Quantcast
1 ΣΧΟΛΙΑ

Όλο το πλάνο για τη European Super League

Σύμφωνα με πηγές, το πλάνο καταρτίστηκε με βάση το πώς λειτουργεί η παγκόσμια αγορά, αλλά και τα τηλεοπτικά

Οι Times έφεραν στο φως το πλάνο της European Super League, ένα σχέδιο το οποίο, εάν πραγματοποιηθεί, θα αναδιαμορφώσει το παγκόσμιο πεδίο του ποδοσφαίρου.

Τη στιγμή που οι διεθνείς Ποδοσφαιρικές Ομοσπονδίες κρίνουν τη European Super League ως μια σοβαρή απειλή για το ποδόσφαιρο, τα ιδρυτικά μέλη της Λίγκας προσφέρουν ένα ποσό έως και 350 εκατομμυρίων ευρώ για κάθε συμμετοχή στον θεσμό.

Έξι αγγλικές ομάδες θα είναι στα 15 ιδρυτικά μέλη, σύμφωνα με τις πηγές που υπάρχουν ενώ φέρεται να έχουν εμπλακεί και ομάδες όπως οι Ρεάλ, Μίλαν και Γιουνάιτεντ. Μία Super League που θα έχει στόχο να αντικαταστήσει το Τσάμπιονς Λιγκ!

Πρόκειται για μία πρόταση 18 σελίδων. Ένα έγγραφο που έχει διαρρεύσει για το πλάνο της Super League. Οι Times αποκάλυψαν πως υπάρχουν 15 ιδρυτικά μέλη και άλλες 5 ομάδες που θα προκρίνονται κάθε χρόνο. Θα χωριστούν σε δύο γκρουπ των 10 ομάδων και θα παίζουν 18 έως 23 παιχνίδια τη σεζόν.

Το έγγραφο αυτό επίσης δείχνει πως τα έσοδα για τα 15 ιδρυτικά στελέχη θα είναι τεράστια σε σχέση με άλλες ομάδες στην Ευρώπη. Ακόμα και με το να αποκτούν το δικαίωμα να δείξουν τα παιχνίδια τους σε δικές τους πλατφόρμες. Η παρουσία αυτού του εγγράφου και αυτών των στοιχείων έχει θορυβήσει για τα καλά την μεγάλη ιεραρχία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Η FIFA θέλησε να πάρει δραστικά μέτρα και έτσι ενημέρωσε σε συνεργασία με την UEFA πως όποιος παίκτης ή ομάδα μετάσχει εκεί θα αποκλειστεί από κάθε άλλη διεθνή διοργάνωση. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχει απόφαση ευρωπαϊκού δικαστηρίου που κάνει πιο εύκολη τη δημιουργία μίας τέτοιας διοργάνωσης καθώς θα μπορεί να πραγματοποιείται χωρίς την έγκριση των Διεθνών Αρχών.

Σύμφωνα με τις πηγές που υπάρχουν το πλάνο της Super League έχει φτιαχτεί σύμφωνα με το πως λειτουργεί η παγκόσμια αγορά και τα τηλεοπτικά. Οι έξι ομάδες από την Αγγλία μπορεί να είναι οι Big Six. Συν 3 από Ισπανία, 3 από Ιταλία, 2 από Γερμανία και 1 από Γαλλία. Η επενδυτική JP Morgan είναι σε συζητήσεις για να χρηματοδοτήσει το πρότζεκτ.

Οι προτάσεις της Super League είναι: Οι 15 ιδρυτικές ομάδες θα μοιραστούν ένα αρχικό ποσό 3.5 δις, κάτι που σημαίνει ποσά από 310 εκατομμύρια έως 89 ανά ομάδα, που μπορούν να επενδυθούν σε γήπεδα, προπονητικές εγκαταστάσεις και να αναπληρώσουν τα χαμένα έσοδα από τον Covid 19.

  • Δύο γκρουπ των 10 ομάδων θα παίζουν εντός και εκτός έδρας. Η πρώτη 4άδα από κάθε όμιλο θα προχωράει σε προημιτελικούς των 2 αγώνων, ημιτελικούς και σε μονό τελικό
  • Τα ματς θα γίνονται μεσοβδόμαδα και οι ομάδες θα μπορούν να συνεχίσουν να παίζουν στα πρωταθλήματά τους
  •  Οι ομάδες θα έχουν το δικαίωμα να δείξουν 4 παιχνίδια τους μες στη σεζόν σε δικές τους πλατφόρμες και με εικόνα σε όλον τον κόσμο
  • Τα έσοδα από τηλεοπτικά και χορηγίες θα επωφελούν τα ιδρυτικά μέλη: 32.5% τις εκατό θα μοιράζεται ισόποσα ανάμεσα στις 15 ομάδες και μετά ένα άλλο 32.5% μεταξύ των ομάδων της Super League συμπεριλαμβανομένων και των πέντε που θα έχουν προκριθεί
  • 20% θα είναι χρήματα που θα δίνονται με το σύστημα της Premier League και σύμφωνα με το που θα τερματίζουν στον θεσμό οι ομάδες ή στους ομίλους τους εάν δεν περνάνε στη νοκ άουτ φάση
  • Το υπόλοιπο 15% θα είναι ανάλογα με την εμπορικότητα της κάθε ομάδας
  • 12 ομάδες θα προκρίνονται για το νέο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Συλλόγων της FIFA
  • Ένα 55% των εσόδων θα δίνεται για μισθούς και μεταγραφές
  •  Θα υπάρχει επιτροπή οικονομικής παρακολούθησης για το που θα ξοδεύουν τα χρήματα οι ομάδες

Το αρχικό ποσό των 3.5 δις είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο για να βασιστεί κάποιος. Το πλάνο βασίζεται και πολύ στα έσοδα που θα πάρει η διοργάνωση από τηλεοπτικά δικαιώματα και δικαιώματα μετάδοσης αλλά και χορηγίες. Η παρουσία τέτοιων προτάσεων σήμαναν συναγερμό στις FIFA και UEFA. Η Super League δείχνει ικανή να δώσει ένα ισχυρό πλήγμα στο Τσάμπιονς Λιγκ, το οποίο βασίζεται στις τοπ ομάδες του για να προσελκύσει χορηγούς και τηλεοπτικά.

Ο Λαρς Κρίστερ Όλσον, πρόεδρος των ευρωπαϊκών Λιγκών, που εκπροσωπεί τα πρωταθλήματα όλα όπως και την Premier σχολίασε: "Πρόκειται για μία σημαντική απειλή για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Μία κλειστή Super League με έναν συγκεκριμένο αριθμό ομάδων θα λειτουργεί όπως στη Λατινική Αμερική και θα επιφέρει σοβαρά προβλήματα".

Οι FIFA, UEFA και άλλες πέντε Συνομοσπονδίες εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση πως όποιος παίκτης ή ομάδα μετάσχει στον θεσμό αυτό θα αποκλείεται από διοργανώσεις όπως το Μουντιάλ και το Euro. Σύμφωνα με την ανακοίνωση θα γίνει και συνάντηση με τον Φλορεντίνο Πέρεθ, πρόεδρο της Ρεάλ Μαδρίτης, που εμφανίζεται ως κινητήριο μοχλός πίσω από αυτό το πρότζεκτ. Συνάντηση επίσης με τον ομόλογό του στη Γιουβέντους, Αντρέα Ανιέλι, που είναι πανίσχυρος στην Ένωση των Ευρωπαϊκών Συλλόγων. Η UEFA από την άλλη επεξεργάζεται το πλάνο της για το Τσάμπιονς Λιγκ και το πως να αλλάξει από το 2024 και μετά.

Η κοινή αυτή ανακοίνωση είναι σημαντική διότι την έχει υπογράψει και ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο. Ο Πέρεθ αυτά τα σχέδια του τα είχε παρουσιάσει το 2019 και ο Ινφαντίνο δεν ήταν αντίθετος μέχρι τώρα όμως. Τον Οκτώβριο είχε πει πως δεν τον ενδιαφέρει μία ευρωπαϊκή Super League. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Ινφαντίνο αντιτίθεται επίσημα σε αυτή τη διοργάνωση. Παράλληλα η FIFA συμφώνησε σε όλα με την UEFA για ένα νέο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Συλλόγων με 24 ομάδες και νέο format. Η ανακοίνωση επισημαίνει κατηγορηματικά πως μία τέτοια διοργάνωση δεν πρόκειται να αναγνωριστεί ούτε από τη FIFA ούτε από κανέναν άλλον. Και φυσικά αναφέρονται οι επιπτώσεις για ομάδες και παίκτες.

Η FIFA ξεκαθαρίζει πως όποια διοργάνωση υπάρχει ή προκύπτει θα πρέπει να είναι αναγνωρισμένη από εκείνη ή οικείες της Συνομοσπονδίες. Υπό αυτό το πρίσμα αναγνώρισε και αναγνωρίζει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Συλλόγων που θα πάρει μία νέα μορφή, ένα νέο format. Αναγνωρίζει επίσης τις διοργανώσεις που βρίσκονται υπό την αιγίδα των άλλων Συνομοσπονδιών. Η UEFA όπως αποκάλυψαν οι Times θέλει να εφαρμόσει ένα επαναστατικό 'ελβετικό σύστημα' για το format του Τσάμπιονς Λιγκ από το 2024 και μετά όπως και για το Europa αλλά και για τη νέα διοργάνωση, το  Europa Conference League.

Το μοντέλο αυτό θα έχει 32 ή 36 ομάδες σε μία κατηγορία που θα κληρώνονται να παίζουν με δέκα αντιπάλους με ποικιλία αγωνιστικού επιπέδου. Θα πέφτουν δηλαδή πάνω σε τυχαίους αντιπάλους. Η βαθμολογία που θα προκύπτει θα αναδεικνύει τις ομάδες για τη νοκ άουτ φάση.

Ο Καρλ Χάιντζ Ρουμενίγκε, πρόεδρος της Μπάγερν Μονάχου και άλλοτε ισχυρός άνδρας της Ένωσης Ευρωπαϊκών Συλλόγων, την περασμένη εβδομάδα στήριξε τις αλλαγές και τόνισε πως η φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ έχει γίνει βαρετή.

Οι Γιουνάιτεντ και Λίβερπουλ αρνήθηκαν να κάνουν σχόλιο. Ο εκτελεστικός πρόεδρος, Εντ Γούντγουορντ, είπε σε φόρουμ φιλάθλων της Μάντσεστερ τον Νοέμβριο ότι η ομάδα είναι σε συζητήσεις για το μελλον των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Για ένα σημαντικό διάστημα πάντως είχε επικεντρωθεί στο να ισχυροποιηθεί στην Ένωση Ευρωπαϊκών Συλλόγων.


Κέρδισε έως 1.000.000€ σε έναν από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς που έγιναν ποτέ!
(21+ | Παίξε Υπεύθυνα)

ΣΧΟΛΙΑΑΡΘΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣΧΟΛΙΑ
AEK_ORIGINAL_1924 - 22/1/2021 12:38

Μα πόσο είναι κρίμα,

γίναν όλα μπίζνα και χρήμα...

ΕΠΟΜΕΝΟ