0 ΣΧΟΛΙΑ

Επιστολή-απάντηση του Γ.Γ.Α. στον Πρόεδρο της Ε.Ο.ΠΕ.

Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς απέστειλε επιστολή-απάντηση στην επιστολή του Προέδρου της Ε.Ο.ΠΕ. Γιώργου Καραμπέτσου σχετικά με το χρονοδιάγραμμα επιστροφής των προπονήσεων και των αγώνων πετοσφαίρισης.

Αγαπητέ κ. Πρόεδρε,

Σας ευχαριστώ για την Επιστολή της 28.11.2020 που μου δίνει τη δυνατότητα να διευκρινίσω κάποια πράγματα ως Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού και ως Συντονιστής της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Πράγματι, όπως αναφέρετε, είμαστε σε διαρκή επαφή για τα θέματα της πανδημίας ήδη από την προηγούμενη άνοιξη. Αυτό είναι άλλωστε απαραίτητο γιατί η αντιμετώπιση της πανδημίας στον αθλητισμό είναι ένα «ομαδικό άθλημα». Χρειάζεται συνεννόηση και σύμπνοια από την Πολιτεία, τις Ομοσπονδίες, τα Σωματεία και τους Αθλητές. Ήδη το καλοκαίρι καταφέραμε να ολοκληρωθεί περίπου το 90% της αγωνιστικής δραστηριότητας σε όλα τα αθλήματα χάρη στις προσπάθειες όλων μας.

Στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (ΓΓΑ) στην ενότητα «Αθλητισμός και COVID19» υπάρχουν περισσότερα από 200 κείμενα (οδηγίες, πρωτόκολλα, νομοθεσία, έντυπα κλπ) ενώ μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής διεύθυνσης που δημιουργήθηκε [email protected] έχουν απαντηθεί περισσότερα από 2500 emails από τον Μάιο έως σήμερα. Σήμερα όμως η κατάσταση είναι διαφορετική από ότι το καλοκαίρι. Όταν έχουμε 100 συμπολίτες μας νεκρούς την ημέρα (θυμίζω το καλοκαίρι είχαμε 200 νεκρούς συνολικά, από την έναρξη της πανδημίας) τα δεδομένα έχουν αλλάξει.

Επειδή, όπως ακριβώς αναφέρετε, έχω υπάρξει στη θέση των αθλητών, καταλαβαίνω απόλυτα την αγωνία και την ανασφάλεια που νιώθουν, όταν αυτή τη στιγμή είναι ένα μήνα εκτός γηπέδων και βλέπουν την αγωνιστική σεζόν να κινδυνεύει. Από την άλλη όμως, πρέπει να μπούμε και στη θέση ενός γιατρού που βλέπει να επιδεινώνονται 5 περιστατικά και έχει διαθέσιμη μόνο 1 θέση στη ΜΕΘ. Αυτά τα δύο (συναθροίσεις/μετακινήσεις και διασπορά) οι επιστήμονες τα θεωρούν αλληλένδετα, η διασπορά είναι συνάρτηση των συναθροίσεων/μετακινήσεων και αυτή τη στιγμή πρωταρχική προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση της οξείας φάσης του 2ου κύματος της πανδημίας για να αντέξει το σύστημα υγείας.

Θέλω να πιστεύω ότι η συνολική εικόνα θα βελτιωθεί στις επόμενες ημέρες και η πίεση στο σύστημα υγείας θα μειωθεί ώστε να ανοίξουν περισσότερο οι κοινωνικές δραστηριότητες. Έχουμε έτοιμο τον οδικό χάρτη με προτεραιοποίηση των αθλητικών δραστηριοτήτων που θα ανοίγουν σταδιακά, καθώς και τον αυστηρό τρόπο με τον οποίο θα γίνεται αυτό. Για παράδειγμα, οι προπονήσεις στα ομαδικά αθλήματα θα γίνονται με συγκεκριμένη λίστα αθλητών, σε συγκεκριμένο χώρο, για συγκεκριμένο ωράριο και με εβδομαδιαίο προληπτικό έλεγχο (test COVID19). Μάλιστα αυτό το σχέδιο θα διευκολυνθεί από το γεγονός ότι η κυβέρνηση θέσπισε διατίμηση στα test COVID19, οπότε γίνονται πιο προσιτά.

Θεωρώ ότι με αυτά τα αυστηρά δεδομένα, η σταδιακή επανέναρξη κάποιων αθλητικών δραστηριοτήτων μπορεί να είναι από τα πρώτα πράγματα που μπορούν να «ανοίξουν» με αυξημένη ασφάλεια. Για όλα αυτά θα περιμένουμε το πράσινο φως από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.

Για να μην δημιουργείται καμία παρεξήγηση για διακρίσεις μεταξύ των αθλημάτων, να σημειώσω ότι τα πρωταθλήματα Superleague1 και Basketleague που συνεχίζονται, είχαν ήδη καταρτήσει και ξεκινήσει με τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα από το καλοκαίρι και έτσι πήραν πρώτοι το πράσινο φως από την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων. Στο σημείο αυτό πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της ΓΓΑ έχει αρμοδιότητα στον καθορισμό των λειτουργικών παραμέτρων της διαχείρισης της πανδημίας στον αθλητισμό (έκδοση οδηγιών, έγκριση πρωτοκόλλων, διαχείριση κρούσματος κλπ), ενώ στα μείζονα ζητήματα που αφορούν στα περιοριστικά μέτρα όπως είναι η διεξαγωγή ή όχι αθλητικών δραστηριοτήτων και ποιων, εισηγείται στην Κυβέρνηση η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας που έχει την εμπειρία και όλα τα δεδομένα στη διάθεσή της.

Με βάση τα παραπάνω όπως καταλαβαίνετε η γνωστοποίηση ημερομηνίας επανέναρξης της αθλητικής δραστηριότητας συναρτάται από τη συνολική εικόνας της πανδημίας στη χώρα μας. Μπορώ να σας πω πώς θα γίνει η επανέναρξη (περιέγραψα λίγο παραπάνω για τα ομαδικά αθλήματα), αλλά δεν μπορώ να σας πω πότε θα γίνει. Λάβετε επίσης υπόψιν ότι, για να ξεκινήσουν οι αγωνιστικές υποχρεώσεις, θα πρέπει να έχουν ανοίξει οι εγκαταστάσεις για προπονήσεις τουλάχιστον 3-4 εβδομάδες πριν. Αυτό που ζητείται από την αθλητική κοινότητα είναι υπομονή και προσαρμογή της αθλητικής δραστηριότητας, όσο αυτό είναι εφικτό, στις συνθήκες περιορισμού.

Από τη νέα χρονιά και με τα δεδομένα που ήδη υπάρχουν πιστεύω ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν. Αρκεί να δείξουμε όλοι αυτοπειθαρχία και σεβασμό στους κανόνες, γιατί οποιοσδήποτε εφησυχασμός επιτρέπει στον κορονοϊό να επανέλθει με ταχύτητα και σφοδρότητα, όπως φάνηκε το φθινόπωρο. Είμαι αισιόδοξος ότι οι όποιες αναπόφευκτες παύσεις στην αγωνιστική δραστηριότητα, θα μπορέσουν να καλυφθούν στο νέο έτος. Ευελπιστώ ότι ο σταδιακός, αυστηρός, ελεγχόμενος, πειθαρχημένος τρόπος επανέναρξης της αθλητικής δραστηριότητας θα τύχει της αποδοχής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για να εισηγηθούν θετικά, όταν και εφόσον το επιτρέψει η συνολική εικόνα. Ο αθλητισμός έδειξε εξάλλου ότι ξέρει και μπορεί να πειθαρχεί.

Γιώργος Μαυρωτάς
Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού.


Κέρδισε έως 1.000.000€ σε έναν από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς που έγιναν ποτέ!
(21+ | Παίξε Υπεύθυνα)

ΣΧΟΛΙΑΑΡΘΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΕΠΟΜΕΝΟ

 

 

30/08 - 20:07
Ομάδες – μύθοι έρχονται στο ΟΑΚΑ
combatiente_21 - 27/01 - 17:51
---προσοχή στην μπενφικα με μια φάση μπορεί να βάλει 4 γκολ...
04/02 - 21:34
Το κλαρίνο του αιώνα!
the_teacher - 25/01 - 01:35
---Πρέπει να έχει ξεφύγει το θέμα με την κλιματική αλλαγή, γιατί στο Καραϊσκάκη έβρεξε Π@@ΤΣΕΣ Μην το κόψετε ρεεεε
26/01 - 14:37
Μπέρδεμα με Νταντσένκο!
DF1972 - 27/01 - 01:04
---Σοβαρά τώρα; Σαν ΟΠΑΔΟΣ της ΑΕΚ (και όχι φίλαθλος) απαιτώ από την διοίκηση να με ενημερώσει γιατί έφυγε ο Ιβιτς. Όπως ενημερώθηκα για Παπασταθοπουλο και Λιβάγια. Θέλω την ίδια ενημέρωση!
24/01 - 21:37
Πήγαινε για θρίαμβο αλλά πλήρωσε ένα παιδικό λάθος
Φοίνικας - 26/01 - 15:40
---Α. Γαλανόπουλος καλύτερος το γηπέδου. Ψυχαρα και ηγετική παρουσία. Ο πιο ολοκληρωμένος χαφ που έχουμε αυτή την στιγμή. Υπενθυμίζεται οτι του προτάθηκαν για ανανέωση ανά χρόνια 180 Χιλ, 200 Χιλ, 220 Χιλ κι επειδή δεν δέχτηκε αμέσως, η προσφορά αποσύρθηκε. Κι όλα αυτά την στιγμή που τον Λιβαγια τον λιβανιζουμε για 7 μήνες. Αυτόν τον παιχταρα θα τον είχαμε χάσει τσάμπα αν δεν ήταν ψυχαρα και ΑΕΚαρα. Αν ο Μανταλος έχει τσίπα, του δίνει το περιβραχιονιο σήμερα κιόλας.Β. Μανταλος (αφού τον ανέφερα) σταθερά απών από τα μεγάλα ματς. Το ίδιο και ο Λιβαγια ο οποίος έχει την ευκαιρία να κάνει το 1-3 και την κλωτσάει. Αν θέλει ο Μανταλος να παραμείνει με 400 χιλιάρικα και ο Λιβαγια με 500 χιλ για να καθαρίζουν Ατρομητους και Παναιτωλικους και να είναι ρολιστες, με το καλό να μεινουν. Ο Μανταλος πρεπει να απαλλαγεί από τον ρόλο του ηγέτη που δεν μπορεί να βαστάξει μπας και απελευθερωθει και ο Λιβαγια είτε να μείνει με τους ανωτέρω όρους είτε να πάει στο καλό. 1 μυριο δεν θα βρει πουθενά πέρα από Αραβιες και Σία.Γ. Θα ήθελα να δω ένα στατιστικό στοιχείο για το πόσα κόρνερ και φάουλ καθάρισε πέρυσι ο Βρανιες μόνος του και πόσα έχουν καθαρίσει φέτος ολοι οι σέντερ μπακ μας μαζί. Αυτό βέβαια δεν αθωώνει την υπόλοιπη ομάδα που δεν μπορούν να πάρουν κεφάλια από τον Ουαρντα είτε παίζει με Βόλο είτε με ΠΑΟΚ.Δ. Λέγαμε ότι η άμυνα θα κριθεί σε σοβαρό ματς, σήμερα δηλαδή. Και ενώ οι κεντρικοί αμυντικοί τα πήγαν γενικά καλά, πληρώνουμε ότι δίπλα στον ΧΨ Λατσι ή Σβάρνα δεν είναι ένας έμπειρος παιχταράς είτε να στείλει την μπάλα πλάγιο σε εκείνη την φάση είτε να φωνάξει στον συμπαίχτη του να την στείλει πλάγιο. Θα κάψουμε τον Λατσι που είναι παιχταράς και την εντυπωσιακή άνοδο Σβάρνα με Χιμένεθ με τις εμμονές μας.Ε. Το "Δ" δεν αναιρεί ότι το μεγαλύτερο έγκλημα είναι του Αθανασιάδη. Αυτά ούτε στο μίνι σοκερ που παίζουμε μεταξύ μας δεν τα κάνουμε. Έχει παίξει 5-6 ματς ο άνθρωπος και έχει κρεμάσει την ομάδα στα δύο από αυτά. Τσιντωτα είδαμε επίσης. Καλά κάναμε και τους δώσαμε ευκαιρία αλλά δεν μπορούν. Τερματοφυλακα χτες.ΣΤ. Γκαρσία υπερπαιχτουρα. Κι αν ο Λιβαγια ήταν για μια φορά συνεπής με την εικόνα της βεντέτας όχι μόνο στα λόγια αλλά και μέσα στο γήπεδο, θα έγραφε δύο ασίστ. Αυτός είναι παιχταράς που αξίζει συμβόλαιο εκατομμυρίου.Ζ. Εντυπωσιακή άνοδος Μπακακη αλλά είναι ένας και φέρνουμε ένα στοίχημα σύμφωνα με τα στατιστικά του των τελευταίων έξι μηνών. Θα κριθεί στο γήπεδο. Αυτοί που έχουν ήδη κριθεί είναι Λοπες και Ινσουα και δυστυχώς δεν κάνουν.Η. Φτάσαμε 23 Γενάρη. Η ομάδα έχει εξαιρετικά στοιχεία, μην τα ακυρώσουμε με εμμονές σε Λιβαγια και άρνησης ενίσχυσης της αμυνας.Θ. Περιστέρι εικόνες από σκληρή παράγκα αλλά ακόμα χειρότερη γιατί πλέον έγινε με var. Είχε δεν είχε ο Αυγενακης τα γύρισε όλα και τα έκανε όπως ήθελε ο κολλητός του. Αυτό σήμερα ήταν επίδειξη ισχύος ξεκάθαρα.Ι. Σωκράτη είσαι ελαχιστος ως ανθρωπος τελικά. Κριμα
11/01 - 21:34
Παλικαρίσιο διπλό η ΑΕΚ
Stratonian75 - 25/01 - 01:36
---Δυστυχώς όσοι μιλάτε και ρίχνετε δηλητήριο δεν έχετε ιδέα από ποδόσφαιρο, απλά θέλετε να βγάλετε και πάλι τα προσωπικά σας κόμπλεξ. Σήμερα είδαμε μια ομάδα που για 40 λεπτά έπαιζε με παίκτη λιγότερο και δεν κινδύνευσε στιγμή, δείχνοντας μεγάλο πάθος και οργάνωση. Ο Νέλσον που θέλετε να φύγει τους παίζει μόνος του, ο Μάρκο που μας σκότωσε τον πατέρα κρατάει 2 παίκτες πάνω του συνεχώς ισοφαρίζοντας την έλλειψη ενός παίκτη μας. Ο Μπακάκης που τον αντιμετώπιζετε σαν εχθρό, έκανε το πιο καλό, παθιασμένο ματς της χρονιάς ως τώρα προσπαθώντας να βρίσκεται παντού ακόμα και όταν δεν μπορούσε. Ο Λόπεζ που θεωρούμε κακό παίκτη, έβαζε κεφάλι, πόδι, χέρι στην φωτιά χωρίς λεπτό προθέρμανσης. Και πάνω από όλα ο ΑΕΚΤΖΗΣ Μανόλο Χιμένεθ, ο πιο πετυχημένος προπονητής μας (είτε θέλετε κάποιοι είτε όχι) τα τελευταία 25 χρόνια, έχει κάνει κοουτσάρισμα για σεμινάριο μετά την κόκκινη, πιέζοντας την Λαμία ψηλά και κάνοντας καταπληκτικές αλλαγές καταφέρνωντας να σβήσει το ματς και να πάρει άνετα το τρίποντο με 10 παίκτες. Όσοι περιμένετε γκέλες για να βγάζετε χολή ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ! Η ΑΕΚ όπως δεκάδες μεγάλες ομάδες περνάει κρίση και θέλει δίπλα τους οπαδούς και όχι απέναντι. ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ! Και αν με χτύπησε το αγιάζι, το σακάκι μου κι αν στάζει, ΑΕΚΑΡΑ δεν με νοιάζει μιας και είμαστε μαζί!!!!!