Quantcast
NEWS
0 ΣΧΟΛΙΑ
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Ξεκινά ο εμβολιασμός κατά του κοροναϊού-Ποιες ομάδες συστήνεται να εμβολιαστούν


Νέα Στοιχηματική
Μοναδικές Προσφορές* Γνωριμίας ELA όπως είσαι
*Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Από σήμερα, Δευτέρα, ξεκινούν οι εμβολιασμοί κατά του κοροναϊού σε 352 εμβολιαστικά κέντρα, όπως ανακοίνωσε η αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Όπως εξήγησε ο εμβολιασμός που ξεκινά από σήμερα αφορά όσους είναι 12 ετών και άνω.

Σύμφωνα με την κυρία Αγαπηδάκη η πλατφόρμα για τα ραντεβού θα ανοίξει σήμερα το απόγευμα.

Από την άλλη, η διαδικασία για τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών ξεκινά στις 23 Οκτωβρίου , αλλά οι γονείς μπορούν από σήμερα να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό, με τη.

Ο εμβολιασμός κατά του κοροναϊού θα γίνεται με το Μονοδύναμο Επικαιροποιημένο Εμβόλιο XBB.1.5.

Όπως διευκρίνισε η κυρία Αγαπηδάκη «δεν υπάρχει "κόφτης" εάν κάποιος (εκτός των ομάδων που υπάρχει σύσταση) θέλει να εμβολιαστεί».

- Για τους άνω των 12 ετών συστήνεται να γίνει ο εμβολιασμός 3 μήνες μετά τον τελευταίο εμβολιασμό ή νόσηση

- Για τα παιδιά 5-11 ετών συστήνεται μία δόση 3 μηνες μετά τον τελευταιο εμβολιασμό ή νόσηση

- Για τους ανεμβολίαστους συστήνεται μία δόση με το επικαιροποιημένο εμβόλιο

- Για τα βρέφη και παιδιά έως 4 ετών συστήνεται μία δόση 3 μήνες μετά τον τελευταία εμβολιασμό ή νόσηση

Αυξημένα τα κρούσματα, οι νοσηλείες και οι θάνατοι

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, εξήγησε ότι ο κύριος στόχος του εμβολιασμού είναι η μακρόχρονη προστασία από σοβαρή νόσηση επισημαίνοντας ότι με τον τρόπο αυτό σώθηκαν περίπου 20 εκατ. ζωές τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του.

Όπως σημείωσε σε αυτή τη φάση βλέπουμε να αυξάνεται ο αριθμός τόσο των κρουσμάτων όσο και των νοσηλειών σε ΜΕΘ και θανάτων. «Ναι μεν δεν έχουμε μεγάλο αριθμό αλλά και ο σημερινός αριθμός είναι σημαντικός και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής» επισήμανε η κυρία Θεδωρίδου η οποία εκτίμησε ότι «ο λόγος για την σημερινή επιδημιολογική εικόνα είναι η φθίνουσα ανοσία».

Επικαλούμενη τα στοιχεία για τη γονιδιωματική επιτήρηση παγκοσμίως, η κυρία Θεοδωρίδου είπε πως «φαίνεται ότι ο αρχικός ιός όσο και οι επόμενες μεταλλάξεις δεν ανιχνεύονται στην κοινότητα» ενώ «σήμερα επικρατεί η παραλλαγή ΧΒΒ.1».

Ειδικά για τη χώρα μας σημείωσε ότι «το 45% των μολύνσεων από τον Σεπτέμβριο ανήκει στην ΧΒΒ.1.5, την παραλλαγή με τη μεγαλύτερη ανοσιακή διαφυγή».

Όσον αφορά το Μονοδύναμο Επικαιροποιημένο Εμβόλιο XBB.1.5, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών είπε ότι «ο παλιός ιός δεν υπάρχει στο νέο εμβόλιο, για αυτό και το νέο εμβόλιο είναι μονοδύναμο».

 «Ο λόγος είναι ότι πρώτον δεν υπάρχει ο ιός της Wuhan στην κοινότητα και δεύτερον υπήρχαν προβλήματα στη μείωση της ανοσιακής ανταπόκρισης με τα προηγούμενα εμβόλια», πρόσθεσε η Μαρία Θεοδωρίδου.

Ποιους αφορά η σύσταση

Η κυριότερη σύσταση για τον νέο γύρο εμβολιασμών, όπως εξήγησε η κυρία Θεοδωρίδου, αφορά τις ομάδες που έχουν αυξημένο κίνδυνο:

- οι άνω των 60 ετών

- όσοι είναι 6 μηνών εως 59 ετών με υποκείμενα νοσήματα

- οι ανοσοκατεσταλμένοι

- οι έγκυες γυναίκες

- οι επαγγελματίες υγείας

Σύμφωνα με το ECDC εάν εμβολιαστούν οι ομάδες για τις οποίες συστήνεται το εμβόλιο θα μειωθούν σε ποσοστό πάνω από 30% οι εισαγωγές στα νοσοκομεία στην Ευρώπη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιβάρυνση στο σύστημα υγείας, τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.




Novibet ΕΠΑΘΑ με Super Προσφορά* Γνωριμίας* 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

SEAJETS Ταξιδεύουμε μαζί με το μεγαλύτερο στόλο ταχύπλοων παγκοσμίως σε 50 προορισμούς του Αιγαίου!
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:


ΣΧΟΛΙΑ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΕΠΟΜΕΝΟ