0 ΣΧΟΛΙΑ

Ερντογάν: Στην κυπριακή ΑΟΖ έχουν δικαιώματα η Τουρκία και η βόρεια Κύπρος


Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του Κυπριακού βάζει και το φυσικό αέριο ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας λίγο πριν αναχωρήσει για τη Σύνοδο της G20 στην Ιαπωνία. Όπως υπογράμμισε αναφερόμενος στην Κυπριακή ΑΟΖ, «στην περιοχή έχουν δικαιώματα η Τουρκία και η βόρεια Κύπρος».

Δεν παρέλειψε δε να αναφερθεί και στο ρόλο της Αθήνας: "Το λέω συνέχεια. Η Ελλάδα έχει δικαίωμα να μιλάει, ως εγγυήτρια δύναμη, όπως είναι και η Μεγάλη Βρετανία, αλλά το ίδιο είμαστε και εμείς. Για το θέμα των θαλασσών, στους πόρους που υπάρχουν εκεί έχουν ίσα δικαιώματα όσοι ζουν στην Κύπρο. Αν αυτό όμως πρόκειται να γίνει υπό τον έλεγχο της νότιας Κύπρου, αυτό δεν μπορούμε να το εγκρίνουμε. Η νότια πλευρά με την βόρεια θα κάτσουν σε ένα τραπέζι και θα αποφασίσουν τη διανομή, αν και δεν έχει βρεθεί κάτι. Συνεχίζονται οι γεωτρήσεις. Εμείς ενεργοποιήσαμε τις γεωτρήσεις. Τώρα κατάλαβαν πως είμαστε σοβαροί. Βέβαια, εμείς ξέρουμε να μοιραστούμε".

"Η αρχή μας είναι το win-win" είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν. Ταυτόχρονα επανέλαβε τα δικαιώματα της Τουρκίας ως εγγυήτριας δύναμης των Κατεχόμενων, τα οποία τόνισε ότι θα προστατευθούν σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε επισης ότι δεν έλαβε ενδείξεις από τις συνομιλίες του με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ ότι η Ουάσινγκτον θα επιβάλει κυρώσεις στην Άγκυρα για την αγορά του ρωσικού αμυντικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400.

«Δεν ξέρω αν οι χώρες του ΝΑΤΟ ξεκινήσουν να επιβάλουν κυρώσεις η μία στην άλλη. Δεν έλαβα αυτή την εντύπωση κατά τη διάρκεια της συζήτησής μου με τον Τραμπ», δήλωσε ο Ερντογάν. Πρόσθεσε ότι θα συζητήσει εκ νέου το ζήτημα με τον Τραμπ σε διμερείς συνομιλίες στο περιθώριο της συνόδου.


ΣΧΟΛΙΑΑΡΘΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΕΠΟΜΕΝΟ