0 ΣΧΟΛΙΑ

Έρχεται η νέα ΕΡΤ: Περιορισμένες αθλητικές μεταδόσεις, έμφαση στην μυθοπλασία και την ενημέρωση

Ο πρόεδρος της ΕΡΤ, κ. Κωνσταντίνος Ζούλας και ο διευθύνων σύμβουλος, κ. Γιώργος Γαμπρίτσος παρουσίασαν τον σχεδιασμό τους ανακοινώνοντας και εθελούσιες εξόδους

Ο πρόεδρος της ΕΡΤ, κ. Κωνσταντίνος Ζούλας και ο διευθύνων σύμβουλος, κ. Γιώργος Γαμπρίτσος, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, τρεις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας διοίκησης της δημόσιας τηλεόρασης μιλώντας για τα σχέδιά τους για την δημόσια τηλεόραση και την κατάσταση στην οποία την απρέλαβαν.

 Ο κ. Ζούλας μίλησε για την κατάσταση στην οποία παρέλαβαν την ΕΡΤ και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα «εξωφρενικά ποσά» που αποφάσισε η προηγούμενη διοίκηση να διατεθούν για την αγορά των αθλητικών δικαιωμάτων, κυρίως του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αυτά, λειτούργησαν υπονομευτικά για την παραγωγή οποιουδήποτε άλλου προγράμματος, σημείωσε ο κ. Ζούλας.

Ο Κωνσταντίνος Ζούλας επεσήμανε ότι μία από τις πρώτες πρωτοβουλίες που ανέλαβε η νέα διοίκηση της ΕΡΤ ήταν η αλλαγή στην εικόνα της ενημέρωσης, με εκπομπές και δελτία ειδήσεων που στοχεύουν στην ανάκτηση της πολυφωνίας και της αμεροληψίας, δίνοντας βήμα σε όλες τις φωνές, χωρίς περιορισμούς, όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος.

Ο πρόεδρος της ΕΡΤ πρόσθεσε ότι με τη σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού και του προέδρου της Βουλής, η κάλυψη των κομματικών ομιλιών -μόνο τα τελευταία τρία χρόνια μεταδόθηκαν 389 από την ΕΡΤ- γίνεται πλέον αποκλειστικά από το κανάλι της Βουλής και την ιστοσελίδα της ΕΡΤ, βάζοντας έτσι οριστικό τέλος στην προβληματική πρακτική των συνεχών διακοπών του προγράμματος, που αλλοίωναν τη φυσιογνωμία και την ταυτότητα των καναλιών της.

Από την πλευρά του ο κ. Γαμπρίτσος παρουσίασε τον σχεδιασμό της νέας διοίκησης της ΕΡΤ, επισημαίνοντας ότι στις προτεραιότητές της βρίσκονται η ανανέωση του προσωπικού και ο σχεδιασμός εθελούσιας, η ορθολογικότερη κατανομή των πόρων σε πρόγραμμα και επενδύσεις, η οργανωτική δομή που ταιριάζει καλύτερα στο σημερινό περιβάλλον των τριών μέσων, η αποσύνδεση από το στενό δημόσιο τομέα και η αύξηση των ωφέλιμων οικονομικών.

Μάλιστα τόνισε ότι η νέα διοίκηση της ΕΡΤ μέσα στους τρεις πρώτους μήνες της θητείας της προχώρησε στον εξορθολογισμό του κόστους των αθλητικών δικαιωμάτων (SL1, SL2) εξοικονομώντας περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ, τη βελτίωση του ενημερωτικού περιεχομένου, την εκπλήρωση εκκρεμουσών οικονομικών υποχρεώσεων, εφάρμοσε την ΚΥΑ περί συμψηφισμών, επιδιώκοντας παράλληλα τη βελτίωση των οικονομικών όρων για τους εργαζόμενους, ενώ συνεργάζεται με τα αντιπροσωπευτικά σωματεία για μια νέα ΣΣΕ.

Η νέα ΕΡΤ: Εμφαση στη μυθοπλασία

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ δήλωσε ότι θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην επικοινωνία με το κοινό και την προβολή της εταιρείας με σύγχρονες μεθόδους μάρκετινγκ. Με πλήρη αξιοποίηση των νέων μέσων, η επικοινωνιακή πολιτική της εταιρείας θα προχωρά σε επιλογή και προγραμματισμό περιεχομένου με βάση τις προτιμήσεις του κοινού και τη φυσιογνωμία των καναλιών της ΕΡΤ.

Σε ό,τι αφορά στο περιεχόμενο, θα δοθεί έμφαση στη μυθοπλασία και τον πολιτισμό, στο πρόγραμμα για παιδιά και νέους, καθώς και στην ενίσχυση της εγχώριας κινηματογραφικής παραγωγής. Το αθλητικό πρόγραμμα θα περιλαμβάνει κυρίως μείζονος σημασίας γεγονότα (π.χ. Εθνικές Ομάδες, Ολυμπιακοί Αγώνες κ.ά.). Για την εξυπηρέτηση αυτών των στόχων παγιώνεται το προφίλ των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών, με κυριότερη αλλαγή τη μετατροπή της ΕΡΤ1 σε πολυσυλλεκτικό κανάλι, που εκτός από ενημέρωση θα περιλαμβάνει τη μυθοπλασία και τα σημαντικότερα αθλητικά γεγονότα. Επίσης, επαναπροσδιορίζεται ο σκοπός των περιφερειακών σταθμών της ΕΡΤ, οι οποίοι εκτός από τη ραδιοφωνική τοπική εκπομπή θα δίνουν τηλεοπτικό ρεπορτάζ για τις ειδήσεις. Σημαντικό ρόλο θα παίξει το πολυμεσικό περιεχόμενο της ΕΡΤ και τα υβριδικά κανάλια, με στόχο την προσέλκυση νεανικού κοινού εξοικειωμένου με τη μη γραμμική μετάδοση προγράμματος.

Ακόμη, η ΕΡΤ2 θα στοχεύει σε «ειδικά κοινά» με εκπομπές λόγου, τέχνης και πολιτισμού, αλλά και στην ανάδειξη του αρχείου της ΕΡΤ και του παιδικού προγράμματος. Η ΕΡΤ3 θα έχει ως επίκεντρο την περιφέρεια με εκπομπές πολιτισμού, εκπομπές για ειδικές πληθυσμιακές ομάδες και την περιφερειακή ανάπτυξη. Επίσης θα δοθεί έμφαση στη συνεργασία με τους βόρειους γείτονες. Η ΕΡΤ SPORTS θα στοχεύει στο κοινό που ενδιαφέρεται για το αθλητικό περιεχόμενο, με έμφαση στο μη εμπορικό περιεχόμενο, ενώ η ERTworld θα μεταδίδει περιεχόμενο για τον απόδημο ελληνισμό, με ενημέρωση και επιλεγμένες εκπομπές της ΕΡΤ και στην αγγλική γλώσσα.

Τέλος ο οργανωτικός μετασχηματισμός της ΕΡΤ θα βασιστεί στην επικαιροποίηση του Στρατηγικού Σχεδιασμού και του πενταετούς Επιχειρησιακού Προγράμματος, με έμφαση στην ανανέωση του προσωπικού, τη λειτουργική αναδιαμόρφωση του υφιστάμενου οργανογράμματος, καθώς και τον εξορθολογισμό του μισθολογίου, με στόχο και την προσέλκυση στελεχών και εξειδικευμένου προσωπικού από την αγορά. Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα προχωρήσει το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου και η κάλυψη των όποιων οικονομικών εκκρεμοτήτων από την παλαιά ΕΡΤ.


ΣΧΟΛΙΑΑΡΘΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΕΠΟΜΕΝΟ