Θα έμοιαζε με αστείο, αν δεν ήταν τραγικό. Σε έναν γάμο υψηλόβαθμου στελέχους των Ταλιμπάν από την τελετή απουσίαζε… η νύφη!
Ο γάμος, που πραγματοποιήθηκε στο Uranus Wedding Palace στη βόρεια Καμπούλ, είχε πάρα πολλούς καλεσμένους, αλλά ήταν πλήρως διαχωρισμένος ανά φύλο. Όσα έγιναν εκεί ήρθαν στο φως από τον YouTuber Miles Routledge, ο οποίος έχει επισκεφτεί πολλες φορές το Αφγανιστάν, ενώ μάλιστα στο παρελθόν είχε συλληφθεί από τους Ταλιμπάν.
Το βίντεο του Routledge δείχνει μια τεράστια λευκή αίθουσα με χρυσά στολίδια και άλλα διακοσμητικά, γεμάτη αποκλειστικά με άντρες καθισμένους στα τραπέζια. Όπως δήλωσε ο ίδιος στη Daily Mail, όλες οι γυναίκες βρίσκονταν σε «μια ξεχωριστή, ισομεγέθη αίθουσα ακριβώς δίπλα», προσθέτοντας ότι ο αριθμός τους ήταν περίπου ίσος με αυτόν των αντρών.
Ο YouTuber προσκλήθηκε επίσης να παρακολουθήσει τη νικάχ (nikah) – μια βασική ισλαμική τελετή γάμου κατά την οποία υπογράφεται το επίσημο συμβόλαιο γάμου από τον γαμπρό και τη νύφη.
Κανονικά, η παρουσία και των δύο είναι απαραίτητη για την υπογραφή. Ωστόσο, οι Ταλιμπάν φαίνεται πως είχαν άλλη προσέγγιση.
Σε πλήρη συμφωνία με την οπισθοδρομική φύση των Ταλιμπάν, οι οποίοι έχουν καταστείλει σκληρά τα δικαιώματα των γυναικών τα τελευταία χρόνια, η νύφη δεν ήταν παρούσα στην τελετή νικάχ.
Αντ’ αυτού, αρσενικά μέλη των οικογενειών του γαμπρού και της νύφης κάθισαν μαζί σε έναν απομονωμένο χώρο και διεκπεραίωσαν τη διαδικασία εκ μέρους τους. Ο Miles Routledge, αυτοαποκαλούμενος τυχοδιώκτης και εξερευνητής, κατέγραψε την εμπειρία του από την τελετή.
Ο Routledge είχε ταξιδέψει στο Αφγανιστάν λίγες μόλις ημέρες πριν από την πτώση της Καμπούλ, τον Αύγουστο του 2021, όταν οι Ταλιμπάν ανέτρεψαν την κυβέρνηση και ανέλαβαν τον έλεγχο της χώρας. Τότε, χρειάστηκε να διασωθεί αεροπορικώς από την Καμπούλ με τη βοήθεια του βρετανικού στρατού. Το 2023, κατά τη διάρκεια της νέας του επίσκεψης, συνελήφθη από τους Ταλιμπάν και κρατήθηκε για οκτώ μήνες σε φυλακή του Αφγανιστάν.
Στην τελευταία του επίσκεψη, μάλλον ήρθε σε ειρήνη με τους Ταλιμπάν και κλήθηκε να παρουσιάσει την πολυτέλεια της τελετής, που περιλάμβανε δύο στολισμένα με λουλούδια αυτοκίνητα που χαρίστηκαν στον γαμπρό, καθώς και την τραπεζαρία των ανδρών, στολισμένη με χρυσά διακοσμητικά παντού.
Στο πλαίσιο της γιορτής, ο γαμπρός έλαβε χρηματικά δώρα, ενώ οι καλεσμένοι μπορούσαν να κάνουν σχέδια με χέννα στα χέρια τους.
Λεπτεπίλεπτα λευκά κομφετί έπεφταν πάνω στον γαμπρό, ο οποίος καθόταν μόνος του στην κορυφή της αίθουσας του γάμου.
Κατά τη διάρκεια του δείπνου, οι καλεσμένοι του γάμου απόλαυσαν ένα παραδοσιακό πιάτο με κρέας και ρύζι, συνοδευόμενο από mantu – αφγανικά ζυμαρικά γεμιστά με κρέας, κρεμμύδι και μπαχαρικά – και όλα αυτά συνοδευμένα από ένα κουτάκι Pepsi.
Το βίντεο που κατέγραψε ο Routledge τελειώνει απότομα, όταν του ζητήθηκε να σταματήσει να τραβάει πλάνα από την υπόλοιπη τελετή.
Από την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία τον Αύγουστο του 2021, οι γυναίκες αποκλείονται σταδιακά από τους δημόσιους χώρους, γεγονός που ώθησε τα Ηνωμένα Έθνη να καταγγείλουν το «έμφυλο απαρτχάιντ» που επιβάλλει το καθεστώς.
Τον Οκτώβριο, οι Ταλιμπάν επέβαλαν απαγόρευση στο να ακούγονται οι φωνές των γυναικών, με έναν απάνθρωπο κανόνα που δημιούργησε φόβους ότι οι γυναίκες δεν θα μπορούν πλέον καν να μιλούν μεταξύ τους.
Παράλληλα, η ομοφυλοφιλία και οι ομόφυλες σχέσεις τιμωρούνται με πολυετείς ποινές φυλάκισης, ενώ η λιθοβολισμός έχει επανέλθει ως κοινή τιμωρία για «ηθικά εγκλήματα» όπως η μοιχεία.
Novibet ΕΠΑΘΑ με Super Προσφορά* Γνωριμίας* 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
SEAJETS Ταξιδεύουμε μαζί με το μεγαλύτερο στόλο ταχύπλοων παγκοσμίως σε 50 προορισμούς του Αιγαίου!

