Γράφει ο Δημήτρης Κουμουρτζής
Εορταστικό χαρακτήρα, θα έχει ο πέμπτος αγώνας που θα δώσει για την περίοδο 2025-26 σήμερα (26/1) η ομάδα βετεράνων της ΑΕΚ , υπό τη νέα διοίκηση του προέδρου Στέλιου Μανωλα.
Ένα παιχνίδι, που θα γίνει στις 4μμ στο δημοτικό γήπεδο Ηρακλείου και σε διεθνή αγώνα φιλικού χαρακτήρα, οι «κιτρινόμαυροι» θα αντιμετώπισαν την ομάδα των βετεράνων του Ακρίτα Χλώρακα από την Κύπρο.
Και ο αγώνας αυτός είναι ο δεύτερος διεθνούς χαρακτήρα, αφού προηγήθηκε αυτός κόντρα στους Boston Braves, που είχε γίνει στο ίδιο γήπεδο στις 20 Οκτωβρίου 2025.
Η ιστορία του Ακρίτα Χλώρακα
Ο Ακρίτας Χλώρακα, ιδρύθηκε το 1971. Την εποχή εκείνη στη Χλώρακα, περιοχή που βρίσκεται στην επαρχεία της Πάφου, υπήρχαν δύο κομματικοποιημένες ποδοσφαιρικές ομάδες: Ο αριστερός «Αστήρ» και ο δεξιός «Διγενής Ακρίτας» (που κατά καιρούς είχε και τις ονομασίες «Απόλλων» και «Εθνικό Κέντρον»). Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 διεξάγετο στην επαρχία Πάφου παναγροτικό πρωτάθλημα.
Επιπρόσθετα, το 1971 η κυβέρνηση επιχορηγούσε με ένα ποσό κάθε νεοϊδρυθέντα σύλλογο που είχε ως σκοπό την υγιή απασχόληση της νεολαίας.
Οι Κώστας Πεντάρας, Ανδρέας Κλεοβούλου και Ευθύβουλος Χριστοδούλου αποφάσισαν να ιδρύσουν ένα υπερκομματικό σωματείο, ενώνοντας τα δύο υφιστάμενα σωματεία, το οποίο θα συμμετείχε στο παναγροτικό πρωτάθλημα. Για την ονομασία του νέου σωματείου ο Κώστας Πεντάρας είχε προτείνει το όνομα «Διγενής Ακρίτας», αλλά επειδή θεώρησε ότι το όνομα «Διγενής» θα προκαλούσε αντιδράσεις πρότεινε το «Ακρίτας» το οποίο έγινε αποδεκτό από όλους.
Ο Ακρίτας αποτελεί ένα από τα ιδρυτικά σωματεία της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Σωματείων Πάφου ΠΟΑΣΠ),που έγινε το 1971.
Τις πρώτες δύο περιόδους (1971-72, 1972-73) συμμετείχε στο πρωτάθλημα και το κύπελλο της ομοσπονδίας, κατακτώντας και τις δύο περιόδους το νταμπλ. Για το λόγο αυτό το συμβούλιο της ομάδας αποφάσισε να προσπαθήσει να εντάξει την ομάδα στην Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ).
Μετά από μεγάλες προσπάθειες των μελών του σωματείου ώστε να πληροί τα κριτήρια για ένταξη του στην ΚΟΠ, ο Ακρίτας εντάχθηκε στην ομοσπονδία το 1973.
Την πρώτη χρονιά συμμετείχε στο πρωτάθλημα Γ΄ κατηγορίας όπου και κατέλαβε την τρίτη θέση. Την περίοδο 1976-77 η ομάδα κατακτά το πρωτάθλημα Γ΄ κατηγορίας και προβιβάζετε στη Β΄ κατηγορία και εφέτος αγωνίζεται στην Α΄ Εθνική, στην οποία προβιβάστικε την περσινή περίοδο.
Είναι τρείς φορές (1977, 2029, 2016) Πρωταθλητής στη Γ΄ Κατηγορία, το 2015 κατέκτησε το Κύπελλο Α΄ κατηγορίας ΠΟΑΣΠ και δύο φορές (1971-72 και 1972-73 Κυπελλούχος ΠΟΑΣΠ, και πρωταθλητής Α΄ κατηγορίας ΠΟΑΣΠ το 1972-73.
Η ξενάγηση στα Μουσεία και το γήπεδο της ΑΕΚ
Αντιπροσωπεία της αποστολής των βετεράνων του Ακρίτα ξεναγήθηκε χθες από τους βετεράνους της ΑΕΚ, στα δύο μουσεία, που υπάρχουν στην «Αγία Σοφιά».
Την αποτελούσαν οι Νίκος Χριστοδούλου( Προπονητής) Νίκος Πάσπας (Προέδρος) Νικόδημος Νικοδήμου (γενικός γραμματέας), Ηρόδοτος Χριστοδούλου (αρχηγός) Τοτης Σταυρινός, Ανδρέας Στεφάνου, Χρήστος Νικοδημου , Κώστας Χριστοδουλιδης , Λεόντιος Βασίλης, Στέλιος Μανωλάς, Βαγγέλης Κωνσταντίνου, και Βασίλης Χαραλάμπους.
Αρχικά, οι βετεράνοι άσοι του Ακρίτα Χλώρακα, πήγαν στο Μουσείο ποδοσφαιρικής ιστορίας της ΑΕΚ, και στη συνέχεια στο Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού, που τους έγινε ενημέρωση από τη ξεναγό και εντυπωσιάστηκαν.
Τους Κύπριούς ποδοσφαιριστές, επικεφαλής των οποίων είναι ο πρόεδρός τους Νίκος Πάσπας, ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Νικόδημος Νικοδήμου αλλά και ο προπονητής τους Νίκος Χριστοδούλου, υποδέχτηκαν από πλευράς βετεράνων ΑΕΚ, ο πρόεδρος του Συλλόγου Παλαίμαχων ποδοσφαιριστών ΑΕΚ Στέλιος Μανωλάς, ο γενικός γραμματέας Λάμπρος Γεωργιάδης και ο ταμίας και εκλέκτορας της ομάδας Τάκης Καραγκιοζόπουλος.
Οι άσοι του Ακρίτα Χλώρακα, είχαν τη ευκαιρία, να φωτογραφηθούν με τον Στέλιο Μανωλά , στο σημείο που υπάρχει το είδωλό του και εντυπωσιάστηκαν από το πόσο «ζωντανή» ήταν η παράσταση του διεθνή άσου.
Επίσης, έμαθαν πολλά για την ποδοσφαιρική ιστορία της ΑΕΚ και τόνιζαν ότι αυτά που έβλεπαν ήταν ανεπανάληπτα. Δήλωναν εντυπωσιασμένοι, από την επίσκεψη που έκαναν σ΄ ένα από τα ωραιότερα και πληρέστερα ποδοσφαιρικά Μουσεία, που έχουν επισκεφτεί.
Εκεί όμως που έμειναν με το στον στόμα ανοιχτό, ήταν το Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού, στο οποίο τους έγινε εμπεριστατωμένη ανάλυση των εκθεμάτων από την ξεναγό και μεγάλη αναφορά στην ιστορία των προσφύγων, που μεταξύ άλλων, δημιούργησαν και την ΑΕΚ
Οι βετεράνοι ποδοσφαιριστές του Ακρίτα, ξεναγήθηκαν επίσης σε χώρους του γηπέδου της ΑΕΚ, όπως τα αποδυτήρια των ομάδων η αίθουσα Τύπου και άλλα Γραφεία, ενώ επισκέφτηκαν τον αγωνιστικό χώρο, έβγαλαν φωτογραφίες και εντυπωσιάστηκαν.
Λ. Γεωργιάδης: «Διευρύνουμε τους ορίζοντές δράσης μας»
Ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου βετεράνων της ΑΕΚ Λάμπρος Γεωργιάδης, δήλωσε μεταξύ άλλων για τον σημερινό αγώνα: «Κατ’ αρχήν να επισημάνω , ότι είναι τιμή μας, που οι βετεράνοι του Ακρίτα Χλώρακα, μας επέλεξαν ως αντιπάλους για ένα παιχνίδι, που θα είναι διαφορετικό από τ’ άλλα. Θα επιδιώξουμε να τους φιλοξενήσουμε με τον καλύτερο τρόπο, για να μάθουν αφ΄ ενός τι σημαίνει ΑΕΚ και την ιστορία της ομάδας μας και αφ΄ ετέρου, για να συσφίξουμε τις σχέσεις μας. Η διοίκηση στην οποία ηγείται ο Στέλιος Μανωλάς, έχει σκοπό να διευρύνει τους ορίζοντες δράσης μας. Αλώστε ολόκληρος ο οργανισμός της ΑΕΚ, με άξονα αναφοράς το ποδοσφαιρικό Μουσείο της ομάδας, έχει μπει σε άλλη εποχή. Και στο πλαίσιο αυτό είναι και οι αγώνες διεθνούς χαρακτήρα, όπως αυτός, που είχαμε κάνει και με την ομάδα από τη Βοστώνη. Και βέβαια, σκοπός της δράσης μας, δεν είναι μόνο οι αγώνες, αλλά με διάφορες εκδηλώσεις κοινωνικού χαρακτήρα, να πιστοποιήσουμε τον λειτουργικό χαρακτήρα της ύπαρξης του Συνδέσμου, που πρέπει και είναι διαφημιστής της ιδέας της ΑΕΚ".
Ν. Νικοδήμου: «Τιμή μας που θα παίξουμε με την ΑΕΚ»
Ο γενικός γραμματέα του Συνδέσμου βετεράνων Ακρίτας Χλώρακα, Νικόδημος Νικοδήμου, επεσήμανε μεταξύ άλλων για το παιχνίδι:
«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που βρισκόμαστε και πάλι στην Αθήνα, γι’ αυτό το σημαντικό διεθνές φιλικού χαρακτήρα παιχνίδι με την ΑΕΚ Αθηνών. Είναι τιμή μας, που θα παίξουμε με αντίπαλους άσους, που έχουν γράψει ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο και πολλοί από αυτούς φόρεσαν και τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος. Γνωρίζουμε την τεράστια ιστορία της ΑΕΚ, που ξεκίνησε από την προσφυγιά και είμαστε εδώ για να τιμήσουμε όλους αυτούς τους ποδοσφαιριστές που έχουν προσφέρει τόσα πολλά στην ιστορία του ποδοσφαίρου της ΑΕΚ αλλά και στον Ελληνικό αθλητισμό. Και μακάρι, να τα πούμε μαζί τους και στην Κύπρο. Η φιλοξενία των παλαίμαχων της ΑΕΚ, είναι απίθανη και θα επιδιώξουμε να ανταποκριθούμε εάν κατέβουν στην Κύπροo. Αλλώστε, τα τελευταία χρονιά διοργανώνουμε φιλικά παιχνίδια στην Ελλάδα, και όχι μόνο, που έχουν στόχο να προάγουμε τον αθλητισμό, τις σχέσεις Κύπρου -Ελλάδας και την κοινωνική συνοχή. Θα είναι λοιπόν χαρά μας, να τα πούμα και πάλι με τους βετεράνους της ΑΕΚ»
Η αποστολή του Ακρίτα Χλώρακα
Η αποστολή της ομάδας βετεράνων του Ακρίτα Χλώρακα, οι οποίοι δημιουργήθηκαν το 2019, με την ευκαιρία της συμμέτοχης στο πρωτάθλημα Παλαίμαχων που διοργάνωσε η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου.
Οι Κύπριοι, ήρθαν από προχθές στην Αθήνα και η αποστολή τους, αποτελείται από 30 άτομα, που κατέλυσαν σε κεντρικό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας.
Να σημειωθεί ότι είναι η τρίτη φορά, που έρχονται στην Ελλάδα. Η πρώτη ήταν όταν στις 29 Ιανουαρίου του 2024 είχαν αντιμετωπίσει τους αντίστοιχους του Ολυμπιακού στο Φάληρο, ενώ πέρσι, έπαιξαν στο Περιστέρι με τον Ατρόμητο.
Στην αποστολή μεταξύ άλλων συμμετέχουν οι Ηρόδοτος Χριστοδούλου (σ.σ αρχηγός της ομάδας), Τοτης Σταυρινός, Ανδρέας Στεφάνου, Χρήστος Νικοδημου , Κώστας Χριστοδουλιδης , Λεόντιος Βασίλης, Στέλιος Μανωλάς Νικοδημος Νικοδημου, Βαγγέλης Κωνσταντίνου, Βασίλης Χαραλάμπους Κωνσταντίνος Ευάγγελος, Χρήστος και Γιώργος Νικοδήμου, Κωνσταντίνος Μεταξάς, Νίκος Βασιλείου, Πανίκος Βασιλείου, Παναγιώτης Σταυρινού, Φίλιος Ευσταθίου, Βίκτωρας Βασιλείου Νοντας Χορατάς, Γιώργος Τσακώλης, και άλλοι. Επικεφαλής της αποστολής των βετεράνων της Κυπριακής ομάδας, είναι ο πρόεδρός τους Νίκος Πάσπας, ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Νικόδημος Νικοδήμου αλλά και ο προπονητής τους Νίκος Χριστοδούλου
Η αποστολή των βετεράνων της ΑΕΚ
Μεγάλοι άσοι, που έχουν γράψει ιστορία στην ΑΕΚ, όπως οι Θωμάς Μαύρος, Λάκης Νικολάου, Στέλιος Μανωλάς, Γιώργος Καραφέσκος, Γιώργος Κεφαλίδης, Απόστολος Τόσκας και άλλοι, θα συμμετέχουν στην αποστολή της ΑΕΚ και θα έχουν την ευκαιρία να φωτογραφηθούν με τους Κύπριους άσους του Ακρίτα.
Ο εκλέκτορας των βετεράνων της ΑΕΚ Τάκης Καραγκιοζόπουλος, αναμένεται να έχει μεταξύ άλλων στη διάθεσή του, τους Ηλία Ατματσίδη Σωτήρη Μπούγλα, Χριστόφορο Βερβέρη, Χάρη Κοπιτσή, Στέλιο Μανωλά, Ανδρέα Θεοδωρόπουλο, Ηλία Κυριακίδη, Λυσσανδρο Γεωργαμλή, Ιβαν Ρούσεφ, Ντανιέλ Μπατίστα, Λάμπρο Γεωργιάδη, Βασίλης Πλιάτσικα, Χρήστος Αραβίδη, Μάκο Γρηγόρη, Στέφανο Πορφύρη, Γιάννη Μαγγίνα, Χρήστο Λουκίνα, Μιχάλη Πύθαρούλης Σεραφείμ Σοφιανίτη, Λεωνίδα Δαδίτσο, Χρήστο Παρθένη, Δημήτρη Ζήση, Μάρκο Μυλωνά, Μπάμπη Ζαρωτιάδη, Μιχάλη Καρούση και πιθανά τον Βασίλη Μπορμπόκη, στην πρώτη του συμμετοχή με την ομάδα βετεράνων της ΑΕΚ..
Επίσης με την αποστολή θα είναι όπως πάντα παρόντες και οι Γιώργος Καραφέσκος, Λάκης Νικολάου, Θωμάς Μαύρος, Γιώργος Κεφαλίδης, Απόστολος Τόσκας Κώστας Νικολαϊδης, Χρήστος Βασιλόπουλος, Μανόλης Κώτης, Παναγιώτης Παπαθεοδώρου, Βαγγέλης Μάκος και Κοσμάς Πεσιρίδης.
Novibet ΕΠΑΘΑ με Super Προσφορά* Γνωριμίας* 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
SEAJETS Ταξιδεύουμε μαζί με το μεγαλύτερο στόλο ταχύπλοων παγκοσμίως σε 50 προορισμούς του Αιγαίου!





