Σε εξέλιξη βρίσκεται σήμερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο συζητά αφενός το θέμα της υγειονομικής κρίσης και αφετέρου τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που φτάνουν σε σχέση με το προσχέδιο συμπερασμάτων για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, αναφέρουν ότι αυτό βελτιώνεται ικανοποιώντας Κύπρο και Ελλάδα.
Μετά από συνεχείς διαβουλεύσεις, όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, το προσχέδιο των συμπερασμάτων βελτιώνεται ως προς τις λεκτικές του διατυπώσεις στα σημεία που έχουν ιδιαίτερη σημασία για την Κύπρο, όπως η αναφορά στην τελωνειακή ένωση, το μεταναστευτικό αλλά και το Κυπριακό.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η θέση της Κύπρου, όπως εκφράστηκε χθες και από τον Πρόεδρο Αναστασιαδη, είναι ότι η κοινή δήλωση θα πρέπει να είναι απόλυτα συναρτημένη και συνεπής με την έκθεση Μπορέλ.
Ειδικότερα, το νέο κείμενο περιγράφει πολύ πιο αναλυτικά από τα προσχέδια, τις προϋποθέσεις και τους όρους με τους οποίους θα πρέπει να συμμορφωθεί η Τουρκία προκειμένου να ενεργοποιηθεί η «θετική ατζέντα» της ΕΕ. Επίσης, εμπεριέχεται ο όρος ότι η όποια πρόοδος με την Τουρκία είναι αναστρέψιμη.
Η διατύπωση που αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου στην Τουρκία είναι πιο έντονη, τη στιγμή που στο πρώτο προσχέδιο ήταν ανύπαρκτη και στο δεύτερο υπήρχε μια μικρή αναφορά.
Οι αλλαγές ικανοποιούν Αθήνα και Λευκωσία και πλέον η συζήτηση για το κείμενο των Ευρωπαίων σχετικά με την Τουρκία φαίνεται πως έχει κλείσει.
Υπενθυμίζεται ότι στα δύο πρώτα προσχέδια που είχαν υπάρξει ήταν έντονη η διαφωνία της Κύπρου ενώ και χτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνάντησή του με τον Νίκο Αναστασιάδη στο μέγαρο Μαξίμου τόνισε ότι το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής θα πρέπει να εμπεριέχει τα συμπεράσματα της έκθεσης Μπορέλ ενώ διεμήνυσε ότι η απόσυρση των τουρκικών ερευνητικών πλοίων από την Ανατολική Μεσόγειο θα κριθεί αν είναι μια ειλικρινής ενέργεια ή ένας παραπλανητικός ελιγμός.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε σήμερα την Τουρκία να εφαρμόσει τους κανόνες του κράτους δικαίου και χαρακτήρισε «λυπηρό μήνυμα» την αποχώρηση της Τουρκίας από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για τη βία κατά των γυναικών.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος περιέγραψε ωστόσο ως «καλή είδηση» το γεγονός ότι η Τουρκία, «μετά τις προκλητικές δραστηριότητες στα κυπριακά και στα ελληνικά ύδατα», έδειξε τους τελευταίους μήνες δείγματα αποκλιμάκωσης και τόνισε την ανάγκη να συνεχιστεί ο διάλογος ΕΕ – Τουρκίας και για την περαιτέρω ανάπτυξη της προσφυγικής συμφωνίας.
«Η ευημερία μας στην Ευρώπη είναι εφικτή μόνο με καλές σχέσεις με τους γείτονές μας και εκτός ΕΕ. Και αυτό ισχύει κυρίως για την εταίρο στο ΝΑΤΟ Τουρκία», με την οποία οι σχέσεις είναι πολύπλευρες, δήλωσε η κα Μέρκελ, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Γερμανίας.
«Αποτελεί καλή είδηση το γεγονός ότι η Τουρκία, μετά τις προκλητικές δραστηριότητες σε κυπριακά και ελληνικά ύδατα, έδειξε τους τελευταίους μήνες ένα δείγμα αποκλιμάκωσης στην ανατολική Μεσόγειο, μπήκε και πάλι σε διάλογο με την Ελλάδα και θα συνεχιστούν και οι συνομιλίες για το μέλλον της Κύπρου στο σχήμα 5+1 υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών», είπε χαρακτηριστικά η κα Μέρκελ.
Την ανάγκη «να υπάρχει μία συνεπής στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Τουρκία, ακόμη και αν υπήρξαν προηγουμένως ενδείξεις εκτόνωσης», και την διαβεβαίωση ότι ο ίδιος θα συνεχίσει να υποστηρίζει την διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, τόνισε ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, λίγο πριν την έναρξη της διήμερης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
Σε δηλώσεις του στη Βιέννη, ο Αυστριακός καγκελάριος επισήμανε ότι, ενόψει της αποχώρησης της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την Προστασία των Γυναικών από τη βία και την αίτηση για απαγόρευση του κόμματος της τουρκικής αντιπολίτευσης HDP, εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για μια συνεπή θέση από την ΕΕ απέναντι στην Άγκυρα.
Novibet ΕΠΑΘΑ με Super Προσφορά* Γνωριμίας* 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
SEAJETS Ταξιδεύουμε μαζί με το μεγαλύτερο στόλο ταχύπλοων παγκοσμίως σε 50 προορισμούς του Αιγαίου!
