
Στο… πολυτελές lounge του αεροδρομίου Κραϊόβα με… Ρέμο στα ηχεία αρχίζει το κείμενο. Να δούμε που θα τελειώσει… Η δουλειά έγινε. Η ΑΕΚ δεν πήρε προβάδισμα πρόκρισης. Πήρε την πρόκριση απο τον πρώτο αγώνα μέσα στην Κραϊόβα με 38 εώς 35 βαθμούς θερμοκρασία κι ένα αγωνιστικό χώρο καλό μόνο εκεί που… πάτησα χθες, μπροστά στη φυσούνα. Ο υπόλοιπος χωράφι για αυτό μην παρεξηγήσουμε κάτι κοντρόλ του Μπάρκα και του Χουλτ αλλά και άλλων παιδιών. Να περιμένουμε κι άλλα ματς με κανονικό χορτάρι.
Η ζέστη λοιπόν ήταν ο κυρίαρχος του αγώνα. Κι αν βλέπεις το παιχνίδι από μέσα με τις ίδιες συνθήκες κι όχι με το air contition στο 20 τότε καταλαβαίνεις καλύτερα πόσο δύσκολο είναι όχι να νικησεις αλλά να παίξεις. Ηταν τραγική η απόφαση για έναρξη του αγώνα στις 19.15 και έκανε μεγάλο κακό στην ποιότητα του αγώνα. Ομως η… ποιότητα έκανε γενικώς την διαφορά. Κι εκεί η ΑΕΚ είχε μεγάλη διαφορά και για αυτό ακόμη και στο πρώτο ημίχρονο που οι Ρουμάνοι έδειχναν πιο ζωηροί δεν υπήρχε καμία ανησυχία. Αλλωστε και οι δύο μεγάλες ευκαιρίες στο πρώτο της ΑΕΚ ήταν. Και στο δέυτερο ήρθε η ώρα των γκολ που θα μπορούσαν να ήταν και περισσότερα. Ο Λιβάγια έκανε διαγώνια μαγική μπαλιά αλλά και η έμπνευση και η εκτέλεση του Μάνταλου ήταν εξίσου υπέροχη. Ολοι ακόμη κι ο τερματοφύλακας περίμεναν κάτι διαφορετικό από αυτή την ψηλοκρεμαστή κεφαλιά ακριβείας. Ενα γκολ πραγματικό ποίημα.
Στο δεύτερο αναβίωσε το δόγμα… Μανόλο: “Second ball”. O Παουλίνιο έκλεψε στο δικό τους μισό μετά από χαμένη μπάλα της ΑΕΚ, μπηκε διαγώνια προς τον άξονα κι έβγαλε πάσα τόσο τέλεια που μπερδεύτηκα στην αρχή και νόμιζα ήταν… άλλος. Αυτό το παιδί μέχρι τώρα, επαναλαμβανω μέχρι τώρα, είναι ο καλύτερος από τους καινούργιος. Οχι ο πιο ποιοτικός παίκτης που ήρθε αυτό το καλοκαίρι, ούτε ο πιο ακριβός. Αλλά μέχρι τώρα είναι ο καλύτερος. Από το πρώτο φιλικό παιχνίδι φάνηκε πως έχει τον ρυθμό που έχουν τα σύγχρονα μπακ χαφ που ανεβοκατεβαίνουν το γήπεδο και δίνουν το απαραίτητο πλάτος στο επιθετικό παιχνίδι. Χθες ο Παουλίνιο έδωσε μία ασίστ, κάθετη πάσα, στο δεύτερο γκολ, έκανε την τελική πάσα στον Μάνταλο στην μεγαλύτερη ευκαιρία της ΑΕΚ στο πρώτο ημίχρονο και έκανε και την συρτή σέντρα που για εκατοστά δεν έβαλε μέσα ο Ολιβέιρα αφού ήταν ένα κλικ πιο δυνατή από όσο έπρεπε. Ηταν αυτός που έκανε τις περισσότερες κούρσες, έκοψε δεκάδες φορές όχι μόνο στον αμυντικό χώρο ευθύνης του αλλά και πιο μπροστά και… έμεινε και δυο φορές μπροστά με καθυστερημένες επιστροφές. Ολοι οι προπονητές του κόσμου θα έπαιρναν με κλειστά μάτια αυτό το ισοζύγιο. Αλλά διάσημα μπακ, τα καλύτερα του κόσμου, μένουν περισσότερες φορές μπροστά την ώρα που ο αντίπαλος επιτίθεται σε κάθε ματς. Ετσι είναι κι αν θέλετε προσέξτε το. Μιλάμε για μπακ που συμμετέχουν στην αναπτυξη του παιχνιδιού έτσι.
Μετά τον Λιβάγια που είναι πάντα Λιβάγια και μπήκε και με το μαχαίρι στα δόντια (ίσως κι ο… Αγιος της μπάλας θέλει λίγη φοβέρα) όλοι μίλανε για τον Σβάρνα. Ομολογώ ότι περίμενα σχεδόν έξι χρόνια αυτή την στιγμή. Από εκείνο το απόγευμα στο Μενιδι (Τριγλία - ΑΕΚ 0-2) και την μεταγραφή 2-3 μέρες αργότερα και μετά πέρυσι το καλοκαίρι με την επιστροφή από την Ξάνθη και την δεύτερη αλλά στην πραγματικότητα την πρώτη ευκαιρία. Χωρίς να κάνω τον ειδικό είδα αυτό που περίμενα χθες. Και όπως είχα βάλει τίτλο πέρυσι τέτοιες μέρες δεν είναι ακόμη 22 ετών. Δεν τα έχει κλείσει. Ηταν το πρώτο του παιχνίδι στην Ευρώπη και ήταν βασικός. Φυσικά δεν έκανε τίποτα σπουδαίο. Τώρα αρχίζει στην ΑΕΚ. Τώρα που ανακαλύφθηκε από όλους πρέπει να είναι δυο φορές πιο απαιτητικός με τον εαυτό του. Είναι όμως σημαντικό πως όλοι είδαν στην πράξη αυτλο που έχει δει ο Καρντόσο, πως η ΑΕΚ δηλαδή έχει τέσσερα στόπερ. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι χρειάζεται πέντε. Οπως και πεντε κεντρικά χαφ που τα έχει. Ομως ο λόγος που χρειάζεται ο πέμπτος στόπερ δεν είναι σίγουρα το ότι στο 94 σε μια φάση που μέχρι να φτάσει εκεί η μπάλα υπήρξε μεγάλη συνολική αδράνεια ο Σβάρνας έχασε τον αντίπαλο. Σε κάθε σχεδόν παιχνίδι σέντερ μπακ πολύ ανώτερα απο τον Σβάρνα σε τοπ ομάδες μπορεί να χάσουν τον φορ σε πάνω από μία φάσεις και δεν μιλάω για φορ επιπέδου… Αγουέρο. Βεβαίως και πρέπει να δουμε τον Σβάρνα με καλύτερους φορ από της Κραϊόβα αλλά όχι να κριθεί από μια φάση. Στην άλλη ευκαιρία της Κραϊόβα για παράδειγμα χάνει τον παίκτη ο Βράνιες. Τίθεται θέμα αν είναι έτοιμος;
Ο Ζεράλντες χθες δεν είχε καλές ενέργειες εκτός από την κρίσιμη ενδιάμεση πάσα στον Λιβάγια στο πρώτο γκολ. Αν ήταν καλυτερος θα είχαμε δει σίγουρα 3-4 ποιοτικές φάσεις ακόμη από την ΑΕΚ και πιθανότατα κάποιο γκολ. Η αλήθεια ήταν ότι πολλές φόρες γύρναγε ακόμη και στο μισό της ΑΕΚ να πάρει μπάλα με αποτέλεσμα να κουραστεί πολύ περισσότερο παρότι μέχρι το τέλος δεν τον είδαμε να κάθεται. Είναι ο πιο καθοριστικός παίκτης στη σύνδεση των γραμμών μεταξύ τους και όταν δεν είναι καλά επηρεάζει πολύ το παιχνίδι όπως είδαμε και χθες. Πιστεύω πως ο Καρντόσο δουλεύει και εναλλακτικό τρόπο και το επιθετικό δίδυμο Λιβάγια - Ολιβέιρα όχι απλά του δίνει αυτή την δυνατότητα αλλά το κάνει σχεδόν υποχρεωτικό. Επίσης ο Βέρντε δεν μπήκε πολύ στο παιχνίδι. Θέλει τον χρόνο του αλλά δεν σταμάτησε να στιγμή να προσπαθεί και να κάνει ότι έπρεπε και στο ανασταλτικό κομμάτι και καλή συνεργασία με τον Παουλίνιο όσο έπαιζαν μαζί αφού του δημιουργούσε τον απαραίτητο χάρα ερχόμενος προς τα μέσα για να κάνει το τούρμπο τις ενέργειες του. Η ομάδα περιμένει πολλά περισσότερα αλλά οι επαφές του σε κοντρόλ και πάσες μου δίνουν την βεβαιότητα ότι θα τα δώσει.
Φυσικά το πιο μεγάλο τεστ ήταν για τον Καρντόσο χθες. Είδα μια ρεαλιστική προσέγγιση από έναν προπονητή που ήταν προετοιμασμένος για το πως θα είναι οι παίκτες του υπό αυτές τις συνθήκες λόγω ζέστης και αγωνιστικού χώρου και έστησε την ομάδα όπως έπρεπε και όχι όπως λέει το… βιβλίο του. Με πρώτο στόχο να μην κινδυνεύσει και μετά περιμένοντας την ποιότητα να κάνει την διαφορά έστω και με το 30% του αυτόματου ποδοσφαίρου που θέλει να επιβάλει. Ετσι έγινε. Η ομάδα έχει δρόμο μπροστά και πρέπει όλοι να έχουν υπομονή. Εχει νέο προπονητή, πολλούς νέους ποιοτικούς παίκτες που μπαίνουν στην ενδεκάδα και είναι σε διαδικασία πλήρους αλλαγής αγωνιστικού προφίλ. Δεν μπορεί να γίνει από την μιά μέρα στην άλλη. Η επανάληψη στην προπόνηση και στυς αγώνες θα φέρει το αποτέλεσμα και μετά θα γίνουν όλα εύκολα. Σε αυτή την πρώτη φάση η δουλειά έχει επικεντρωθεί εκεί και ήδη μετά από ενάμιση μήνα έχει σημειωθεί πρόοδος. Ομως όταν χρειάζεται βλέπουμε και αλλαγή πλάνου με στόχευση στο αποτέλεσμα που για μια νέα ομάδα όπως είναι φέτος η ΑΕΚ είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο. Και φέρνει πίστη σε όλο το γκρουπ.
Για τις επιλογές Σβάρνα και Κλωναρίδη αντί Οικονόμου και Λιβάγια επιτρέψτε μου, οι φίλοι μου στο facebook, να βάλω κι εδώ αυτό που έγραψα 20 λεπτά πριν την σέντρα. Δεν αλλάζω ούτε γράμμα:
Καλη αρχη να έχουμε. Σε 20 λεπτά. Και να γράψω και κατι πριν την έναρξη του αγώνα γιατι μετα το αποτέλεσμα καπελώνει τα παντα. Οτι κι αν γινει σημερα ειναι δεδομένο οτι ο Καρντοσο με τις επιλογές Σβάρνα και Κλωναρίδη έστειλε ενα σαφές μήνυμα. Οτι ΟΛΟΙ οι παίκτες υπολογίζονται και κανεις δεν εχει εξασφαλισμένη θεση στην εντεκάδα η στον... παγκο και την εξέδρα. Ο Σβάρνας εκανε την προσπάθεια του απο την πρώτη μέρα, πήρε τις ευκαιριες του λόγω των άτυχιων του Τσιγκρινσκι και του Οικονόμου και σημερα ο προπονητης τον επέλεξε ως τον πιο έτοιμο. Ο Λιβάγια ειναι ο αγαπημένος μου παίκτης και σίγουρα τον θεωρώ καλύτερο απο τον Κλωναρίδη. Όμως ο Βικτωρας απο την πρώτη μέρα της προετοιμασίας εχει έναν εκπληκτικό ρυθμό που δεν έκοψε καθόλου. Με το σπαθί του πήρε φανέλα βασικού. Δεν ξερω αν θα ξαναπάρει όμως σημερα εγινε το σωστό. Και ΟΛΟΙ πήραν ενα μήνυμα που στον μαραθώνιο που εχει μπροστά της η ομάδα μπορει να αποδειχθεί πολυ σημαντικότερο απο το σημερινό αποτέλεσμα! ΠΑΜΕ ΑΕΚΑΡΑ! Vamos Miguel!
Το κείμενο συνεχίστηκε στο αεροπλάνο και τέλειωσε στην δροσερή Αθήνα μας. Ναι είναι. Μετράμε μέρες για Τραπεζούντα. Στις ακτές του Εύξεινου Πόντου μας…