Quantcast
NEWS
0 ΣΧΟΛΙΑ
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Πέθανε η 62χρονη που νοσηλευόταν στο Τζάνειο μετά από λάθος μετάγγιση αίματος

Δεν άντεξε ο οργανισμός της


Νέα Στοιχηματική
Μοναδικές Προσφορές* Γνωριμίας ELA όπως είσαι
*Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Έφυγε τελικά από τη ζωή η 62χρονη γυναίκα, η οποία νοσηλευόταν σε βαριά κατάσταση στο Τζάνειο, καθώς είχε υποστεί αιμόλυση, μετά από λάθος μετάγγιση αίματος.

Τις τελευταίες μέρες, η υγεία της είχε επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες εξεταζόταν το ενδεχόμενο να γίνει δωρεά οργάνων της, ωστόσο, δεν ήταν βέβαιο ότι αυτό μπορούσε να γίνει καθώς χρειάζονταν ειδικές εξετάσεις όπως προβλέπεται από τα ιατρικά πρωτόκολλα.

Οι γιοι της 62χρονης έχοντας ενημερωθεί για την επιδείνωση της υγείας της, εξέφρασαν την επιθυμία τους γίνει δωρεά των οργάνων της μητέρας τους, εφόσον η κατάσταση κριθεί μη αναστρέψιμη.

Υπενθυμίζεται ότι η 62χρονη νοσηλευόταν στο Τζάνειο για ένα ελαφρύ, νευρολογικό περιστατικό, ωστόσο υπέστη αιμόλυση και έπεσε σε κώμα όταν ένας νοσηλευτής της έκανε μετάγγιση με λάθος ομάδα αίματος.

Οι έρευνες που ακολούθησαν σχετικά με το περιστατικό εστιάζουν σε οκτώ σημεία στα οποία έγιναν λάθη από παραβίαση του πρωτοκόλλου για τις μεταγγίσεις αίματος, καθώς και από βλάβη στον ιατρικό εξοπλισμό. Συγκεκριμένα, ένας χαλασμένος εκτυπωτής, η ασυνεννοησία μεταξύ των νοσηλευτών και η απουσία του εξειδικευμένου, βάσει πρωτοκόλλου, προσωπικού την ώρα της μετάγγισης ήταν μερικοί από τους λόγους που οδήγησαν στο μοιραίο συμβάν.

Κατά τη μετάγγιση αίματος σε ασθενή το πρωτόκολλο προβλέπει την επίβλεψη της διαδικασίας από γιατρό ή νοσηλευτή και όχι μόνο από βοηθό νοσηλευτή όπως συνέβη στην περίπτωση της 62χρονης.

Το δεύτερο λάθος έχει να κάνει με τα βραχιολάκια των ασθενών τα οποία οι νοσηλευτές δεν φόρεσαν σε κανέναν από τους ασθενείς του θαλάμου, καθώς ο εκτυπωτής είχε χαλάσει και έτσι δεν μπόρεσαν να τα τυπώσουν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σύγχυση τόσο με την ταυτότητα των ασθενών όσο και με τα στοιχεία νοσηλείας τους.

«Δεν δούλευε ο εκτυπωτής στον όροφο ώστε να τυπώσουν τα βραχιολάκια και να τα μοιράσουν στους ασθενείς. Ούτε η 62χρονη είχε βραχιολάκι ούτε κανείς άλλος ασθενής μέσα στο θάλαμο. Πέρα από αυτό, αριθμούσαν με το νούμερο του κρεβατιού μέσα στο θάλαμο, αλλά δεν καθόρισαν και δεν συνεννοήθηκαν μεταξύ τους. Από αριστερά προς τα δεξιά ή από δεξιά προς τα αριστερά; Και έτσι έγινε το μπέρδεμα», είπε ο συνήγορος της οικογένειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ασκοί για την αιμοδοσία ήταν δύο και ο πρώτος χορηγήθηκε στη σωστή ασθενή από άλλον νοσηλευτή, στις 18.15 το απόγευμα της Τρίτης. Λίγο μετά τη 1 τα ξημερώματα της Τετάρτης, ωστόσο, ο 30χρονος βοηθός νοσηλευτή, ο οποίος κατηγορείται για το ιατρικό λάθος, μπήκε στο θάλαμο και έβαλε στην 62χρονη το δεύτερο ασκό με το αίμα ο οποίος προοριζόταν για την πρώτη ασθενή.

Τέλος, το πόρισμα αναφέρει πως μετά τη λάθος μετάγγιση η 62χρονη παρέμεινε στο θάλαμο χωρίς επίβλεψη για 45 λεπτά. Τότε ένας σύνοδος ασθενούς που βρισκόταν στο δωμάτιο αντιλήφθηκε πως η γυναίκα καταρρέει και ειδοποίησε το νοσηλευτικό προσωπικό.




Novibet ΕΠΑΘΑ με Super Προσφορά* Γνωριμίας* 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

SEAJETS Ταξιδεύουμε μαζί με το μεγαλύτερο στόλο ταχύπλοων παγκοσμίως σε 50 προορισμούς του Αιγαίου!
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:


ΣΧΟΛΙΑ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΕΠΟΜΕΝΟ