Quantcast
NEWS
0 ΣΧΟΛΙΑ
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Η κομβική επιστροφή Γκαρσία και το αδιαπραγμάτευτο κριτήριο στα «θέλω» του Ματίας

Ο Λιβάι που αλλάζει τα δεδομένα και ο Αλμέιδα που επιλέγει βάσει πολύ συγκεκριμένων χαρακτηριστικών. Γράφει ο Νίκος Τζαλίδης 

Θα ξεκινήσω κάπως ανάποδα. Κόντρα στο… ρεύμα των ημερών και την κουβέντα που γίνεται για τον στόπερ. Η ΑΕΚ είχε τεράστια ανάγκη αυτή τη διακοπή. Για πάρα πολλούς λόγους. Ένας από αυτούς, ο Λιβάι Γκαρσία. Με την επανέναρξη, θα τον έχει και πάλι στη διάθεση της. Στο 100%. Η επιστροφή του πιο επιδραστικού ποδοσφαιριστή της - και πιθανώς του κορυφαίου παίκτη του πρωταθλήματος - δεν είναι απλοϊκή. Ούτε μια… ανάγνωση που την περνάς στο ντούκου. Είναι κάτι βαθύτερο. Μιλάμε για τον περσινό πρώτο σκόρερ που δημιουργούσε - με μπασκετικούς όρους - ένα μόνιμο… miss match με οποιονδήποτε αντίπαλο κι αν έπαιζε! 

Η ΑΕΚ είχε μάθει να ζει μαζί του. Είχε μάθει να στηρίζει σε μεγάλο βαθμό το επιθετικό της παιχνίδι πάνω του. Υπήρχαν μηχανισμοί ανάπτυξης που μόνο αυτός μπορούσε να εξυπηρετήσει. Αυτό θα γίνει και φέτος. Προφανώς η μεταγραφή του Πόνσε είναι πολύ-πολύ σημαντική. Όπως και η παρουσία του Φαν Βέερτ. Η πολυδιάστατη αγωνιστική προσφορά του Λιβάι ωστόσο, είναι κάτι διαφορετικό.  Που δεν μπορεί να αντικατασταθεί. Το είδαμε με την Αντβέρπ. Και προφανώς, μόνο τυχαίο δεν είναι που η Λανς, μια από τις κορυφαίες ομάδες του γαλλικού πρωταθλήματος στον τομέα του scouting, είχε ανέβει σε αυτά τα τεράστια ποσά για να τον κάνει δικό της. Σε κάθε περίπτωση η ΑΕΚ, είναι πολύ τυχερή που τον κράτησε. Και δεδομένα, θα αποτελέσει και φέτος ένα από τα βασικότερα όπλα στα χέρια του Ματίας Αλμέιδα στην προσπάθεια για τη διατήρηση των σκήπτρων στην Ελλάδα και για μια καλή πορεία στην Ευρώπη. 

Η ΑΕΚ φέτος σε σχέση με πέρυσι θα πρέπει να παίξει σε διπλό ταμπλό. Η επανέναρξη είναι βουνό. Μέσα σε μια εβδομάδα θα υποδεχθεί τον Ολυμπιακό στη Νέα Φιλαδέλφεια, θα πάει να παίξει στην Αγγλία με την Μπράιτον και στα καπάκια Λεωφόρο. Θα χρειαστούν όλοι. Το ιδανικό για την ΑΕΚ, κατά κοινή ομολογία, θα ήταν να έχει στη διάθεση της άλλο ένα στόπερ επιπέδου Βίντα-Μουκουντί για να κλείσει μια τετράδα μαζί με τον Μήτογλου που θα έρχεται να συμπληρωθεί από τους νεαρούς Ρόκσον και Χρυσόπουλο. Η προσπάθεια συνεχίζεται και μέχρι 11 Σεπτέμβρη υπάρχει περιθώριο να έρθει το στόπερ που λείπει. 

Από εκεί και πέρα, αν γυρίσουμε λίγο πίσω και δούμε όχι μόνο τις περιπτώσεις που εξετάστηκαν για την θέση του κεντρικού αμυντικού φέτος το καλοκαίρι, αλλά και ευρύτερα, το πως έχει χτιστεί (από πέρυσι κιόλας) το ρόστερ της ομάδας θα διαπιστώσουμε πως υπάρχει ένα αδιαπραγμάτευτο κριτήριο στα «θέλω» του Ματίας Αλμέιδα και αφορά τα χαρακτηριστικά που θα φέρει στο γκρουπ το κομμάτι που αναζητείται. Το ρόστερ της ΑΕΚ είναι με τέτοιον τρόπο δομημένο που κάθε θέση έχει συνήθως παίκτες με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Ιδίως στο μεσοεπιθετικό κομμάτι, αυτό είναι πιο έντονο. Ισχύει όμως και στις μεσοαμυντικές γραμμές. Αλλά και στα ακραία μπακ. 

Στο μυαλό του Ματίας Αλμέιδα πιθανότατα, ήταν-είναι να φέρει ένα στόπερ με τις προδιαγραφές του Νέστορ Αραούχο ή του Χάβι Σάντσεζ. Πρόκειται για δύο κεντρικούς αμυντικούς που έχουν την ικανότητα να ανεβάζουν την μπάλα από πίσω κάνοντας build up. Δεν είναι εύκολο να το βρεις. Πιθανόν, πλέον να αναζητείται κάτι διαφορετικό. Απλώς το καταγράφω γιατί με τις δύο παραπάνω περιπτώσεις έχουμε έναν… χάρτη του πως κινήθηκε η ομάδα για αυτή την θέση. Υπομονή λοιπόν. Για να δούμε πως θα κλείσει το ρόστερ. Ένα ρόστερ που αν εξαιρέσουμε την αποχώρηση Τζαβέλλα και τον αντικαταστάτη που δεν έχει έρθει ακόμα, είναι το ίδιο που έφερε το νταμπλ. Συν βεβαίως τους Πόνσε και Πισάρο που έφεραν σημαντική αναβάμιση μεσοεπιθετικά. 




Novibet ΕΠΑΘΑ με Super Προσφορά* Γνωριμίας* 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

SEAJETS Ταξιδεύουμε μαζί με το μεγαλύτερο στόλο ταχύπλοων παγκοσμίως σε 50 προορισμούς του Αιγαίου!
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:


ΣΧΟΛΙΑ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΕΠΟΜΕΝΟ