Ο γεννημένος στην Ζαπορίζια (την πόλη στην οποία η ΑΕΚ έκανε τη μοναδική της νίκη στο φετινό Europa League) o 26χρονος Όλεγκ Νταντσένκο είναι άνετος και στο να οδηγήσει την μπάλα τρέχοντας μέτρα με αυτήν πλησιάζοντας στην περιοχή για να βγάλει κοντινή σέντρα αλλά και στο να σημαδέψει από βαθιά, πολύ πριν πλησιάσει. Γενικότερα έχει πολύ καλό πόδι (στην Ούφα εκτελούσε τα στημένα) και πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η ΑΕΚ θα επιτίθεται με παίκτη παραπάνω (και με αντικειμενικές πιθανότητες να της δώσει πράγματα) όταν παίζει ο Ουκρανός.
Infographic
Στο infographic μπορείτε να δείτε όλους τους μέσους όρους του Νταντσένκο τη φετινή σεζόν αμυντικά και επιθετικά. Όλοι οι αριθμοί στο κίτρινο κουτάκι είναι οι μέσοι όροι της κάθε κατηγορίας ανά αγώνα και δίπλα είναι το ποσοστό επιτυχίας που έχουν οι προσπάθειές του.
Αμυντικά πιο κοντά στα νούμερα του Γκάλο
Αμυντικά παρότι η Ούφα είναι μια ομάδα που σε γενικές γραμμές δέχεται πίεση, οι αριθμοί του Νταντσένκο δεν είναι εκείνοι που χαρακτηρίζουν έναν aggressive αμυντικό. Κάνει ελάχιστα φάουλ, προσπαθεί να μην ξεκαθαρίζει φάσεις διώχνοντας την μπάλα, δε φημίζεται για την ικανότητά του στο ψηλό παιχνίδι και δεν κάνει τα πολλά κλεψίματα. Δεν είναι αυτό που λέμε ένα… «σκυλίσιο» δεξί μπακ, αλλά ένα δεξί μπακ πιο… «ελεγκάντ». Πολύ πιο «Γκάλο», δηλαδή, στα χαρακτηριστικά και καθόλου «Μπακάκης».
Για να υπάρχει μια συγκριτική εικόνα στο αμυντικό κομμάτι σε σχέση με τον Γκάλο, ο Νταντσένκο υπερτερεί σχεδόν σε όλες τις ανασταλτικές κατηγορίες με εξαίρεση τα κλεψίματα. 5.32 κερδισμένες αμυντικές μονομαχίες ανά ματς έχει ο Ουκρανός, 3.84 ο Βραζιλιάνος νυν παίκτης του Ατρομήτου, ενώ έχει και σχεδόν διπλάσια επιτυχία στις εναέριες μονομαχίες. Σε ότι αφορά τη σύγκριση με τον Μπακάκη στο ανασταλτικό κομμάτι, ο Έλληνας δεξιός μπακ υπερτερεί σχεδόν σε όλα, κάτι που μαρτυρά ότι η ΑΕΚ έχει ξανά δύο διαφορετικού τύπου δεξιά μπακ για να τα χρησιμοποιήσει ο προπονητής ανάλογα με την περίσταση.
Ενδιαφέρουσα συνύπαρξη με τον Γκαρσία
Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον η συνύπαρξη ενός τέτοιου τύπου μπακ με τον Λιβάι Γκαρσία στη δεξιά πλευρά. Τα χαρακτηριστικά τους πιθανότατα θα ταιριάξουν και ανασταλτικά γιατί ο Γκαρσία είναι από τους εξτρέμ που δίνουν βοήθειες στον μπακ, αλλά και δημιουργικά καθώς τα ανεβάσματα του Νταντσένκο ενδέχεται να δίνουν το πλάτος που απαιτείται με αποτέλεσμα ο Γκαρσία να μπαίνει πιο άνετα προς τα μέσα και να αλλάζουν οι ισορροπίες στην αντίπαλη περιοχή.
Εντυπωσιακά νούμερα στο -επιθετικό- ένας εναντίον ενός
Έχει τρομερή αυτοπεποίθηση στο παιχνίδι του, γεγονός παρακινδυνευμένο εν μέρει για τη θέση που παίζει, ενδεχομένως όμως και καλό για αγώνες που η ομάδα θα «μπουκώσει» και θα ψάξει δημιουργικές λύσεις από τις πίσω γραμμές της. Έχει ενδιαφέρον η σύγκριση με τον πρώτο -και επίσης επιθετικογενή- στη μεταγραφική λίστα της ΑΕΚ, Κένι Λαλά σε ότι αφορά την παράμετρο της ντρίμπλας. Ο Λαλά τη φετινή σεζόν έχει μέσο όρο 3.19 φορές ανά ματς (με ποσοστό επιτυχίας 52%) που πάει στο ένας με έναν, ενώ ο Νταντσένκο επιχειρεί να περάσει αντίπαλο περίπου τις διπλάσιες φορές: 6.5 ανά ματς με ποσοστό επιτυχίας 56.6%.
Εντυπωσιακά νούμερα σε αυτό το κομμάτι για μπακ, αν σκεφτεί κανείς ότι ο Μάρκο Λιβάγια έχει 6 προσπάθειες στο ένας με έναν, ενώ έχουν περάσει εξτρέμ από την ΑΕΚ (π.χ. Βέρντε) που ο μέσος όρος των προσπαθειών τους να περάσουν αντίπαλο δεν ξεπέρασε ποτέ τις 4 φορές.
Ευχή και… κατάρα
Η αυτοπεποίθηση που έχει με την μπάλα του βγαίνει σε σημαντικό βαθμό και έδωσε πράγματα δημιουργικά στην Ούφα, με κυριότερο όλων τις 5 ασίστ. Υπάρχουν όμως και οι φορές που η αυτοπεποίθηση αποδείχτηκε λίγο υπερβολική και τον πρόδωσε, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τον αγώνα της 17ης Δεκεμβρίου κόντρα στην Κράσνονταρ εκτός έδρας. Βρισκόμενος μεταξύ κέντρου και μεγάλης περιοχής της ομάδας του και όντας κάτοχος της μπάλας, προσπάθησε να κάνει μια… υπερβολική ντρίμπλα στον Καμπελά η οποία δεν του βγήκε, έχασε την μπάλα και στη συνέχεια της φάσης σκόραρε ο Μπεργκ (1-0 τελικό).
Από τις φάσεις που μπορούν να οδηγήσουν τον Χιμένεθ στο να… καταπιεί τον πάγκο αν γίνουν στην ομάδα του, όμως προφανώς ο Μανόλο γνωρίζει ήδη τι πρέπει να ζητήσει από τον παίκτη προκειμένου να βρει ο Νταντσένκο την ισορροπία που απαιτείται.
Βάσει χαρακτηριστικών, ορθολογικό πρώτο δείγμα του Κονέ
Όπως συμβαίνει σε κάθε προσθήκη, έτσι και σε αυτή, έχουμε πει και ξαναλέμε ότι κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τίποτα. Το μόνο χειροπιαστό… στοιχείο στο οποίο μπορεί να σταθεί κάποιος είναι τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά και φυσικά τα πεπραγμένα ενός ποδοσφαιριστή που έρχεται, κάνοντας λιγάκι υπομονή για το τι θα «γραφτεί» τελικά πάνω στο γρασίδι από τη μέρα που θα φορέσει τη φανέλα της ΑΕΚ.
Σε επίπεδο χαρακτηριστικών, πάντως, οφείλουμε να πούμε ότι η πρώτη κίνηση του Παναγιώτη Κονέ ως τεχνικός διευθυντής, έχει λογική και στόχευση: Επιθετικογενές μπακ για να συμπληρώσει τα στοιχεία του αμυντικογενή Μπακάκη έψαχνε, επιθετικογενές μπακ βρήκε. Η λίστα του αποτελούνταν από παίκτες παρόμοιων χαρακτηριστικών και δεν μπήκε καθόλου στη λογική «Δε θέλει να έρθει στην Ελλάδα η πρώτη μου επιλογή, τι να κάνω και εγώ», η οποία ταλαιπώρησε αρκετούς τεχνικούς διευθυντές και την ΑΕΚ γενικότερα την τελευταία 7ετία καθώς συνδυάστηκε πολλές φορές με παίκτες εντελώς διαφορετικών χαρακτηριστικών σε σχέση με τον πρώτο στόχο. Στα αξιοσημείωτα ότι η καλή στόχευση επιτεύχθηκε μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, γεγονός αισιόδοξο για τον αγωνιστικό σχεδιασμό της επόμενης μέρας.
ΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Κέρδισε έως 1.000.000€ σε έναν από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς που έγιναν ποτέ!(21+ | Παίξε Υπεύθυνα)