0 ΣΧΟΛΙΑ

Η Ρωσία ετοιμάζεται να... ανεξαρτητοποίησει το ίντερνετ της!


Σε εφαρμογή πρόκειται να θέσει η Μόσχα σύντομα την «αποσύνδεση» της Ρωσίας από το παγκόσμιο ίντερνετ υλοποιώντας ένα πολύπλοκο σχέδιο της ρωσικής κυβέρνησης.

Στόχος της δοκιμής είναι να διασφαλιστεί ότι τα δεδομένα που διαβιβάζονται μεταξύ πολιτών και οργανώσεων θα παραμείνουν στη χώρα και δεν θα "διαρρεύσουν" στο εξωτερικό κυβερνοχώρου σε περίπτωση ψηφιακού πολέμου και "επίθεσης" από δυνάμεις του εξωτερικού.

Πρόκειται για ένα περίπλοκο τεχνικά - όσο και αμφιλεγόμενο - πείραμα που προετοιμάζεται εδώ και αρκετό καιρό. Η ακριβής ημερομηνία που υλοποιηθεί η δοκιμή δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, σύμφωνα ωστόσο με όσα μεταδίδουν τα ρωσικά ΜΜΕ θα είναι πιθανότατα η 1η Απριλίου.

Οι ρωσικές αρχές, με τον τρόπο αυτό, φιλοδοξούν να αποδείξουν στην πράξη αν μπορεί να εφαρμοστεί ένας νέος προτεινόμενος νόμος, που εγκρίθηκε από τη Δούμα τον περασμένο Δεκέμβριο.

Οι ρωσικοί πάροχοι Ίντερνετ, που προετοιμάζονται για τη δοκιμή εδώ και αρκετό καιρό θα πρέπει να αποδείξουν ότι μπορούν να διασφαλίσουν την ανεξαρτησία του ρωσικού διαδικτυακού χώρου (Runet) σε περίπτωση που επιχειρηθεί «αποσύνδεση της Ρωσίας από το διαδίκτυο από εχθρικές ξένες δυνάμεις».

Πρακτικά, θα πρέπει όλοι να είναι σε θέση να διασφαλίσουν ότι η «κίνηση» των Ρώσων χρηστών στο Διαδίκτυο θα μπορεί να ανακατευθύνεται σε σημεία που έχουν εγκριθεί ή ελέγχονται από τη ρωσική ρυθμιστική αρχή Roskomnazor.

Με τον τρόπο αυτό, η Roskomnazor θα ελέγχει τη διαδικτυακή κίνηση ώστε να απαγορεύεται η πρόσβαση χρηστών σε απαγορευμένο περιεχόμενο, ενώ θα διασφαλίζει πως η διαδικτυακή κίνηση θα πραγματοποιείται από το εσωτερικό της χώρας και όχι μέσω σέρβερ που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη φάση της υλοποίησης του πειράματος αναμένονται σημαντικές διαταραχές στη ρωσική διαδικτυακή κίνηση. Όσο για το κόστος αυτού του πειράματος - ιδιαίτερα στην περίπτωση που κάτι πάει στραβά - θα είναι πολλά δισεκατομμύρια δολάρια.

Αν όλα πάνε κατ' ευχήν και το πείραμα ολοκληρωθεί με επιτυχία, η Μόσχα θα έχει πετύχει το κόστος της και θα μπορεί να έχει απόλυτο έλεγχο πάνω στο "ρωσικό Ίντερνετ". Όπως βέβαια υπογραμμίζουν επικριτές του Ρώσου προέδρου, θα είναι σαν ο Πούτιν να έχει δημιουργήσει το "δικό του" Ίντερνετ...

 


ΣΧΟΛΙΑΑΡΘΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΕΠΟΜΕΝΟ