσεως Ελλάδος αναφορικά με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ολυμπιακός ΣΦΠ και με αίσθημα ευθύνης για την σωστή ενημέρωση όλων των φιλάθλων, ανακοινώνει τα κάτωθι:

Η απόφαση του Ολυμπιακού ΣΦΠ είναι μία κακή εξέλιξη τόσο για το πρωτάθλημα, όσο και για το άθλημα, όπως επίσης είναι δυσμενής και για τους αθλητές του Συλλόγου που θα μείνουν χωρίς αγώνες έως το τέλος της σεζόν, κάτι που θα έχει αντίκτυπο και στην Εθνική μας ομάδα -η οποία έχει επίσημες υποχρεώσεις εντός του Απριλίου- αφού ορισμένοι εξ’ αυτών είναι ενεργά στελέχη της.

Είναι όμως μια απόφαση, η οποία βασίζεται σε εξωγενείς παράγοντες εκτός αρμοδιοτήτων της Ομοσπονδίας, διότι με νόμο της ελληνικής πολιτείας ανοίγουν και κλείνουν οι αθλητικές εγκαταστάσεις, ενώ με αποφάσεις της ανεξάρτητης αθλητικής δικαιοσύνης επιβάλλονται ή όχι ποινές.

Συγκεκριμένα:

Υπόθεση επεισοδίων- Αθλητική δικαιοσύνη
Η πάγια θέση της ΟΧΕ είναι ότι φαινόμενα βίας στο άθλημα δεν είναι ούτε ανεκτά, ούτε και πρέπει να μένουν ατιμώρητα.
Είναι όμως ξεκάθαρο ότι καμία Ομοσπονδία δεν είναι αρμόδια να τιμωρήσει. Υπάρχει αθλητικός δικαστής που έχει την αποκλειστική ευθύνη να αξιολογήσει, να δικάσει και να καταδικάσει.
Η Ομοσπονδία από την πλευρά της έκανε όλες τις νόμιμες ενέργειες για την αποστολή (δύο φορές μάλιστα) των φύλλων αγώνων της σειράς των τελικών της περιόδου 2018-2019, ωστόσο η δικαστής έκρινε ότι δεν συνέβη σε κανένα παιχνίδι κάτι το επιλήψιμο. Αυτή την παραδοχή μάλιστα την έχει και εγγράφως στα χέρια της η Ομοσπονδία, από την επόμενη αθλητική δικαστή.
Επίσης από την στιγμή που οι διαιτητές με τους παρατηρητές
εκκένωσαν με απόφασή τους το γήπεδο, εντός του χρονικού πλαισίου που ορίζει ο κανονισμός και δεν υπήρξε τραυματισμός, οι ομάδες εφόσον τους ζητήθηκε, ήταν υποχρεωμένες να επιστρέψουν να αγωνιστούν, ώστε να ολοκληρωθεί το παιχνίδι, όπως και συνέβη.
Για την αποφυγή λανθασμένων εντυπώσεων θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η ανώτερη προβλεπόμενη ποινή για περιπτώσεις ανάλογων επεισοδίων (προσωρινή διακοπή αγώνα) είναι 2 αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών και 7,500 ευρώ πρόστιμο. Ποινή που σαφέστατα δεν μπορεί να επηρεάσει σε τέτοιο βαθμό -πόσο μάλλον να αλλοιώσει- ένα πρωτάθλημα, ειδικά όταν αυτό βρίσκεται στο ξεκίνημα του (σεζόν 2019-2020).

Πρωτάθλημα 2019-2020
Η θέση της Ομοσπονδίας ήταν τα πρωταθλήματα Handball Premier και Α1 Γυναικών να τελειώσουν στο γήπεδο και αν αυτό δεν ήταν εφικτό να ανακηρυχθούν πρωταθλητές από την κατάταξη των ομάδων μέχρι την διακοπή των πρωταθλημάτων.
Δυστυχώς όμως ούτε τα χρονικά περιθώρια υπήρχαν, ούτε προέκυψε συμφωνία με τα σωματεία Ολυμπιακού ΣΦΠ και ΑΕΚ για την διεξαγωγή των τελικών.
Είχαμε ξεκαθαρίσει ότι προτιμούμε μία δύσκολη απόφαση, από την «παύλα» στα πρωταθλήματα που θα αποτελούσε μαύρη σελίδα στην ιστορία του αθλήματος.
Η απόφαση πάρθηκε με νόμιμες διαδικασίες όπως όριζε ο νόμος και με συντριπτική πλειοψηφία (14/15) των μελών του Δ.Σ. Ανάλογες αποφάσεις πήραν όλες οι μεγάλες λίγκες του χάντμπολ, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία στις δικές της διοργανώσεις αναφορικά με τις προκρίσεις στις τελικές φάσεις.

Ευρωπαϊκά Κύπελλα και προπονήσεις
Την σεζόν 2020-2021 παρά την πανδημία ήταν μια καλή ευκαιρία να συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις όλες οι ελληνικές ομάδες που κέρδισαν τα ευρωπαϊκά εισιτήρια, λόγω εγγυημένων εσόδων από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία που προέκυψαν από την πώληση τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Συγκεκριμένα για το ΕHF European Cup από τον 3ο γύρο η αποζημίωση είναι 7,500 ευρώ για τους άνδρες και 2,500 ευρώ για τις γυναίκες, ανά γύρο συμμετοχής.
Ωστόσο οι περισσότερες ομάδες αποφάσισαν να μην δηλώσουν συμμετοχή.
Οι σύλλογοι που είχαν ευρωπαϊκές υποχρεώσεις σε όλα τα αθλήματα, μετά από θετική εισήγηση των λοιμωξιολόγων πήραν εξαίρεση να συνεχίσουν τις προπονήσεις με απόφαση της ΓΓΑ και όχι των Ομοσπονδιών, που δεν έχουν τέτοια δικαιοδοσία.

Πρωτάθλημα 2020-2021
Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 5 τηλεδιασκέψεις (2/1, 21/2, 22/2, 18/3, 22/3) ανάμεσα σε ΟΧΕ και Σωματεία με κύριο θέμα την συνέχιση ή όχι του πρωταθλήματος.
Στην συντριπτική τους πλειοψηφία τα σωματεία είχαν την επιθυμία να συνεχιστούν τα πρωταθλήματα.
Είναι αυτονόητο ότι η φετινή σεζόν σε όλα τα πρωταθλήματα, σε όλα τα αθλήματα είναι ιδιαίτερη και πρωτόγνωρη.
Απαιτεί κατανόηση, ωριμότητα και προσαρμογή στα νέα δεδομένα, τα οποία και έκαναν πράξη τα 25 από τα 26 σωματεία σε Handball Premier και Α1 Γυναικών.
Και ο Ολυμπιακός ΣΦΠ σε άλλα αθλήματα προσαρμόστηκε και προετοίμασε τα τμήματα του για την επανέναρξη των πρωταθλημάτων και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις με δυσμενέστερες χρονικά συνθήκες απ' ότι επικρατούν στο χάντμπολ.
Η ΟΧΕ μάλιστα γνωρίζοντας ότι τα Σωματεία είχαν απολέσει αθλητές, λόγω της πανδημίας και για την καλύτερη στελέχωση του ρόστερ τους ενόψει της επανέναρξης θέσπισε
μεταγραφική περίοδο 60 ημερών, κατ' εφαρμογή του νόμου.

Εν κατακλείδι οι όποιες παρενέργειες δημιούργησε η πανδημία και προκάλεσαν την αποχώρηση του Ολυμπιακού ΣΦΠ από το πρωτάθλημα της Handball Premier, δεν πρέπει να επηρεάσουν την παραμονή του Σωματείου στις τάξεις του αθλήματος μας.

Η όποια κριτική στην Ομοσπονδία για τους χειρισμούς στα θέματα βίας θα πρέπει να γίνεται υπό το πρίσμα ότι τέτοιου είδους φαινόμενα ήταν εντελώς άγνωστα για περισσότερα από 30 χρόνια στο άθλημα και εκτός της κουλτούρας μας.

Τα δυσάρεστα αυτά περιστατικά ήταν μεμονωμένα και δεν μπορούν να χαρακτηρίσουν ένα ολόκληρο άθλημα και την προσπάθεια που κάνει να παραμείνει καθαρό.

Για αυτό όλα τα μεγάλα σωματεία που μπαίνουν ή που βρίσκονται στο χάντμπολ θα πρέπει να διαφυλάττουν σε όλα τα επίπεδα αυτή την διαφορετικότητα.

Είναι πάγια η θέση της Ομοσπονδίας τα τελευταία χρόνια, η οποία αποτυπώνεται και στις αποφάσεις της για την παρουσία των μεγάλων συλλόγων στο άθλημα, είναι εξίσου όμως ισχυρές και οι πολιτικές μας που αφορούν το σύνολο των σωματείων μας που επί 44 χρόνια καλλιεργούν το άθλημα μας.

Το χάντμπολ γεννήθηκε, μεγάλωσε και διαφήμισε τον ελληνικό αθλητισμό για πολλές δεκαετίες με τα ιστορικά και ιδρυτικά σωματεία του αθλήματος μας.

Χαιρόμαστε που σταδιακά η οικογένεια μας μεγαλώνει και πλέον υπάρχουν μέσα σε αυτή νέα Σωματεία που έχουν δείξει στο άθλημα, αγάπη, σεβασμό και συνέπεια.

Είναι αυτονόητο ότι κάθε Σωματείο που έχει αυτά τα χαρακτηριστικά είναι πάντα ευπρόσδεκτο στο χάντμπολ μας». 


Ευρωπαϊκό χωρίς Έλληνες δεν γίνεται! Καθημερινές Euro προσφορές, πρωτότυπα στοιχήματα & EuroNovileague με 2.020.000€*
*Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

ΣΧΟΛΙΑΑΡΘΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣΧΟΛΙΑ
chrap21 - 10/4/2021 23:42

Καλά τα λέει η ομοσπονδία, τα πράγματα ως έγιναν και όχι όπως τα βλέπουν οι γαύροι. Πάντως, απ' την όλη ιστορία εγώ κατάλαβα για τους κακομαθημένους ότι: όσες διοργανώσεις δεν μπορούν να διεκδικήσουν, είτε κάνουν τα αδύνατα δυνατά να ματαιωθούν (βλ. γυναικείο βόλεϊ φέτος), είτε αποχωρούν για να μην τους ξεφτιλίσουν οι άλλοι βασικοί διεκδικητές (βλ. χάντμπολ και παλιότερα μπάσκετ).

ottoman21r - 11/4/2021 05:26

Τι δεν καταλαβαίνεις; Οι Ηλίθιοι είναι Αήττητοι!

aekofron - 10/4/2021 21:59

Καλά τα λέει η Ομοσπονδία και τους κόβει την όρεξη για μιρλα. Το μοναδικό της λάθος είναι ότι έπρεπε να τους ονομάζει ΙΕΚ ΞΥΝΗ/Ολυμπιακό...

21Vironas21 - 10/4/2021 21:57

Ερώτηση προς ΟΧΕ: Πότε θα ανακοινώσετε ΕΠΙΣΗΜΑ την αποβολή τους από το πρωτάθλημα και πότε θα βγάλετε ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ το λογότυπο των σιχαμένων από το site, εκεί που έχετε τα σήματα των ομάδων της handball premier; ΔΙΕΓΡΑΨΕ ΤΟ ΤΟ Γ@ΜΗΜΕΝΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ottoman21r - 10/4/2021 17:20

Φφφφφφφαααααααααααααααααααααπππππππ!!!!!

ΕΠΟΜΕΝΟ