0 ΣΧΟΛΙΑ

Ελάχιστες οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης

Τι σκέφτονται στο υπουργείο Οικονομικών

Αδιάθετο μπορεί να μείνει ένα μεγάλο μέρος του κονδυλίου για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης και πλέον στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση για την υποβολή αιτήσεων και μέσα στο 2020.

Παρόλο που φέτος μειώθηκε η υποχρεωτική ποσότητα την οποία θα πρέπει να προμηθευτούν οι φορολογούμενοι ώστε να εισπράξουν το επίδομα θέρμανσης, η ζήτηση είναι ακόμα πολύ χαμηλή καθώς είτε υπάρχουν αρκετοί καταναλωτές οι οποίοι είτε έχουν απόθεμα πετρελαίου από πέρυσι, είτε δεν διαθέτουν προς το παρόν τα απαραίτητα χρήματα ώστε να προμηθευτούν πετρέλαιο και να εισπράξουν το επίδομα.

Επίσης, υπάρχουν χιλιάδες καταναλωτές οι οποίοι εξαιτίας των γενικά υψηλών θερμοκρασιών καθυστερούν να προμηθευτούν πετρέλαιο, γεγονός που μπορεί να τους στοιχίσει το επίδομα θέρμανσης, το οποίο μπορεί να καταβληθεί μόνο μέχρι το τέλος του 2019. Πλέον, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση υποβολής των αιτήσεων και για μετά τις 20 Δεκεμβρίου.

Το μεγάλο ερώτημα παραμένει εάν το υπουργείο θα μπορέσει να καλύψει λογιστικά το θέμα, προκειμένου οι αιτήσεις και οι πληρωμές να περάσουν και μέσα στο 2020, καθώς το κονδύλι έχει προκύψει από το πλεόνασμα του 2019. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση, αλλά οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν τελευταία στιγμή, αφού πρώτα υπάρχουν στοιχεία σχετικά με τις αιτήσεις και τις πληρωμές του επιδόματος.

Πρόβλημα υπάρχει και με ορισμένα από τα κριτήρια για την έγκριση του επιδόματος στους φορολογούμενους. Για παράδειγμα η προϋπόθεση ο καταναλωτής να μην έχει στην ιδιοκτησία του αυτοκίνητο άνω των 1928 κυβικών εκατοστών, αφήνει εκτός επιδόματος πολλούς πολύτεκνους οι οποίοι μένουν σε μεγαλύτερα αυτοκίνητα προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες της οικογένειας τους.

Το ίδιο συμβαίνει και για όσους δηλώνουν φιλοξενούμενοι καθώς δεν δικαιούνται να λάβουν επίδομα πετρελαίου θέρμανσης έστω και αν καλύπτουν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.


ΣΧΟΛΙΑΑΡΘΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΕΠΟΜΕΝΟ