Quantcast
NEWS
37 ΣΧΟΛΙΑ
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Οι αλήθειες που συντριβούν την προπαγάνδα του Ολυμπιακού

Ελάτε να δούμε ποιοι χρωστάνε και ποιοι ευνοήθηκαν σκανδαλωδώς από φωτογραφικές ρυθμίσεις -Οι εντελώς αντίθετες υποθέσεις Κοσκωτά και Ψωμιάδη και το κράτος που ήταν πάντα δίπλα στον Ολυμπιακό και απέναντι στην ΑΕΚ


Νέα Στοιχηματική
Μοναδικές Προσφορές* Γνωριμίας ELA όπως είσαι
*Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Η αποκάλυψη του aek365 για την συντριπτική ήττα του Ολυμπιακού στο Τριμελές Εφετείο Πειραιά και η δικαίωση της Τράπεζας Κρήτης για το ποσό των 22,7 εκατ. Ευρώ, προκάλεσε τεράστια... αμηχανία στην ομάδα του Πειραιά. Κι επειδή δεν μπορούσε να διαχειριστεί την ίδια την υπόθεση επικοινωνιακά, «ξέθαψε» όπως αναμενόταν (έχει χαθεί και η... φαντασία) την υπαγωγή της ΑΕΚ στο άρθρο 44, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.

Και μόνο το γεγονός ότι η ΠΑΕ Ολυμπιακός, που είχε καταφέρει τόσα χρόνια μέσω της προπαγάνδας να περάσει στην κοινή γνώμη την εικόνα του... καλοπληρωτή και τώρα αναγκάζεται να δείχνει αλλού με το δάχτυλο για να βρει... χειρότερους, κάτι λέει. Όμως, στην προκειμένη περίπτωση, το να βρει χειρότερους στο πρόσωπο της ΑΕΚ είναι μια προσπάθεια καταδικασμένη εξ αρχής, για μια σειρά από λόγους που το aek365 θα σας αναλύσει.

«Θύτης» ο ΟΣΦΠ, θύμα η ΑΕΚ

Το σκάνδαλο Ολυμπιακού – Κοσκωτά και η υπόθεση πτώχευσης της ΑΕΚ είναι δύο υποθέσεις που ξεκινούν από την ακριβώς αντίθετη αφετηρία. Οι περιπέτειες της Ένωσης, που τελικά την οδήγησαν στην υπαγωγή στο άρθρο 44 ήταν αποτέλεσμα μιας κλοπής που έγινε από τα ταμεία της. Βάσει δικαστικών αποφάσεων, υπεξαιρέθηκαν από τον Μάκη Ψωμιάδη 21 εκατ. ευρώ(!) και το Δημόσιο όχι απλώς δεν προστάτεψε την ΑΕΚ κινώντας σύντομα τις διαδικασίες ώστε να αποκατασταθεί για αυτή την κλοπή, αλλά την τιμώρησε και με εξοντωτικά πρόστιμα, για τα εικονικά τιμολόγια που εκδόθηκαν προκειμένου να διευκολυνθεί η κλοπή. Δηλαδή, η ΑΕΚ ήταν το θύμα κλοπής και το Δημόσιο την τιμώρησε.

Σύμφωνα με την εκχώρηση που έκανε η ΑΕΚ προς το Δημόσιο λίγο πριν την διαγραφή της ΠΑΕ από τα μητρώα (διαδικασία που έκανε με... κόπο, καθυστερώντας την εκκαθάριση, με την ελπίδα να πάρει έστω κάποια χρήματα το Δημόσιο, έστω και αν οι ευθύνες του στην συγκεκριμένη υπόθεση είναι τεράστιες), η συνολική ζημία που υπέστη η ΑΕΚ από την υπόθεση Ψωμιάδη, φτάνει το ποσό των 82 εκατ. ευρώ!

Στην περίπτωση του Ολυμπιακού, ο Κοσκωτάς υπεξαίρεσε χρήματα από την Τράπεζα Κρήτης προκειμένου να τα ΒΑΛΕΙ στο ταμείο της ΠΑΕ και να αγοράσει με αυτά παίκτες! Και το Δημόσιο όχι απλώς δεν τιμώρησε τον Ολυμπιακό, αλλά στάθηκε στο πλευρό του στην πορεία, περνώντας ειδικές ρυθμίσεις για τα χρέη του και αναλαμβάνοντας ένας σημαντικό μέρος των χρημάτων που διεκδικούσε η τράπεζα, παίρνοντας με ειδικό νόμο τον ρόλο του εγγυητή!

Η... υπερηφάνεια για το ρεκόρ

Ας περάσουμε τώρα στο παιχνίδι εντυπώσεων που επιχειρείται με βάσει τα νούμερα. Καταρχήν, όποιος ξέρει τα στοιχειώδη από οικονομικά γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν γίνεται να συγκρίνεις ποσά της δεκαετίας του '80 με αυτή του 2000. Μπορεί ο νόμος να στέκεται στους απόλυτους αριθμούς, όμως η αξία του χρήματος δεν είναι σε καμία περίπτωση η ίδια.

Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι το «χρέος» για την υπόθεση Ντέταρι έχει προσδιοριστεί στα 4,5 εκατ. ευρώ με βάσει το γεγονός ότι το ποσό που δαπανήθηκε ήταν 1,5 δις. Όμως, εκείνη την εποχή, με αυτά τα χρήματα ο Ολυμπιακός έκανε μεταγραφή ρεκόρ για τα ευρωπαϊκά δεδομένα (οι εφημερίδες της εποχής... περηφανεύονταν ότι ξεπέρασε τα 1,3 δις που έδωσε η Μίλαν για τον Γκούλιτ) και σήμερα για να γίνει τέτοιο ρεκόρ θα πρέπει κάποια ομάδα να δαπανήσει περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ, για να ξεπεράσει τη μεταγραφή του Μπέιλ!

Τα φουσκώνουν και... δε βγαίνουν

Σύμφωνα με την προπαγάνδα του Ολυμπιακού, η ΑΕΚ με την υπόθεση του άρθρου 44... φέσωσε το 2004 το Δημόσιο με 180 εκατ. ευρώ! Με δεδομένη την αναλογία του 60-40%, αν αυτό ίσχυε, τα συνολικά χρέη της ΠΑΕ εκείνη την εποχή έπρεπε να ξεπερνούν τα 400 εκατ. ευρώ! Στον πραγματικό κόσμο, τα ΣΥΝΟΛΙΚΑ χρέη που μπήκαν στο άρθρο 44 την ημέρα που έγινε η αίτηση ήταν περίπου 100 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 59.966.017,58 ευρώ ήταν χρήματα που όφειλε η ΑΕΚ όχι στο Δημόσιο ή σε τρίτους, αλλά σε πρώην μετόχους της. Συγκεκριμένα τα ποσά αναλύονται: Enic: 11.170.87,94 ευρώ, Multichoice Hellas: 20.823,97 ευρώ, NetMed Hellas: 24.551.723,83 ευρώ, M-WEB: 20.950,83 ευρώ, NetMed MV: 24.201.639 ευρώ.

Προκειμένου να προκύψει η αναλογία του 60-40%, η ΑΕΚ συμπεριέλαβε στη συμφωνία ως πιστωτές που συμφωνούσαν με το αίτημα της Ένωσης και ποδοσφαιριστές που δέχθηκαν να γίνουν μέρος της συγκεκριμένης ρύθμισης (και εξαίρεσε όλους τους υπόλοιπους). Δηλαδή, τα χρέη της προς το Δημόσιο που είχαν τελεσιδικήσει μέχρι το 2004 ήταν περίπου 40 εκατ. ευρώ. Φυσικά, στην πορεία (μετά το 2004) προστέθηκαν στις οφειλές και χρέη που αφορούσαν χρήσεις πριν το 2004, τελεσιδίκησαν μετά την επικύρωση της συμφωνίας και μπήκαν αυτομάτως στη ρύθμιση (για τον λόγο αυτό, άλλωστε, το ποσό της δόσης αυξανόταν).

Βέβαια, αν πάει σήμερα κάποιος στην Εφορία και ζητήσει ένα χαρτί με τις οφειλές της παλιάς ΠΑΕ ΑΕΚ, το ποσό που θα βγει θα είναι... 200 εκατ. ευρώ, όμως αυτό θα συμβεί γιατί μετά την απόφαση για τη λύση της εταιρείας, το άρθρο 44 κατέπεσε και όχι απλά αναβίωσε το αρχικό χρέος, αλλά προστέθηκαν και οι προσαυξήσεις... μιας δεκαετίας, καθώς έτσι προβλέπει ο νόμος από τη στιγμή που δεν πληρώθηκαν οι δύο τελευταίες δόσεις. Στην πραγματικότητα, όμως, την ημέρα που αποφασίστηκε η διάλυση της ΠΑΕ, αν κάποιος πλήρωνε συνολικά 26 εκατ. ευρώ (2,5 για τις τελευταίες δόσεις του 44 και 23,5 για τις οφειλές που προέκυψαν στη συνέχεια), η ΑΕΚ θα είχε ξεχρεώσει ως προς το Δημόσιο.

Νόμοι-παραγγελιά και υφιστάμενοι

Μια ακόμη διάσταση που δεν γίνεται να παραβλέψει κανείς είναι ότι το άρθρο 44 δεν ήταν ένας νόμος που δημιουργήθηκε για την ΑΕΚ. Ήταν μια διάταξη που προϋπήρχε, είχαν υπαχθεί σε αυτή αρκετές εταιρείες πριν από την Ένωση και απλώς η ιδιαιτερότητα της περίπτωσής της (το γεγονός, δηλαδή, ότι σημαντικό μέρος του χρέους της ήταν προς τους ίδιους τους μετόχους της), της επέτρεψε να το εκμεταλλευτεί. Με απλά λόγια, το Κράτος όχι απλά δεν φρόντισε ποτέ να βρει διοικητικές λύσεις για την ΑΕΚ, όπως έγινε σε άλλες περιπτώσεις, αλλά και όταν αυτή έφτασε στο αδιέξοδο, δεν έγινε καμία ειδική προσπάθεια από την πλευρά του για να την εξυπηρετήσει με ειδικό νόμο.

Στην περίπτωση του Ολυμπιακού, όχι απλώς νομοθετήθηκε μια σειρά διατάξεων προκειμένου να βγει η ερυθρόλευκη ΠΑΕ από το αδιέξοδο, αλλά με σκανδαλώδη τρόπο, το δημόσιο (δηλαδή οι Έλληνες φορολογούμενοι) ανέλαβε να πληρώσει μέρος των οφειλών της ομάδας του Πειραιά προς την Τράπεζα Κρήτης, όπως έχετε διαβάσει αναλυτικά και σε παλαιότερη έρευνα του aek365.

Ιδού η... Γ', ιδού και το ταμείο

Κλείνοντας, επειδή πολύς λόγος έχει γίνει για το γεγονός ότι η ΑΕΚ τελικά... γλίτωσε τα χρέη μέσω Γ' Εθνικής (στην οποία στην πραγματικότητα έπεσε λόγω του αγωνιστικού υποβιβασμού στην Β' Εθνική και όχι κατ΄ επιλογή), λες και δεν ήταν ακόμη πιο βαρύ το τίμημα που κλήθηκε να πληρώσει, κανείς δεν μπορεί να υποδείξει στον Ολυμπιακό τον δρόμο που θα ακολουθήσει. Αν είναι διατεθειμένος να πληρώσει αυτά τα 22.7 εκατ. ευρώ (μόλις οριστικοποιηθεί η απόφαση)... ιδού το ταμείο. Αν πάλι θεωρεί... ανώδυνη μια πτώση στη Γ' Εθνική, δικό του πρόβλημα. Όμως, οι δρόμοι στην περίπτωση της ΑΕΚ ήταν δύο και πήρε τον έναν. Αυτό που δεν γίνεται είναι πάντα για κάποιους να εμφανίζεται και ένας τρίτος δρόμος εκεί που δεν υπάρχει...




Novibet ΕΠΑΘΑ με Super Προσφορά* Γνωριμίας* 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

SEAJETS Ταξιδεύουμε μαζί με το μεγαλύτερο στόλο ταχύπλοων παγκοσμίως σε 50 προορισμούς του Αιγαίου!
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:


ΣΧΟΛΙΑ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΕΠΟΜΕΝΟ