0 ΣΧΟΛΙΑ

Οι δολοφονίες πολιτών από την αστυνομία του Ρίο Ντε Τζανέιρο σημείωσαν ρεκόρ!

Περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά

Το 2019 η αστυνομία του Ρίο ντε Ζανέιρο στη Βραζιλία σκότωσε 1.810 ανθρώπους σπάζοντας κάθε ρεκόρ του παρελθόντος  παρουσιάζοντας αύξηση κατά 18%! Τα νούμερα αυτά σημαίνουν ότι η αστυνομία σκότωνε πέντε ανθρώπους ανά ημέρα.

Στα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα το Ινστιτούτο Δημόσιας Ασφάλειας της τοπικής κυβέρνησης του Ρίο (ISP), καταγράφεται πάντως μείωση 19% στις δολοφονίες από πρόθεση (εκτός αστυνομίας) στο σύνολο της Πολιτείας, με 3.995 περιπτώσεις (έναντι 4.950 το 2018).

Τα στατιστικά αυτά έρχονται μετά τον πρώτο χρόνο διοίκησης του Ρίο από τον νέο κυβερνήτη Βίλσον Βίτζελ, ο οποίος εξελέγη χάρις στην ιδεολογική εγγύτητά του με τον ακροδεξιό πρόεδρο της χώρας Ζαΐχ Μπολσονάρου. Ο ίδιος έχει κατά καιρούς υποστηρίξει τη χρήση ακροβολισμένων ελεύθερων σκοπευτών της αστυνομίας, ώστε να εξουδετερώνονται από απόσταση οι ύποπτοι που διαθέτουν όπλο.

«Όταν βλέπουμε πως οι δυνάμεις της τάξης είναι υπεύθυνες για πάνω από το ένα τρίτο των βίαιων θανάτων, αυτό καταδεικνύει μέχρι ποιου βαθμού το μοντέλο ασφαλείας μας χαρακτηρίζεται από την αστυνομική βία», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σίλβα Ράμος, ειδικός στο Κέντρο Ερευνών για την Ασφάλεια των Πολιτών (CESEC) του πανεπιστημίου Κάντζιντου Μέντες, καταγγέλλοντας τον κυβερνήτη πως η τακτική του εστιάζεται στην «άμεση σύγκρουση κι όχι στην πληροφόρηση και τον σχεδιασμό».

Σύμφωνα με τον ίδιον, ο Βίτζελ «ξεκίνησε τη θητεία του με μία πολύ επιθετική ρητορεία, όμως οι παράπλευρες συνέπειες, ιδίως τα παιδιά που έχαναν τη ζωή τους από αδέσποτες σφαίρες, είχαν τέτοια απήχηση που τον έκαναν να αλλάξει τακτική».

Γι’ αυτό, τα στοιχεία του ΙSP δείχνουν προοδευτική μείωση του αριθμού των νεκρών από χέρι αστυνομικού κατά τη διάρκεια του β’ εξαμήνου (196 τον Ιούλιο, 173 τον Αύγουστο, 154 τον Σεπτέμβριο, 144 τον Οκτώβριο, 135 τον Νοέμβριο και 124 τον Δεκέμβριο).


ΣΧΟΛΙΑΑΡΘΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΕΠΟΜΕΝΟ