Quantcast
NEWS
0 ΣΧΟΛΙΑ
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Όλο και περισσότερα ευρήματα έρχονται στο φως από τις ανασκαφές γύρω από το Ηρώδειο


Νέα Στοιχηματική
Μοναδικές Προσφορές* Γνωριμίας ELA όπως είσαι
*Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Συνεχίζονται οι ανακαλύψεις αρχαίων ευρημάτων στην περιοχή γύρω από το Ηρώδειο. Μετά την ανακάλυψη του μεγάλου λευκού μαρμάρινου αγάλματος του Ερμή της ρωμαϊκής περιόδου, κοντά στο Ηρώδειο, στη συμβολή των οδών Ερεχθείου και Ν. Καλλισπέρη, κατά τη διάρκεια των εκσκαφικών εργασιών για την τοποθέτηση δικτύου φυσικού αερίου, βρέθηκαν, χθες, στο ίδιο σημείο ένα ακόμη άγαλμα και άλλα αρχαιολογικά κατάλοιπα.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τον κορμό αγάλματος ανδρικής μορφής, φυσικού μεγέθους, ο οποίος βρέθηκε τοποθετημένος πλάγια, στη δεξιά πλευρά του αλλά και για μαρμάρινα θραύσματα γλυπτών ανθρώπινων μελών, άνω και κάτω άκρων, τα οποία, πιθανότατα, προέρχονται από το εντυπωσιακό άγαλμα του Ερμή.

Επιπλέον, εντός του ίδιου σκάμματος, ήταν τοποθετημένα σπαράγματα ενός ειδωλίου, ανθρώπινης δηλαδή μορφής, αλλά και μια ομάδα λύχνων που χρονολογούνται τον 5ου αι. μ.Χ, την εποχή δηλαδή της μεγάλης άνθισης της Αθήνας και ιδιαίτερα της περιοχής πέριξ της Ακροπόλεως όπου βρίσκονταν οι πολυτελείς επαύλεις των πλουσίων αλλά και οι φιλοσοφικές σχολές.

Τα ευρήματα έχουν απομακρυνθεί με ασφάλεια, παρουσία αρχαιολόγων και έχουν μεταφερθεί στα εργαστήρια συντήρησης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών όπου θα ακολουθηθεί η ενδεδειγμένη διαδικασία συντήρησής τους.

Οι έρευνες, πάντως, στο συγκεκριμένο σημείο της περιοχής θα συνεχιστούν, σε εντατικούς ρυθμούς μέχρι να διαπιστωθεί πως δεν υπάρχει εκεί κάποιο άλλο, πολύτιμο εύρημα, θαμμένο επί αιώνες.

Η σπουδαιότητα του αγάλματος του Ερμή

Το στοιχείο που καθιστά ιδιαίτερα σημαντική την ανακάλυψη του ακέφαλου Ερμή είναι η σύνδεσή του με την περίφημη οικία του νεοπλατωνικού φιλοσόφου Πρόκλου, που βρίσκεται κάτω από τη σημερινή οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές ο γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη φιλόσοφος, μετακόμισε στην Αθήνα και σπούδασε στην Ακαδημία Πλάτωνος της οποία ηγήθηκε επί δεκαετίες. Κατοικούσε δε, μέχρι τον θάνατό του, το 485, στη νότια πλαγιά της Ακρόπολης, στη σημερινή περιοχή Μακρυγιάννη, σε ένα μεγάλου οικοδόμημα της ύστερης αρχαιότητας, μια εντυπωσιακή έπαυλη του 5ου αιώνα μ.Χ όπου στεγαζόταν και η περίφημη φιλοσοφική σχολή του, μια από τις πολλές που υπήρχαν, εκείνη την εποχή, στην ευρύτερη περιοχή.

Η οικεία Πρόκλου ανακαλύφθηκε αρχικά το 1955, από την ομάδα των αρχαιολόγων Ιάσονα Μηλιάδη και Γεωργίου Δοντά, κατά τη διάρκεια των εκσκαφών για την ολοκλήρωση της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου ενώ ανασκαφές έγιναν και το 2003 κατά τα έργα πεζοδρόμησης. Να σημειώσουμε πως η αρχική οδός Διονυσίου Αρεοπαγίτου στη Μακρυγιάννη κατασκευάστηκε το 1857 και έφτανε από τον Ναό του Ολυμπίου Διός μέχρι την οδό Αποστόλου Παύλου. Το 1955, η περιοχή του δρόμου μεταξύ του Θεάτρου του Διονύσου και του Ωδείου Ηρώδου του Αττικού ανακατευθύνθηκε και μετακινήθηκε πιο νότια.

Η οικία Πρόκλου, που βρισκόταν στον αριθμό 43 της Αρεοπαγίτου, ξεχώριζε ως το πλέον ενδιαφέρον ανασκαφικά κτίριο ενός ευρύτερου συγκροτήματος, είχε ορθογώνιο σχήμα και ήταν καλυμμένο με ημικυκλική καμάρα στη βόρεια πλευρά. Είχε πλάτος 32 μέτρα και αποτελούνταν από ένα κυρίως δωμάτιο με δάπεδο πλακόστρωτο με ψηφιδωτά σε γεωμετρικά σχέδια και περιβαλλόταν από πολλά μικρότερα από τα δωμάτια σε ένα από τα οποία, μάλιστα, εντοπίστηκαν οικιακό ιερό με εντοιχισμένο ανάγλυφο της Κυβέλης και άλλα κινητά ευρήματα κάποια από τα οποία φιλοξενούνται στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Δυστυχώς, η ανασκαφική έρευνα περιορίστηκε αποκλειστικά στο βόρειο τμήμα της έπαυλης καθώς το άλλο μισό της βρίσκεται κάτω από σύγχρονα κτίρια. Σήμερα ο χώρος έχει καλυφθεί προσεκτικά ενώ είναι ορατό είναι μόνο το ανάγλυφο της οικίας στο οποίο βρίσκεται τοποθετημένη μια πληροφοριακή πινακίδα.




Novibet ΕΠΑΘΑ με Super Προσφορά* Γνωριμίας* 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

SEAJETS Ταξιδεύουμε μαζί με το μεγαλύτερο στόλο ταχύπλοων παγκοσμίως σε 50 προορισμούς του Αιγαίου!
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:


ΣΧΟΛΙΑ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΕΠΟΜΕΝΟ