0 ΣΧΟΛΙΑ

Όρεγκον: Χιλιάδες κάτοικοι ψάχνουν καταφύγιο από τις φωτιές (ΦΩΤΟ)

Βιβλική καταστροφή, ολόκληρες κοινότητες καταστράφηκαν

Κάτω από έναν σκεπασμένο με καπνό και στάχτες ουρανό, χιλιάδες άνθρωποι - ανάμεσά τους οικογένειες με μικρά παιδιά που εγκατέλειψαν από τις εστίες τους - ζουν για δεύτερη εβδομάδα μέσα σε καταφύγια ή ακόμα και στα αυτοκίνητά τους στο Όρεγκον που σαρώνεται από καταστροφικές πυρκαγιές.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με την προς το παρόν ασύμμετρη απειλή της ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς, ενώ σωστικά συνεργεία αναζητούν αγνοούμενους στα χαλάσματα κατεστραμμένων κοινοτήτων.

Με τους πόρους της Πολιτείας να αγγίζουν τα όριά τους, η κυβερνήτης του Όρεγκον Κέιτ Μπράουν ζήτησε από τον Λευκό Οίκο την υπογραφή μιας ομοσπονδιακής διακήρυξης περί φυσικής καταστροφής που θα εξασφάλιζε κρατική οικονομική ενίσχυση. Λίγο αργότερα ο πρόεδρος Τραμπ έβαλε την κρίσιμη υπογραφή.

Από τον Αύγουστο μέχρι και σήμερα, σχεδόν 4,5 εκατομμύρια στρέμματα γης έχουν καταστραφεί από τις φλόγες στο Όρεγκον, την Καλιφόρνια και την πολιτεία της Ουάσιγκτον, σκοτώνοντας τουλάχιστον 34 ανθρώπους και σβήνοντας από τον χάρτη μικρές κοινότητες με αθροιστικά χιλιάδες σπίτια.

Οι υπεύθυνοι κάνουν λόγω για φωτιά άνευ προηγουμένου ως προς την ένταση και την έκτασή της, σε μία περίοδο που η πανδημία κοροναϊού θέτει πολλούς περιορισμούς στην διαχείριση των πληγέντων, που πρέπει να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και προστασίας ακόμα και στους κέντρα παροχής βοήθειας για την αποφυγή εξάπλωσης της νόσου Covid-19.

Οι πυρκαγιές ξέσπασαν στην Καλιφόρνια στα μέσα Αυγούστου, στο Όρεγκον την περίοδο γύρω από την αργία της «Ημέρας της Εργασίας» και την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον. Πολλές από αυτές τις πυρκαγιές προκλήθηκαν από κεραυνούς και εντάθηκαν από τις υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ και τους θυελλώδεις ανέμους.

Οι καιρικές συνθήκες βελτιώθηκαν μόλις αυτή την εβδομάδα και οι πυροσβέστες τώρα παλεύουν να οριοθετήσουν τις πυρκαγιές. Σύμφωνα με την υπηρεσία Δασοπροστασίας και Πυρόσβεσης της Καλιφόρνιας (CalFire) 16.600 πυροσβέστες εξακολουθούν χθες να δίνουν μάχη με 25 μεγάλες πυρκαγιές.

Τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, η Καλιφόρνια έχει μετρήσει 25 νεκρούς και πάνω από 4.200 καμμένα σπίτια ενώ σχεδόν 3 εκατομμύρια στρέμματα έχουν γίνει στάχτη.

Στην Πολιτεία της Ουάσινγκτον, όπου έχουν καταστραφεί περίπου 400 κτίρια, περίπου 1 εκατομμύριο στρέμματα έχουν καεί και σχεδόν 500.000 κάτοικοι (το 10% του πληθυσμού) ήταν σε καθεστώς επιφυλακής για εκκένωση στο αποκορύφωμα της πύρινης λαίλαπας.

Με βάση την τελευταία καταμέτρηση, τουλάχιστον 16 άνθρωποι αγνοούνται ενώ στο Φοίνιξ του νοτιοδυτικού Όρεγκον, οικογένειες με μικρά παιδιά κοιμούνται στα αυτοκίνητά τους, βρίσκοντας καταφύγιο σε ένα δημοτικό κέντρο και σε εκκλησίες.

Πηγή: lifo.gr


ΣΧΟΛΙΑΑΡΘΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΕΠΟΜΕΝΟ