0 ΣΧΟΛΙΑ

Απελευθερώθηκαν 43 σύγχρονοι σκλάβοι στον Καναδά

Εργάζονταν σχεδόν δωρεάν σε ξενοδοχεία της χώρας


Σαράντα τρεις Μεξικανοί που ζούσαν και εργάζονταν στον Καναδά ως σύγχρονοι σκλάβοι απελευθερώθηκαν τη Δευτέρα από την αστυνομία χάρη σε μια συντονισμένη επιχείρηση.

Οι άνθρωποι αυτοί υποχρεώνονταν να εργάζονται σχεδόν δωρεάν σε ξενοδοχεία στον Καναδά.

Οι Μεξικάνοι, στην πλειονότητά τους άνδρες, οδηγήθηκαν στον Καναδά από διακινητές, οι οποίοι έναντι κάποιου ποσού τους υπόσχονταν ότι θα μπορέσουν να σπουδάσουν ή να λάβουν άδεια εργασίας – και στη συνέχεια άδεια παραμονής – στη χώρα αυτή.

Όμως, μόλις έφταναν στον Καναδά, τους έστελναν να μείνουν, υπό άθλιες συνθήκες, σε διάφορες πόλεις στο κεντρικό και ανατολικό Οντάριο. Τους ανάγκαζαν επίσης να εργάζονται σε συνεργεία καθαρισμού σε ξενοδοχεία της περιοχής, όπως εξήγησε η αστυνομία.

Οι δύο υπεύθυνοι μιας εταιρείας καθαρισμού της περιφέρειας Μπάρι, που συνεργάζονταν με ξενοδοχεία στο Οντάριο, δεν έχουν συλληφθεί ακόμα όμως σε βάρος τους διενεργείται έρευνα.

«Η διακίνηση ανθρώπων είναι ένα είδος σύγχρονου δουλεμπορίου. Η εκμετάλλευση συνιστά την καρδιά αυτού του αδικήματος», εξήγησε ο αστυνομικός διευθυντής Ρικ Μπάρναμ.

Οι «σκλάβοι» έπρεπε να πληρώνουν για το κατάλυμα, για την τροφή τους και για τη μεταφορά τους στον χώρο εργασίας. Κάποιες φορές οι «εργοδότες» τους δεν τους άφηναν παρά μόλις 50 δολάρια Καναδά για να περάσουν τον μήνα.

«Είναι αδιανότητο που συνέβαινε κάτι τέτοιο στην κοινότητά μας», σχολίασε η εκπρόσωπος της αστυνομίας του Μπάρι, Κίμπερλι Γκρίνγουντ.

Στο πλαίσιο της έρευνας, στην οποία συμμετείχαν 250 αστυνομικοί, εντοπίστηκαν και απελευθερώθηκαν 43 Μεξικανοί. Ένα από τα θύματα είπε στην αστυνομία: «Χθες έπεσα να κοιμηθώ σκλάβος. Σήμερα, ξύπνησα ελεύθερος άνθρωπος».


ΣΧΟΛΙΑΑΡΘΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΕΠΟΜΕΝΟ