0 ΣΧΟΛΙΑ

Ο Μακρόν έπαθε... Σιράκ στην Ιερουσαλήμ (VIDEO)

Ο Γάλλος πρόεδρος εξοργίστηκε με τους Ισραηλινούς αξιωματικούς

Τον Ζακ Σιράκ θύμισε σήμερα ο Εμανουέλ Μακρόν καθώς κατά τη σημερινή του επίσκεψη στην Βασιλική της Αγίας Άννας στα Ιεροσόλυμα εξοργίστηκε με τους άνδρες της ισραηλινής ασφάλεια και απαίτησε σε αυστηρό τόνο να αποχωρήσουν, όπως είχε κάνει και ο Σιράκ.

Στην συγκεκριμένη εκκλησία κυματίζει από το 1856 η γαλλική σημαία, όταν οι Οθωμανοί την είχαν δωρίσει στον Γάλλο αυτοκράτορα Ναπολέοντα τον Γ’. Η Γαλλία θεωρεί πρόκληση όταν η ισραηλινή αστυνομία εισέρχεται σε εκκλησιαστικό συγκρότημα, σε ένα τμήμα της Ιερουσαλήμ και καταλήφθηκε και προσαρτήθηκε από το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967.

Το ίδιο ακριβώς συμβάν είχε σημειωθεί και στην επίσκεψη στην ίδια εκκλησία το 1996 του τότε προέδρου της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, ο οποίος είχε χάσει την υπομονή του με μέλη των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας. Μάλιστα απείλησε να αναχωρήσει από την χώρα λέγοντας σε έναν από αυτούς ότι η μεταχείρισή του ήταν μια «πρόκληση». Ο Σιράκ είχε αρνηθεί να μπει στην εκκλησία της Αγίας Άννας, μέχρι να φύγουν οι ισραηλινές δυνάμεις από το σημείο.

Τώρα, ο Μακρόν βρέθηκε στριμωγμένος στο κέντρο ενός πολυπληθούς κύκλου μεταξύ των μελών της δικής του υπηρεσίας προστασίας και του προσωπικού των ισραηλινών δυνάμεις ασφαλείας, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν αρκετοί ένστολοι αστυνομικοί, κάτω από μια αψιδωτή πύλη που οδηγεί στην εκκλησία.

Ο Γάλλος πρόεδρος τότε φωνάζει στα αγγλικά στους Ισραηλινούς φύλακες ασφαλείας: «Δεν μου αρέσει αυτό που κάνατε μπροστά μου». Χαμηλώνοντας τον τόνο της φωνής του, στη συνέχεια τους είπε: «Περάστε έξω. Συγγνώμη, ξέρετε τους κανόνες. Κανείς δεν χρειάζεται να προκαλέσει οποιονδήποτε».

Μιλώντας μετά σε δημοσιογράφους ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε πως το περιστατικό έληξε ευχάριστα και έδωσαν τα χέρια με τους αξιωματικούς των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας.

Σε ερωτήσεις για το περιστατικό, εκπρόσωποι της ισραηλινής κυβέρνησης και αστυνομίας δεν απάντησαν.


ΣΧΟΛΙΑΑΡΘΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΕΠΟΜΕΝΟ