0 ΣΧΟΛΙΑ

Δύο χρόνια μετά, ο Τραμπ δεν έχει ακόμα υλοποιήσει την υπόσχεσή του που τον έκανε πρόεδρο των ΗΠΑ

Περισσότερα από δύο χρόνια έχουν περάσει από τότε που ο Ντόναλντ Τραμπ ανέλαβε κι επίσημα τη θέση του προέδρου των ΗΠΑ, αφού έπεισε τον αμερικανικό λαό με το «σχέδιό» του να κάνει τις ΗΠΑ… σπουδαίες ξανά!

Μια από τις βασικότερες υποσχέσεις που είχε συμπεριλάβει στην πολιτική του ατζέντα ο Τραμπ πριν εκλεγεί ήταν η έναρξη πολλών έργων υποδομής σε όλη τη χώρα. Ο Τραμπ – εκτός από το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό- μιλούσε για νέους δρόμους, γέφυρες και κάθε είδους κατασκευές. Με αυτές θα δημιουργούνταν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, ενώ θα αναβαθμιζόταν η χώρα και θα προσελκύονταν ακόμα περισσότερες επενδύσεις.

Ο Τραμπ μιλούσε για ένα σχέδιο τρισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία όλα θα δίνονταν απευθείας για έργα υποδομής και κατ’ επέκταση θα έδιναν δουλειά σε πολλούς ανθρώπους. Κατά την προεκλογική περίοδο επέκρινε μάλιστα την Χίλαρι Κλίντον για τον πολύ «φτωχό» σχεδιασμό που υποσχόταν για τα έργα υποδομών.

Ο ίδιος υποσχόταν τότε ότι τις πρώτες 100 μέρες της εκλογής του θα ξεκινήσει ήδη τη διαδικασία για την εύρεση κονδυλίων και την ανάθεση των έργων. Ωστόσο, χρειάστηκε να περάσει ένας χρόνος σιωπής μέχρι τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν ξαφνικά εμφάνισε μια αστεία πρόταση που ακυρώθηκε πριν καν τεθεί καλά καλά σε διαβούλευση. Κι αυτό γιατί τα τρισεκατομμύρια δολάρια που θα δαπανούσε απευθείας η κυβέρνηση των ΗΠΑ σε δημόσια έργα μετατράπηκαν σε 200 δισεκατομμύρια δολάρια που θα δίνονταν με μορφή επιχορήγησης και θα μοιράζονταν στην κάθε πολιτεία και στους δήμους με το τελικό κόστος των έργων να επιβαρύνει την τοπική αυτοδιοίκηση.

Φυσικά, η πρόταση καταψηφίστηκε αμέσως από το Κογκρέσο, στο οποίο επικρατούν εξάλλου οι Δημοκρατικοί. Και έκτοτε σιωπή…

Πρόσφατα μάλιστα, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς δήλωσε ότι δεν έχει υπόψιν της να ετοιμάζεται κάποιο σχέδιο για την οικονομική κάλυψη έργων υποδομής ως το τέλος του χρόνου.

Την ώρα που ο Τραμπ μάχεται για την κατασκευή του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό κρατώντας για εβδομάδες το «shutdown» της κυβέρνησης  και κρατά σε κατάσταση «ομηρίας» όσους μετανάστες περνούν στις ΗΠΑ, ακόμα κι αν είναι μικρά παιδιά, αδιαφορεί πλήρως για τις υποσχέσεις οι οποίες τον έφεραν στην θέση του προέδρου της χώρας.

Η ανοικοδόμηση της χώρας και οι χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας μοιάζουν με μακρινό όνειρο και η Αμερική που θα γίνει ξανά μεγάλη είναι τελικά μόνο ένα σλόγκαν στα καπελάκια του Τραμπ. Ωστόσο, οι ψηφοφόροι του Τραμπ δεν μοιάζουν να νοιάζονται και πολύ για τις ψεύτικες υποσχέσεις που έδωσε καθώς η προσοχή τους είναι  στραμμένη στο τείχος του Μεξικό, τα tweet που ανεβάζει ο Τραμπ και τον «πόλεμο» που δέχεται ο πρόεδρος τους από τα «fakenews». Γι’ αυτό και άλλωστε τα νούμερα αποδοχής του Τραμπ παραμένουν υψηλά.


ΣΧΟΛΙΑΑΡΘΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΕΠΟΜΕΝΟ