Ο Στέφανος Κασσελάκης έδωσε την πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη του μετά την εκλογή του ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο κανάλι του STAR και στην Μάρα Ζαχαρέα.
Ο κ. Κασσελάκης αρχικά έκανε κριτική στην κυβέρνηση και στην αυτοδιοίκηση για τη διαχείριση κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας.
«Έχει αποτύχει να σώσει ζωές. Δεν είναι άτυχος ο Βόλος. Είναι το κράτος που δεν προστατεύει τον πολίτη του. Δεν έχουμε επενδύσει στην πρόληψη», σημείωσε ο κ. Κασσελάκης.
«Ο μηχανισμός της ΝΔ απέτυχε (…) Πρέπει να γίνει απορρόφηση των πόρων για να γίνουν έργα», τόνισε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.
Σε ερώτηση για την κλιματική αλλαγή, ανέφερε πως «άλλο το γεγονός ότι υπάρχει πρόβλημα κλιματικής κρίσης και άλλο το γεγονός ότι δεν έχουμε επενδύσει στην πρόληψη. Καταρχάς πρέπει να υπάρχει μια ανασυγκρότηση ώστε διάφοροι φορείς να ξέρουν πού λογοδοτούν. Πρέπει να είναι πολύ ξεκάθαρο το ποιος λογοδοτεί πού», αναφέροντας πως πρέπει να υπάρξει «σίγουρα καλύτερο οργανόγραμμα και σίγουρα καλύτερη απορρόφηση των πόρων».
Για τις πλημμύρες στη Θεσσαλία έκανε γνωστό ότι θα πάει σύντομα στον Βόλο που έχει πληγεί σημαντικά.
Για τη μη παρουσία του στη Βουλή
«Όχι, δεν είναι πρόβλημα. Προφανώς υπάρχει ταλέντο σε όλους τους Έλληνες και ο λαός έχει τη δική του κρίση. Είναι και μια ανακούφιση για εμένα που υπάρχει ο κ. Φάμελλος γιατί είναι τόσο το έργο που πρέπει να έχουμε έναν πραγματικό επιστήμονα. Να είμαι έξω στην κοινωνία και να φέρουμε τη δική μας ΚΟ από τους κλειστούς διαδρόμους της Βουλής μέσα στην κοινωνία», είπε ο Στέφανος Κασσελάκης.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι: «Όσοι μιλούν για τοξικότητα είναι οι ίδιοι τοξικοί», αναφερόμενος στη ΝΔ.
Αυτή που πρέπει να γίνει είναι ότι χρειάζεται να βγει «μπροστά η σύγχρονη πατριωτική αριστερά».
Στη συνέχεια, ανέφερε σχετικά με την υποψηφιότητά του για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και την «έλλειψη πολιτικότητας»: «Η υποψηφιότητά μου άρχισε από τις θέσεις μου. Ήμουν ο μόνος από τους υποψήφιους που έβαλε στον κόσμο θέσεις ξεκάθαρες. Θέσεις που πήρε ο κόσμος, τις εμπλούτισε, τις συμπληρώνει. Όταν ο κόσμος άρχισε όχι μόνο να πατάει like στο Facebook αλλά να με παροτρύνει να κατέβω. Δεν είχα σχέδιο από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας να κατέβω πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ».
Σε ερώτηση για το αν είναι αριστερός είπε: «Τα βιώματα του καθενός ανήκουν στον καθένα. Εγώ επιλέγω να ζω τη ζωή μου με προσφορά για τον τόπο. Βεβαίως και είμαι αριστερός.
Το να είσαι αριστερός είναι αξιακός κώδικας και πολιτική. Πυξίδα μας πρέπει να είναι ο άνθρωπος», ενώ αναφέρθηκε στην επίσκεψή του στη Μακρόνησο.
«Πρέπει να έχουμε κοινωνικό κράτος», πρόσθεσε ο κ. Κασσελάκης.
Για τον νέο ΣΥΡΙΖΑ
«Οι νοοτροπίες μπορεί να είναι νέες και παλιές. Χρειαζόμαστε νέες νοοτροπίες», δεν έχει να κάνει με τις ηλικίες, τόνισε.
«Από τις ιδέες μου και τις θέσεις μου προέκυψε η υποψηφιότητά μου», είπε ο κ. Κασσελάκης.
«Το κόμμα δεν είναι ιδιοκτησία κανενός», «είμαι ο υπηρέτης του κόμματος», είπε ο κ. Κασσελάκης για τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εσωκομματικές εκλογές και είπε ότι δεν έχει στο μυαλό του τη διάσπαση του κόμματος.
Για τα Πανεπιστήμια
«Έχω πει ξεκάθαρα ότι δεν είμαι υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Θέλω να έχω συμπράξεις με ξένα πανεπιστήμια. Πρέπει να επενδύσουμε στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Τα δημόσια έχουν κάνει ένα τεράστιο έργο. Πρέπει να κάνουμε συμπράξεις. Οι δωρεές αντί να πάνε στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, μη κερδοσκοπικά, να πάνε στο δημόσιο», ανέφερε σχετικά με τα πανεπιστήμια.
Ενάντια στην απλή αναλογική
«Είναι πολλοί οι λόγοι που έχασε ένα κόμμα τη μισή του δύναμη. Σίγουρα το στοίχημα της απλής αναλογικής δεν πέτυχε. Πιστεύω ότι αυτό ήταν το κύριο λάθος. Πιστεύω στην αυτοδύναμη, σύγχρονη Αριστερά. Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει όχι μόνο να είναι ενωμένη, αλλά και να μεγενθυνθεί. Η Αριστερά δεν θα πρέπει να φοβάται την κανονικότητα. Ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποδείξει γείωση στην κοινωνία. Τα νέα μέλη να συμμετέχουν στην παραγωγή πολιτικής. Θα σεβαστώ 100% και το Καταστατικό μας και τα συλλογικά όργανα. Τα μέλη του κόμματος, οι ΟΜ πρέπει να συμμετέχουν σε αυτά. Πρέπει να δώσουμε φωνή στην κοινωνία. Μπορούμε. Υπάρχουν ψηφιακά μέσα. Τα όργανα έχουν τεράστιο ρόλο να παίξουν, αλλά τα όργανα πρέπει να διευκολύνουν την παραγωγή πολιτικής από τη βάση. Βεβαίως και είμαι αριστερός. Θέλω νέα πρόσωπα στον ΣΥΡΙΖΑ».
Για τον Νίκο Φίλη και τα στελέχη του κόμματος που του επιτέθηκαν
«Σε μια εκλογική διαδικασία, υπάρχει θέση για οργή. Από κει και πέρα όλοι να είμαστε νηφάλιοι. Αν ενδιαφερόμαστε για τον πολίτη πρέπει να έχουμε σύνεση και ηρεμία. Εγώ είμαι ανοιχτός σε όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Τους καλώ να έρθουν μαζί για να γίνουμε κυβέρνηση. Έχω ζητήσει δύο φορές από τον κύριο Φίλη να τον δω από κοντά. Είπε θα έρθει… Εγώ ξεσκονίζω, εδώ είμαι. Η αριστερά είναι συντροφικότητα. Δείξτε συντροφικότητα. Μα, είναι δυνατόν, ένας οποιοσδήποτε να έχει ένα κόμμα ιδιοκτησία του; Ούτε εγώ θεωρώ σήμερα ότι είμαι ιδιοκτήτης του κόμματος, είμαι υπηρέτης του κόμματος, όχι να έχω μια τάση μέσα στο κόμμα και να παριστάνω κάτι το ιδιαίτερο», τόνισε ο κύριος Κασσελάκης.
Για την οικονομία και την ακρίβεια
Σε ερώτηση σχετικά με την ακρίβεια, δήλωσε: «Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν ολιγοπώλια στην Ελλάδα. Στο ρεύμα είναι γνωστό ότι υπάρχει ολιγοπώλιο και δεν έχουμε κάνει αποκέντρωση της παραγωγής. Υπάρχουν λύσεις: μια από αυτές μείωση ΦΠΑ και ΕΦΚ. Ας αρχίσει η κυβέρνηση να το κάνει σε μερικές περιοχές που έχουν πληγεί. Να δοκιμάσουμε πιλοτικά τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και στα καύσιμα».
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην επενδυτική βαθμίδα, τονίζοντας: «Τώρα λέμε για την επενδυτική βαθμίδα όταν οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν να δουν αύξηση από το 2010. Η επενδυτική βαθμίδα έχει γίνει στους ώμους του απλού πολίτη. Αυτό που έχουμε κάνει για να είμαστε στην επενδυτική βαθμίδα, είναι να έχουμε φτωχοποιήσει τον Έλληνα. Αυτό δεν είναι λύση. Το κοινωνικό κράτος. Δέκα χρόνια μνημονίων αποδομήθηκε» ενώ για τον Αλέξη Τσίπρα, σχολίασε χαρακτηριστικά: «Ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να κρατήσει το κοινωνικό δίχτυ».
«Ο κ. Μητσοτάκης πάει να ιδιωτικοποποιήσει το δημόσιο αντί να το φτιάξει. Αυτή τη στιγμή χρηματοδοτούμε από το μέλλον των παιδιών μας. Το να έχουμε σύνεση στις επενδύσεις που κάνουμε, να φτιάξουμε το κοινωνικό κράτος, αυτό έχει και δημοσιονομικό κέρδος. Εγώ θέλω ένας νέος, μια νέα να έχουν λύση στην στέγη τους. Πώς είναι δίκαιο αυτό; Στέγη, αποκέντρωση, δίκαιη μετάβαση και κοινωνικό κράτος» δήλωσε στη συνέντευξή του.
«Η κοινωνία αλλάζει από τα κάτω προς τα πάνω», είπε ο κ. Κασσελάκης.
«Δεν υπάρχει δικαιοσύνη για τους νέους», τόνισε στη συνέχεια.
«Δεν υπάρχει ανάγκη για επιπλέον φορολογία», σημείωσε ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Για τα ελληνοτουρκικά
«Ο διάλογος είναι ευπρόσδεκτος», είπε ο κ. Κασσελάκης για τα ελληνοτουρκικά.
«Χάγη μόνο για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ», τόνισε, ενώ χαρακτήρισε ως «κόκκινη γραμμή» την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.
Θητεία σε ακριτικό νησί
Τέλος, ρωτήθηκε για το πώς αισθάνεται που θα πάει στρατό. «Εννοείται ότι θα πάω και είναι τιμή μου να πάω. Είμαι πολύ χαρούμενος. Θα είμαι. Θα πάω σύντομα, εφόσον συνεδριάσουν τα όργανα. Είναι εξαιρετικό που έχουμε τον κ. Φάμελλο στη Βουλή. Θα ήθελα να είναι σε ακριτικό νησί ή στην παραμεθόριο. Είμαι ενθουσιασμένος για την μελλοντική μου στρατιωτική θητεία».
Novibet ΕΠΑΘΑ με Super Προσφορά* Γνωριμίας* 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
SEAJETS Ταξιδεύουμε μαζί με το μεγαλύτερο στόλο ταχύπλοων παγκοσμίως σε 50 προορισμούς του Αιγαίου!

