0 ΣΧΟΛΙΑ

ΕΕ: Παράνομο το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης - Παραβιάζει το διεθνές δίκαιο

Τι αναμένεται να δηλώσουν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Στο πλευρό της Ελλάδας στέκεται για ακόμα μια φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζοντας το «μνημόνιο συνεργασίας» Τουρκίας – Λιβύης.

Η δήλωση που αναμένεται από την Κομισιόν μετά τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά την Πέμπτη αναμένεται να είναι καταπέλτης κατά της συμφωνίας, ενώ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα «επαναβεβαιώσει απόλυτα την αλληλεγγύη του απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο».

Το σύμφωνο που υπεγράφη μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου, θα αναφέρουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες την Πέμπτη στηρίζοντας την Ελλάδα, σύμφωνα με προσχέδιο δήλωσης που έχει περιέλεθει σε γνώση του πρακτορείου Reuters.

«Το μνημόνιο Τουρκίας- Λιβύης σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών και δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας (του ΟΗΕ)», θα πουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, σύμφωνα πάντα με το προσχέδιο που έχει προετοιμαστεί για την διήμερη σύνοδο των ηγετών την Πέμπτη.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατά τρόπο αναμφισβήτητο την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα και την Κύπρο αναφορικά με αυτές της πράξεις της Τουρκίας», θα προσθέτει η δήλωση.

Σαφές μήνυμα στην Τουρκία πως στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου, καλώντας την Άγκυρα να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των δυο χωρών, έστειλε νωρίτερα το Βερολίνο.

Πέρα των δηλώσεων συμπαράστασης, Γαλλία και Ιταλία υψώνουν «ασπίδα» υπέρ των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη συμμετοχή τους σε ναυτική άσκηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Όπως έγινε γνωστό, στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Γαλλία και την Ιταλία, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη τριμερής ναυτική άσκηση τύπου «PASSEX» στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου και εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.


ΣΧΟΛΙΑΑΡΘΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΕΠΟΜΕΝΟ