Καλά νέα έρχονται για τους Έλληνες δανειολήπτες στεγαστικών, καταναλωτικών και επαγγελματικών δανείων. Σύμφωνα με νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, που κατατέθηκε χθες από την κυρία Λούκα Κατσέλη στη Βουλή, θα υπάρχει η δυνατότητα ρύθμισης όλων των χρεών προς τράπεζες καθώς και όλα τα χρέη προς τρίτους, με εξαίρεση οφειλή που δημιουργήθηκε με δόλο, μέσω Ειρηνοδικείου.
Ο οφειλέτης θα πρέπει κατ' αρχάς να καταφεύγει στην τράπεζα ώστε να συνεννοηθούν με τη βοήθεια του Συνηγόρου του Καταναλωτή ή κάποιας αναγνωρισμένης καταναλωτικής οργάνωσης ή της Επιτροπή Φιλικού Διακανονισμού της κάθε νομαρχίας. Αν δεν επιτευχθεί καμιά συμφωνία τότε θα μπορεί να προσφεύγει στο Ειρηνοδικείο το οποίο θα δίνει τη λύση.
Σε αυτή την ρύθμιση υπόκεινται όλα τα φυσικά πρόσωπα, νοικοκυριά και επαγγελματίες πλην των εμπόρων που θα πρέπει να κινηθούν μέσω πτωχευτικού κώδικα. Οι οφειλέτες θα πρέπει να τηρούν αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις και θα η συμμετοχή τους στη ρύθμιση θα γίνεται μετά από συστηματική παρακολούθηση.
Δεν ρυθμίζονται διοικητικά πρόστιμα, χρηματικές ποινές, οφειλές από φόρους και τέλη προς το Δημόσιο και εισφορές προς τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης.
Στο πρώτο πεντάμηνο της χρονιάς, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν στεγαστικά δάνεια αξίας περίπου 6 δισ. ευρώ που δεν εξυπηρετούνται, επί συνόλου 81 δισεκατομμυρίων (ποσοστό 7,4%) και καταναλωτικά 4,5 δισ. «στο κόκκινο» επί συνόλου 36 δισεκατομμυρίων (ποσοστό 13,4%).
Novibet ΕΠΑΘΑ με Super Προσφορά* Γνωριμίας* 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
SEAJETS Ταξιδεύουμε μαζί με το μεγαλύτερο στόλο ταχύπλοων παγκοσμίως σε 50 προορισμούς του Αιγαίου!
