Δεύτερη δύναμη είναι οι αναποφάσιστοι σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του Mega καθώς το ποσοστό τους εκτοξεύεται στο 15,2% από 11,7% τον Ιανουάριο.
Η εξέλιξη αυτή καθορίζει την εκτίμηση ψήφου, καθώς η ΝΔ με απώλεια σχεδόν μίας μονάδας στην πρόθεση ψήφου, διευρύνει το προβάδισμά της έναντι του ΠΑΣΟΚ και φτάνει στο 29,4% από 28,5% τον προηγούμενο μήνα.
Η αξιωματική αντιπολίτευση που επίσης χάνει μισή μονάδα στην πρόθεση ψήφου (από το 9,8% στο 9,3%) φτάνει στο 12,7% στην εκτίμηση ψήφου, από 12,.5% τον Ιανουάριο. Στην τρίτη θέση με 11,2% παραμένει η Πλεύση Ελευθερίας, ενώ η Ελληνική Λύση ακολουθεί από κοντά με 10,9%. Από τα κόμματα, μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ (+1 μονάδα), η Φωνή Λογικής (+0,5 της μονάδας) και το ΜεΡΑ25(+0,3) εμφανίζουν άνοδο, ενώ όλα τα υπόλοιπα καταγράφουν πτωτική τάση στην πρόθεση ψήφου, καθώς πέρα από τους αναποφάσιστους, άνοδο εμφανίζουν και τα ποσοστά εκείνων που δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν (από το 6% στο 6,6%) όπως και το άκυρο/λευκό (από το 4% στο 5,4%). Στην ολότητά της, η «γκρίζα ζώνη» φτάνει εν ολίγοις στο 27,2% του εκλογικού σώματος...
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει 26% στο ερώτημα για το «ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός», ενώ ακολουθεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου στο 8%, ο Κυριάκος Βελόπουλος στο 6%, ο Νίκος Ανδρουλάκης και Αλέξης Τσίπρας στο 5%, και η Μαρία Καρυστιανού στο 3%. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη εταιρεία μετρά την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία με αυθόρμητες αναφορές, ώστε να μπορεί να συμπεριλάβει και τους αρχηγούς των υπό δημιουργία κομμάτων.
Μικρές αλλαγές διαπιστώνονται και στην αξιολόγηση των πολιτικών αρχηγών: ο Κυριάκος Μητσοτάκης κερδίζει μία μονάδα στις θετικές αξιολογήσεις και φτάνει στο 28% που είναι υψηλό 5μήνου. Μία μονάδα κερδίζει και ο Νίκος Ανδρουλάκης και φτάνει στο 13%, αλλά μένει μακριά από το υψηλό 5μήνου που ήταν 16% τον Νοέμβριο. Ο πρωθυπουργός χάνει μία μονάδα δημοτικότητα και παραμένει στην τρίτη θέση μετά από Κωνσταντοπούλου και Κουτσούμπα και ο Νίκος Ανδρουλάκης κερδίζει μία μονάδα, αλλά παραμένει στην 6η θέση, πίσω και από τους Βελόπουλο και Φάμελλο. Φυσικά ο μεγάλος νικητής είναι ο "Κανένας" που συγκεντρώνει 33%.
Οριακές είναι οι μεταβολές στο ερώτημα αν η διακυβέρνηση της χώρας χρειάζεται περισσότερο την πολιτική σταθερότητα ή την πολιτική αλλαγή: Αυτόν τον μήνα, η πολιτική σταθερότητα (37%) χάνει μία μονάδα υπέρ της πολιτικής αλλαγής (62%).
Η κυβέρνηση συγκεντρώνει αρνητική βαθμολογία με τις αρνητικές γνώμες να φτάνουν το 70% και τις θετικές να περιορίζονται στο 24%, την ώρα που και ο πρωθυπουργός έχει 68% αρνητικές γνώμες και μόνο 28% θετικές.
Ως προς την αξιωματική αντιπολίτευση, το ΠΑΣΟΚ, η δημοσκόπηση δείχνει ότι παραμένει η ίδια ιδιαίτερα αρνητική αξιολόγηση που είχε καταγραφεί και σε όλες τις προηγούμενες έρευνες, στοιχείο που επεκτείνεται και στην αρνητική αξιολόγηση για την παρουσία και του ηγέτη του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη.
Τα κόμματα Καρυστιανού και Τσίπρα
Σαφή πτωτική τάση εμφανίζει η δυνητική ψήφος για το κόμμα Καρυστιανού, που εμφανίζει απότομες απώλειες στον χώρο της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς: Το «πολύ πιθανό να την ψηφίσω» μειώθηκε από το 16% τον Ιανουάριο στο 13% σήμερα. Πλέον τα υψηλότερα ποσοστά «πολύ/αρκετά πιθανό να την ψηφίσω» καταγράφονται μεταξύ των κεντρώων και των δεξιών ψηφοφόρων. Μάλιστα, ο χώρος της Δεξιάς είναι ο μόνος στον οποίον η κα Καρυστιανού ανεβάζει τη δημοτικότητά της.
Οριακή πτώση εμφανίζει η δυνητική ψήφος για το κόμμα Τσίπρα - μετρήθηκε στο 9% από 10% τον Ιανουάριο. Ο πρώην πρωθυπουργός συσπειρώνει σημαντικές δυνάμεις (42% και 40%) μεταξύ των αριστερών και κεντροαριστερών ψηφοφόρων, αλλά έχει περιορισμένη πρόσβαση 17%) στους κεντρώους και ελάχιστη προσέγγιση στους κεντροδεξιούς και τους δεξιούς ψηφοφόρους.
Πάμε μόνο χειροτερα
Όπως και σε προηγούμενες έρευνας πάνω από τα δύο τρία των πολιτών (68%) εκτιμούν ότι τα πράγματα πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση και μόλις το 27% ότι πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση. Αυτό συνδυάζεται με το ότι μόνο το 14% πιστεύει ότι είναι σε καλύτερη κατάσταση σε ατομικό επίπεδο, ενώ οι απαντήσεις «σε χειρότερη» και «στην ίδια» παίρνουν από 43%.
Αρνητική εικόνα για τον πρόεδρο Τραμπ
Η δημοσκόπηση δείχνει ότι οι πολίτες έχουν γενικά αρνητική γνώμη για τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Ειδικότερα, το 75% έχει αρνητική γνώμη και μόνο το 18% έχει θετική. Ιδιαίτερα αρνητικές οι γνώμες σε όλο το φάσμα των πολιτικών τοποθετήσεων με τις περισσότερες θετικές γνώμες (41%) να έχει ο Τραμπ μόνο μεταξύ όσων αυτοπροσδιορίζονται ως «δεξιοί».
Novibet ΕΠΑΘΑ με Super Προσφορά* Γνωριμίας* 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
SEAJETS Ταξιδεύουμε μαζί με το μεγαλύτερο στόλο ταχύπλοων παγκοσμίως σε 50 προορισμούς του Αιγαίου!
















