Ο εκπαιδευτικός όμιλος Δομή αναγκάστηκε να εκδώσει δελτίο τύπου σχετικά με ένα γραμματικό λάθος στο οποίο υπέπεσε ο Αλέξης Κωστάλας σε διαφήμιση του ομίλου. Ο κ. Κωστάλας αντί για τη σωστή προστακτική «Επίλεξέ το» χρησιμοποιεί τη διαδεδομένη αλλά λανθασμένη προστακτική «Επέλεξέ το». Το δελτίο τύπου του Ομίλου αναφέρει:
«Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος Δομή γνωρίζει ότι ο σωστός γραμματικός όρος είναι το «επίλεξε» και όχι το «επέλεξε».
Παρόλα αυτά αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε τον όρο «επέλεξε» για τους παρακάτω λόγους:
1. Όντας προφορικός και όχι γραπτός λόγος η λέξη «επέλεξε» είναι πιο εύηχη.
2. Απευθυνόμαστε σε νέους και προσπαθούμε να τους προσεγγίσουμε λεκτικά.
3. Η λέξη «επέλεξε» χρησιμοποιείται πολύ συχνά στο internet καθώς και σε άλλες διαφημίσεις στην τηλεόραση.
4. Μεγάλοι λογοτέχνες και ποιητές χρησιμοποιούν τη λεκτική και όχι γραμματικώς ορθή αποτύπωση λέξεων σύμφωνα με τη φωνητική εύηχη εκφορά.
5. Λόγω της διαχρονικής αλλαγής της γλώσσας, πολλές φορές ό, τι ήταν παλαιότερα μη γραμματικό και αδόκιμο, καθίσταται σιγά - σιγά γραμματικό και ενίοτε και δόκιμο.
Έτσι, όλοι σχεδόν λέμε τα «επέστρεψε» και «επέλεξε» για προστακτικές και τα θεωρούμε γραμματικώς ορθά, αν και ιστορικά οι δόκιμες μορφές θα έπρεπε να είναι «επίστρεψε» και «επίλεξε».
Πόσες φορές δε λέμε «υπέγραψε» αντί «υπόγραψε», «παρήγγειλε» αντί «παράγγειλε», «αντέγραψε» αντί «αντίγραψε», στην χρήση προστακτικής του αορίστου συνθέτων ρημάτων;
6. Ας ληφθεί υπόψη και το γεγονός της αναγκαιότητας της εύηχης εκφοράς ενός διαφημιστικού κειμένου».
Novibet ΕΠΑΘΑ με Super Προσφορά* Γνωριμίας* 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
SEAJETS Ταξιδεύουμε μαζί με το μεγαλύτερο στόλο ταχύπλοων παγκοσμίως σε 50 προορισμούς του Αιγαίου!

Καραμπινάτο λάθος ήταν που ξέφυγε από κάπιον εκεί, που ή έχει σπουδάσει έξω και δεν γνωρίζει και πολλά, ή είναι ψιλοαγραμματούλης!!! Όσο για το ότι χρησιμοποιείται εδώ και εκεί, αυτό δε σημαίνει, ότι πρέπει να αναμασάμε ότι ασυνταξία ακούμε από ημιμαθείς! Στο τέλος θα μας πούνε, ότι για να προσεγγίσουν τη νεολαία, θα τραβάνε και τζούρες.. μεσα στις διαφημίσεις! Έλεος! Ας λέγανε απλά, ότι τους ξέφυγε, Αποτυχημένο το δελτίο τύπου.