Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών δήλωσε σήμερα ότι «η κυβέρνηση στηρίζει ενεργά τον αγροτικό κόσμο, μια από τις μεγαλύτερες «βιομηχανίες» της χώρας». Ωστόσο, έσπευσε να συμπληρώσει ότι «οι πόροι που έχουμε στην διάθεσή μας δεν είναι ανεξάντλητοι, γι’ αυτό και δεν εξετάζονται επιπρόσθετα μέτρα».
Ερωτηθείς ειδικότερα για τις κινητοποιήσεις των αγροτών, ο κ. Μαρινάκης είπε ότι «οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης δεν ξεκίνησαν λόγω των κινητοποιήσεων και ο πρωθυπουργός έχει αποδείξει ότι είναι δίπλα στην κοινωνία πάντοτε όμως με ρεαλισμό και αυτό που λέει γνωρίζει ότι μπορεί να γίνει πράξη».
Απαντώντας για το εάν επίκειται συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες απάντησε ότι «δεν γνωρίζω να έχει προγραμματιστεί κάποια συνάντηση, όμως υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να συμμερίζεται πλήρως την ανησυχία των πολιτών, να προσπαθεί να ικανοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος των αιτημάτων των επαγγελματικών ομάδων».
Ο κ. Μαρινάκης είπε ακόμη ότι ανοίγει «τα επόμενα εικοσιτετράωρα η πλατφόρμα arogi.gov.gr για τις νέες ή επιπρόσθετες αιτήσεις πρώτης αρωγής προς τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και τις κτηνοτροφικές μονάδες για τις περιοχές που επλήγησαν από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου του 2023 στη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές. Το ποσό της αρωγής θα κυμαίνεται από 5.000 έως 10.000 ευρώ ανάλογα με τη βαρύτητα των ζημιών που έχουν υποστεί. Οι καταβολές πρώτης αρωγής σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις συνεχίζονται. Την Παρασκευή καταβλήθηκαν 795.000 ευρώ σε 240 φυσικά πρόσωπα και 7,7 εκατομμύρια ευρώ προς 600 πληγείσες επιχειρήσεις».
Και διευκρίνισε ότι αθροιστικά μέχρι σήμερα «έχουν καταβληθεί 147,7 εκατ. ευρώ προς 43.512 νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες».
Εν τω μεταξύ, οι αγρότες μετά την Agrotica επέστρεψαν στα μπλόκα τους, αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Αύριο στην πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια της Λάρισας, οι αγρότες θα αποφασίσουν στις 12 το μεσημέρι για το μέλλον και τη μορφή των κινητοποιήσεών τους.
Novibet ΕΠΑΘΑ με Super Προσφορά* Γνωριμίας* 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
SEAJETS Ταξιδεύουμε μαζί με το μεγαλύτερο στόλο ταχύπλοων παγκοσμίως σε 50 προορισμούς του Αιγαίου!

