0 ΣΧΟΛΙΑ

Νέα μελέτη αλλάζει όσα ξέραμε για τους Βίκινγκς

Μια τελείως λανθασμένη εικόνα φαίνεται ότι είχαμε ως τώρα για τους Βίκινγκ καθώς στην πραγματικότητα ίσως δεν ήταν τόσο… αιμοβόροι, ούτε τόσο ξανθοί!

Ήδη έρευνες που έχουν γίνει έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι Βίκινγκς -σε αντίθεση με την κοινή αντίληψη – ήταν ένας κοινωνικός λαός. Μια νέα μελέτη των Πανεπιστημίων του Κέιμπριτζ και της Κοπεγχάγης, η μεγαλύτερη του είδους της, που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στην επιθεώρηση Nature, αλλάζει ακόμα περισσότερο τα δεδομένα. Σύμφωνα  με αυτή πολλοί Βίκινγκς ήταν καστανοί και δεν κατάγονταν αποκλειστικά από τη Σκανδιναβία.

Στη μελέτη, που διήρκεσε έξι χρόνια, αρχαιολόγοι και άλλοι επιστήμονες ανέλυσαν με τεχνολογία DNA τους σκελετούς άνω των 400 Βίκινγκς από ταφικά σημεία στη Σκανδιναβία, τη Γροιλανδία και τη Βρετανία. Σε ένα από τα συμπεράσματα που κατέληξαν οι επιστήμονες ήταν ότι οι Βίκινγκς δεν κατάγονταν αποκλειστικά από τη Σκανδιναβία, αφού είχαν γονίδια και από τη νότια Ευρώπη και την Ασία.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι σε ταφικά σημεία των Βίκινγκς στη Σκωτία, είχαν ταφεί και ντόπιοι, οι οποίοι ίσως είχαν ακολουθήσει την ζωή των Βίκινγκς. Σύμφωνα με τους ερευνητές τα ευρήματά τους ανατρέπουν πολλές παγιωμένες αντιλήψεις αναφορικά με τους Βίκινγκς και τις περίεργες συνήθειές τους. «Τα ιστορικά βιβλία θα πρέπει να αναθεωρηθούν. Μέχρι τώρα δεν γνωρίζαμε πώς ήταν από γενετικής άποψης η εμφάνιση των Βίκινγκς», λέει ο Έσκε Γουίλερσλεφ, συνεργάτης του κολεγίου Σεντ Τζονς του Κέιμπριτζ. Σημειώνει δε, ότι η νέα μελέτη καταρρίπτει την παραδοσιακή εικόνα των ξανθών Βίκινγκς καθώς «πολλοί ήταν καστανοί κι είχαν επηρεαστεί από γενετική εισροή εκτός της Σκανδιναβίας».

Η μελέτη αποκάλυψε επίσης, γενετικές διαφορές μεταξύ των διαφόρων πληθυσμών των Βίκινγκς στη Σκανδιναβία, πράγμα που υποδεικνύει ότι διάφορες ομάδες ήταν ίσως πιο απομονωμένες απ’ ό,τι πιστευόταν μέχρι σήμερα. Παράλληλα, φαίνεται ότι η «γενετική ταυτότητα των Βίκινγκς» δεν περιοριζόταν μόνον στους ίδιους, αφού δύο σκελετοί που βρέθηκαν στο Όρκνεϊ, ανοικτά των βορειοανατολικών ακτών της Σκωτίας σε τάφους Βίκινγκς, είχαν DNA παρόμοιο με εκείνο των σύγχρονων Ιρλανδών και Σκωτσέζων.

Η λέξη Βίκινγκ προέρχεται από τον σκανδιναβικό όρο «vikingr», που σημαίνει «πειρατής» και η εποχή της κυριαρχίας των Βίκινγκς ήταν μεταξύ του 800 μ.Χ. και του 1050 μ.Χ., όπως εξηγούν οι ερευνητές. Οι Βίκινγκς, ως γνωστόν, μετακινούνταν σ’ ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και πέρα από τον Ατλαντικό Ωκεανό, όχι μόνον για να λεηλατήσουν χωριά και μοναστήρια, αλλά και για να ανταλλάξουν προϊόντα, όπως γούνες, λίπος φώκιας και χαυλιόδοντες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ανδρικές αυτές ομάδες αποτελούνταν από συγγενείς, γείτονες και φίλους. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η γενετική κληρονομιά των Βίκινγκς είναι ακόμη παρούσα σήμερα, αφού το DNA τους εντοπίζεται στα γονίδια του 10% των Σουηδών και του 6% των Βρετανών.


Γράφεις ιστορία με καθημερινές προσφορές* & ενισχυμένες αποδόσεις (21+) *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

ΣΧΟΛΙΑΑΡΘΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΕΠΟΜΕΝΟ